Λεηλατώντας Μια Ματωμένη Χώρα

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Λεηλατώντας Μια Ματωμένη Χώρα

Έτος: 2010

Πρεμιέρα: 17 Μαρτίου 2010

Διάρκεια: 83'

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία: Τάκης Παπαγιαννίδης

Σενάριο: Βασίλης Βασιλικός , Μαργαρίτα Μπονάτσου , Τάκης Παπαγιαννίδης

Φωτογραφία: Άγγελος Βισκαδουράκης

Μουσική σύνθεση: Ευανθία Ρεμπούτσικα

Παραγωγός: Τάκης Παπαγιαννίδης

Εταιρία παραγωγής: Media Box Cyprus , Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου , Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου , Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) , Γραφείο Τύπου & Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ηθοποιοί: Βασίλης Βασιλικός (ο ίδιος)

Περίληψη/Σχόλια: Κύπρος. 35 μετά την τουρκική εισβολή. Στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού σημαντικά μνημεία έχουν καταστραφεί, αρχαιολογικοί χώροι έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος του χρόνου. Ανεκτίμητα αντικείμενα-μαρτυρίες μιας πολύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν συληθεί και πουληθεί σε ευυπόληπτους συλλέκτες ή ευαγή ιδρύματα. Η παρατεινόμενη διαίρεση του νησιού έχει συντελέσει στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας ενός τόπου που πάντα κατείχε "προνομιακή" θέση στην ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία.

Ο Βασίλης Βασιλικός και ο σκηνοθέτης Τάκης Παπαγιαννίδης διερευνούν την ιστορία της καταστροφής ανοίγοντας διάλογο με συγγραφείς και ποιητές, που μετέφεραν στην τέχνη τους προσωπικές εμπειρίες από την ακέραια Κύπρο του παρελθόντος, αλλά και την βιωματική σχέση των ανθρώπων με τα μνημεία, που αναδεικνύει το τραύμα στην ατομική και συλλογική μνήμη.

Trivia: Η ταινία είναι Ελληνικής & Κυπριακής παραγωγής και η γλώσσα αυτής, Ελληνική, Αγγλική & Τουρκική.

Το ντοκιμαντέρ προσβλέπει στο μέλλον και όχι σε μια εξονυχιστική καταγραφή των πληγέντων μνημείων, που αναπαράγει αδιέξοδα του παρελθόντος.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr