Με λένε Στέλιο (1972)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Με λένε Στέλιο (1972)

Έτος: 1972

Διάρκεια: 113'

Είδος: Κοινωνική

Σκηνοθεσία: Johan Bergenstrahle

Συγγραφέας: Θόδωρος Καλλιφατίδης

Σενάριο: Θόδωρος Καλλιφατίδης

Ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου (I) (Στέλιος) , Μαρία Αντύπα (Μαρία) , Ανδρέας Μπέλλης (Δημήτρης) , Δέσποινα Τομαζάνη (Δέσποινα) , Αναστάσιος Μαργκέτης (Θωμάς) , Σάββας Τζανετάκης (Κώστας)

Περίληψη/Σχόλια: Ο Στέλιος έχει μεταναστεύσει από την Ελλάδα στη Σουηδία κατά την περίοδο της χούντας και μοιράζεται ένα μικρό διαμέρισμα με το θείο του Θωμά, τη Μαρία, το Δημήτρη και τον Κώστα. Ο θείος του είναι άρρωστος και ζει με το φόβο ότι θα πεθάνει στα ξένα, ενώ οι υπόλοιποι συγκάτοικοι δουλεύουν σκληρά για το μεροκάματό τους. Ο Στέλιος βρίσκει δουλειά σε ένα εργοστάσιο, παράλληλα όμως βιώνει τη μοναξιά, το ρατσισμό και την ανασφάλεια του μετανάστη. Προσπαθώντας να λύσει το πρόβλημα της κοινωνικής του αποδοχής, φτιάχνει ένα πρόσκαιρο δεσμό με μια Σουηδέζα. Σύντομα όμως θα ξαναβρεθεί μόνος και άνεργος σε μια αλλοτριωμένη κοινωνία.

Στοιχεία/Trivia: Bασισμένο στο μυθιστόρημα του Θεόδωρου Καλλιφατίδη "Μετανάστες", όπου παρουσιάζονται η ζωή και τα προβλήματα των Ελλήνων μεταναστών στη Σουηδία του 1970.Σουηδική παραγωγή, με Έλληνες ερασιτέχνες ηθοποιούς.Ο συγγραφέας Θόδωρος Καλλιφατίδης έζησε από κοντά τα προβλήματα των Ελλήνων μεταναστών στη Σουηδία τη δεκαετία του ’70 και μαζί με τον σκηνοθέτη Johan Bergenstrahle δημιούργησαν ένα σενάριο που μοιάζει με ντοκιμαντέρ λόγω της αμεσότητας που το διακρίνει.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr