Μάρα Μαρτίνη

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ημερομηνία γέννησης: 5 Μαϊου 1952

Ημερομηνία θανάτου: 7 Σεπτεμβρίου 2014


Σειρές στις οποίες έκανε τα σκηνικά

Σελίδα περιεχομένου Έτος Κανάλι
Οι τρεις χάριτες 1990|1990 Mega

Κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες έκανε τα σκηνικά:


Τηλεταινίες στις οποίες έκανε τα σκηνικά


Βιντεοταινίες στις οποίες έκανε τα σκηνικά:


Τηλεοπτικές θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έκανε τα σκηνικά:


Θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έκανε τα σκηνικά:


Τηλεοπτικές εκπομπές στις οποίες συμμετείχε ή έκανε τα σκηνικά:

Σελίδα περιεχομένου Έτος Κανάλι
Τέχνη και πυροτέχνημα 1989 ΕΤ1

Τηλεπαιχνίδια στα οποία έκανε τα σκηνικά:


Μεταγλωττισμένες παραγωγές στις οποίες έκανε τα σκηνικά:


Σχόλια: Γεννήθηκε στην Ξάνθη. Το βαφτιστικό της είναι Μαρία Γκαγκαβούζη. Πατέρας της είναι ο Βασίλης Γκαγκαβούζης και μητέρα της η Κατερίνα Γκαγκαβούζη, έμποροι και κατασκευαστές χειροποίητων παπουτσιών. Αδερφός της είναι ο Δημήτρης Μαρτίνης Οι γονείς της, Βασίλης και Κατερίνα ήταν έμποροι και κατασκευαστές χειροποίητων παπουτσιών. Είχαν το καλύτερο κατάστημα με τα ωραιότερα χειροποίητα δερμάτινα είδη στο κέντρο της Ξάνθης. Η Μάρα μαθήτευσε στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο στην Ξάνθη και μόνο στην τελευταία τάξη του εξατάξιου γυμνασίου πήγε στο Α θηλέων Θεσσαλονίκης. Ήταν ένα κορίτσι μικροκαμωμένο με πράσινα σπινθηροβόλα μάτια, αγαπητό σε όλους. Ως παιδί ήταν χαμηλών τόνων, ντροπαλό και ευαίσθητο συναισθηματικά. Μετά την Θεσσαλονίκη οι γονείς της, μαζί με τον αδερφό της αποφάσισαν να εγκατασταθούν στην Αθήνα για το καλύτερο μέλλον των παιδιών. Το 1972 με την μητέρα της ανοίγουν στις Σπέτσες ένα κατάστημα με χειροποίητα είδη. Η επιχείρηση πήγαινε πολύ καλά και η Μάρα αποφάσισε να πάει για σπουδές στο Λονδίνο. Αντικείμενο των σπουδών της ήταν σχεδιασμός ρούχων κάτι με το οποίο ασχολήθηκε με την επιστροφή της στην Ελλάδα. Το 1975 παντρεύτηκε τον χημικό μηχανικό Γιάννη Μαρτίνη με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Θεμιστοκλή Μαρτίνη και την Κατερίνα Μαρτίνη. Λίγα χρόνια αργότερα, το μικρό κατάστημα έγινε επιχείρηση με την επωνυμία "Μάρα Μαρτίνη" και υπεύθυνη την ίδια στο σχεδιασμό και την παραγωγή γυναικείων ενδυμάτων.

