Μεθοριακός Σταθμός

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεοπτικής σειράς: Μεθοριακός Σταθμός

Έτος: 1974

Τηλεοπτική Σειρά

Είδος: Κοινωνική

Κανάλι: ΥΕΝΕΔ

Ημέρα/ημέρες προβολής: Τετάρτη

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: 13 Νοεμβρίου 1974

Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου: 9 Δεκεμβρίου 1981

Κύκλοι επεισοδίων: 7

Αριθμός επεισοδίων: 349

Διάρκεια επεισοδίου: 45'

Έγχρωμη: Όχι

Μορφή εγγραφής ταινίας: Βίντεο

Εταιρία παραγωγής: Mercurius

Παραγωγός: Θάνος Κάνιστρας

Σκηνοθεσία: Γιώργος Πετρίδης

Σενάριο: Θάνος Κάνιστρας , Άκης Φαράς , Σούλα Πιερράκου

Μουσική επιμέλεια: Σάκης Γκαγκαλούδης

Φωτογραφία: Δημήτρης Καλούδης

Σκηνικά: Μανώλης Μαριδάκις

Ηθοποιοί: Βάσος Αδριανός (Αλέξης Κοντόπουλος, γεωπόνος) , Ρένα Βουτσινά (Γαρουφαλλιά) , Κούλα Αγαγιώτου (Κούλα Κοντοπούλου) , Θόδωρος Έξαρχος (Στέλιος Μανούσακας) , Μαρία Φωκά (Μάγδα Αντωνίου) , Νικήτας Πλατής (Παναγής Κούτελος, πρόεδρος του χωριού) , Αθηνόδωρος Προύσαλης (Κυριάκος, αντιπρόεδρος του χωριού) , Τζόλυ Γαρμπή (θεία Μαριγούλα) , Ελένη Θεοφίλου (δασκάλα Έφη) , Μαρία Νίκα (Τάνια Αντωνίου (τέλη 1976-1981)) , Αρτέμης Μάτσας (Στρέγκλος, τσιγκούνης μπακάλης) , Χρήστος Ζορμπάς (Σάββας) , Λίλη Παπαγιάννη (Λίλιαν Παπαδάτου) , Άννυ Πασπάτη (Αλίκη) , Ελπίδα Μαζαράκη (γιατρός Βάννα) , Ρία Δελούτση , Βαγγέλης Πλοιός , Ελένη Καψάσκη (Δήμητρα, σύζυγος του Κυριάκου) , Κώστας Δίγκας , Πάρις Κατσίβελος (Βασίλης, γιατρός) , Γιάννης Φύριος (Αποστόλης) , Φρόσω Κοκκόλα (Χαρίκλεια) , Χρήστος Μάντζαρης (Κωνσταντής) , Μίτση Κωνσταντάρα (Μητσούλα) , Άγγελος Γεωργιάδης (Παπάς) , Βασίλης Κολοβός , Δήμητρα Σερεμέτη (κυρά-Φωτεινή) , Θάλεια Παπάζογλου (Τζένη) , Γιάννης Τζουανόπουλος (Νικόλας) , Κική Διόγου (Ευτέρπη) , Γιάννης Αλεξανδράκης , Νίκος Πιλάβιος (Τάκης) , Θόδωρος Ανδριακόπουλος (Γκοφίνος, πατέρας Γαρουφαλλιάς) , Γιάννης Μπενάκης (Θανάσης) , Άκης Αναγνώστου (Πίπης) , Κατερίνα Νέρη (Κατερίνα) , Έλσα Βροχοπούλου , Μαίρη Καζάση , Ελένη Γερασιμίδου (Φιφίκα, μοδίστρα) , Στέλιος Καπάτος (υδραυλικός) , Νίκος Μπακογιάννης (Ζαχαρίας) , Κάρμεν Ρουγγέρη (Αθηνά Μανούσακα) , Γιάννης Μαρούδας , Ντενίζ Μπαλτσαβιά , Γιάννης Ευαγγελίδης (Άγγελος Χατζάκης, δικηγόρος (Νοέμβριος 1977)) , Κώστας Παπαχρήστος (αστυνόμος) , Μαίρη Νάνου , Έλντα Αθανασάκη , Κώστας Στεφανάκης , Ιάκωβος Ψαρράς , Γιώργος Νέζος , Στράτος Παχής (Κωστής) , Εύη Γκίνη , Νίκος Βασταρδής (1ο επεισόδιο) , Νίκος Λυκομήτρος (1ο επεισόδιο) , Λίλα Καφαντάρη (Μαίρη (τελευταίο επεισόδιο))


Περίληψη/Σχόλια: Οι ιστορίες των κατοίκων του χωριού Καστανιά.