Από το 1980 και έπειτα η επιχείρηση έχοντας συνεχώς ανοδική πορεία σημειώνει τεράστια επιτυχία στον χώρο της υψηλής ραπτικής αλλά και του καθημερινού ντυσίματος. Τα ρούχα της ντύνουν θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Η "Μάρα Μαρτίνη" ήταν πλέον μία από τις καταξιωμένες, αναγνωρισμένες και επώνυμες ελληνικές επιχειρήσεις γυναικείων ρούχων της εποχής, με εκατοντάδες υπαλλήλους υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα με έδρα το Κολωνάκι. Τα ρούχα της διακρίνονταν για τα πρωτοποριακά και τα εμπνευσμένα σχέδια, με έμφαση στην λεπτομέρεια για την αρμονία των γραμμών και την υψηλή ποιότητα στην κατασκευή τους με τα καλύτερα υλικά και υφάσματα. Αργότερα η Μάρα, όντας ανήσυχο πνεύμα, αποφάσισε να ασχοληθεί προσωπικά με την ελληνική γραμματεία που ήδη της είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον. Μελέτησε τους Έλληνες φιλοσόφους και ήρθε σε επαφή με σύγχρονους λόγιους και ακαδημαϊκούς. Το 1998 άνοιξε στο Κολωνάκι τους «Δειπνοσοφιστές», το μοναδικό εστιατόριο, που πρόσφερε αποκλειστικά γεύματα στηριζόμενα σε αρχαιοελληνικές συνταγές, ενώ παράλληλα στον χώρο διεξάγονταν φιλοσοφικές συζητήσεις και συναντήσεις.

Συνδυάζοντας το πάθος της για την αρχαία Ελλάδα με την μοναδική της ικανότητα να συντονίζει και να οργανώνει, ιδρύει το 2002 το "Θεωρείον" με έδρα την οδό Mιχαήλ Βόδα όπου εργάστηκε αφιλοκερδώς οργανώνοντας διαλέξεις με θέματα από την ελληνική γραμματεία και φιλοσοφία με γενικότερο στόχο την διάδοση γνωριμία τους στο ευρύτερο κοινό. Η ανταπόκριση από τον κόσμο ήταν μεγάλη και έτσι το 2003 ίδρυσε μαζί με άλλους διανοούμενους από τον χώρο της επιστήμης και της φιλοσοφίας την "Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά", ένα πολιτιστικό σωματείο για την προαγωγή και την διάδοση του ελληνικού πνεύματος. Το σωματείο αριθμεί μέχρι και σήμερα πολλούς επιφανείς Έλληνες από όλους τους χώρους της ελληνικής κοινωνίας (πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες κτλ). Η "Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά" πραγματοποιεί εκδηλώσεις, με βασική συντονίστρια την Μάρα, τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με προσκεκλημένους από όλο τον κόσμο και έτσι κατορθώνει να επιτελεί επάξια τον σκοπό της μέχρι και σήμερα. Το 2006 αποχωρώντας από τον σύλλογο ξεκινάει την παρουσίαση τηλεοπτικής εκπομπής με θέματα φιλοσοφικού περιεχομένου και διακεκριμένους καλεσμένους από διαφορετικούς χώρους.. Την ίδια χρονιά εντάχθηκε στην συντακτική ομάδα των εκδόσεων "Who Is Who Στην Ελλάδα".

H Μάρα ήταν μία γυναίκα με πολλές και διαφορετικές ικανότητες. Πολύπλευρη προσωπικότητα, ήταν άνθρωπος της γνώσης και της μελέτης, δυναμική και χαρισματική, ακούραστη, κατάφερνε να ολοκληρώνει με επιτυχία κάθε της στόχο. Είχε ευαισθησίες και πάντα στη ζωή της αναζητούσε την ποιότητα και την αλήθεια. Επικοινωνιακή, αγαπούσε τον συνάνθρωπο και αγαπήθηκε πολύ και η ίδια. Δεν είναι λίγοι αυτοί που μαρτυρούν ότι αποτέλεσε ένα «φως» στην ζωή τους, πολλοί δε την αποκάλεσαν μέντορά τους... Είχε πολλούς και καλούς φίλους, ανάμεσα σ' αυτούς και την κ. Κυριακή Μυστακίδου, καθηγήτρια ιατρικής και διευθύντρια της "Μονάδας Ανακουφιστικής Αγωγής" του Πανεπιστημίου Αθηνών, που την γιατροπόρευσε μέχρι το τέλος της ζωής της. Η Μάρα Μαρτίνη στόχευε και αναζητούσε το καλύτερα. Ως κοριτσάκι μεγαλωμένο στην επαρχία του 1960 ονειρευόταν με την "Τζοκόντα" του Χατζηδάκι και αργότερα στοχαζόταν με το αγαπημένο της ποίημα του Καβάφη "Απολείπειν Ο Θεός Αντώνιον".

Trivia:

Συζητήστε για τον/την σκηνογράφο "{{{Sname}}}" στο Retromaniax.gr