Trivia: Τα πρώτα 7 επεισόδια της σειράς ήταν αυτοτελή και κινηματογραφημένα. Από το 8ο επεισόδιο και ύστερα η σειρά έγινε συνεχείας και γυριζόταν σε βίντεο.
- Το σενάριο του πρώτου επεισοδίου της σειράς το έγραψε ο παραγωγός της Θάνος Κάνιστρας. Στη συνέχεια και στα επόμενα έξι επεισόδια μια ομάδα πέντε περίπου σεναριογράφων έγραφε τις ιστορίες και την εξέλιξη της υπόθεσης. Από το 8ο επεισόδιο και για ένα διάστημα δύο χρόνων περίπου, τη συγγραφή των σεναρίων της σειράς είχε αναλάβει εξ' ολοκλήρου ο Άκης Φαράς. Όταν ο σεναριογράφος νόσησε και του ήταν δύσκολο να συνεχίσει το γράψιμο, τη συγγραφή των σεναρίων του "Μεθοριακού Σταθμού" ανέλαβε η Σούλα Πιερράκου, η οποία και συνέχισε μέχρι το τέλος της σειράς.
- Το χωριό Καλαμιά του "Μεθοριακού Σταθμού" ήταν "τοποθετημένο" κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία. Στο πρώτο αυτοτελές επεισόδιο μάλιστα, η υπόθεση περιλάμβανε την ανταλλαγή κατασκόπων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Στο πρώτο επεισόδιο εμφανίστηκαν ηθοποιοί που δεν συμμετείχαν στη συνέχεια, όπως ο Νίκος Βασταρδής και ο Νίκος Λυκομήτρος. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της σειράς, Γιώργο Πετρίδη, την τελική γνώριμη μορφή του ο "Μεθοριακός σταθμός" την απέκτησε ύστερα από πρόταση του τότε διευθυντή της "ΥΕΝΕΔ", Μάριου Βαλυνδρά, ο οποίος προέτρεψε τον σκηνοθέτη να "χρησιμοποιήσει" το φορμά της άλλης οικογενειακής σειράς της "ΥΕΝΕΔ" "Το μικρό σπίτι στο λιβάδι" (την σκηνοθετική επιμέλεια της μεταγλώττισης του οποίου, συμπτωματικά, την είχε ο ίδιος ο σκηνοθέτης του "Μεθοριακού"). Το φορμά που πρότεινε ο Μ. Βαλυνδράς και που τελικά επικράτησε ήταν αυτό μιας κεντρικής ιστορίας γύρω από τους μόνιμους κατοίκους της Καλαμιάς, με εμβόλιμες ιστορίες από επισκέπτες/περαστικούς από το χωριό, αντίστοιχο με το φορμά της ξένης σειράς.
- Τα εξωτερικά γυρίσματα της σειράς πραγματοποιούνταν στα Κιούρκα.
- Στη μουσική τίτλων της σειράς ακούγεται το τραγούδι "Daybreaker" του μουσικού ροκ συγκροτήματος "Electric Light Orchestra" ("E.L.O.") του 1974.
- Το φθινόπωρο του 1980, μέσα στο πλαίσιο "ανανέωσης" των περισσότερων μακρόβιων ελληνικών σειρών της τηλεόρασης (όπως οι: "Λούνα Παρκ" της "ΕΡΤ", η "Το Ημερολόγιο Ενός Θυρωρού" της "ΥΕΝΕΔ" και η "Ο Δρόμος (1977)" της "ΥΕΝΕΔ, που τελικά αποφασίστηκε απότομα να σταματήσει), έτσι και στον "Μεθοριακό Σταθμό" αποφασίστηκε να γίνει μια "ανανέωση" της σειράς, με αλλαγή χωριού, αλλαγές προσώπων και αλλαγές στην ιστορία. Οι περισσότεροι κάτοικοι μετακόμισαν από την Καλαμιά σε άλλο χωριό, την Καστανιά και προστέθηκαν αρκετοί νέοι ηθοποιοί στο καστ.
- Η σειρά κόπηκε με απόφαση της Αλλαγής της Διεύθυνσης της ΥΕΝΕΔ μετά τις εκλογές του 1981.
- Ο "Μεθοριακός Σταθμός" κατείχε το ρεκόρ της μακροβιότερης ελληνικής σειράς στην τηλεόραση, μέχρι που το ρεκόρ αυτό καταρρίφθηκε από την "Η Λάμψη" και το "Καλημέρα Ζωή" του Νίκου Φώσκολου. Επομένως, σήμερα είναι η 3η ελληνική σειρά με τις περισσότερες σεζόν προβολής.
- Από τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά προγράμματα των σεζόν 1974-1975, 1975-1976, 1976-1977, 1977-1978, 1978-1979, 1979-1980 & 1980-1981.
- Η σειρά δεν προβλήθηκε από το ΡΙΚ της Κύπρου.
- Η σειρά δεν σώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ, παρά μόνο δύο επεισόδια του 1981 (το προτελευταίο και άλλο ένα).
- Το προτελευταίο επεισόδιο της σειράς (348ο) είναι διαθέσιμο για προβολή μέσω του site του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ.
- Το προτελευταίο επεισόδιο της σειράς στο Ψηφιακό Αρχείο της "ΕΡΤ": http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=90937&autostart=0
- Αρκετοί από τους πρωταγωνιστές της σειράς (Βάσος Αδριανός, Ελένη Θεοφίλου, Μαρία Νίκα και Τζόλυ Γαρμπή) και η τηλεκριτικός Χριστίνα Λυκιαρδοπούλου εμφανίστηκαν σε αφιέρωμα για την σειρά στην εκπομπή "Γκρο Πλαν (1998)" με τον Χρήστο Βασιλόπουλο τον Ιούνιο του 1998. Στην ίδια εκπομπή, εμφανίστηκαν σε μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις και οι: Κούλα Αγαγιώτου, Θόδωρος Έξαρχος, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Ελένη Γερασιμίδου και Νίκος Μπακογιάννης.

Η σειρά δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη.

Η σειρά δεν σώζεται στο Αρχείο του σταθμού.

Θεματική ενότητα στο Retromaniax.gr

Τίτλοι έναρξης της σειράς