Λαβύρινθος (1989)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεπαιχνιδιού: Λαβύρινθος

Έτος: 1989

Τηλεπαιχνίδι

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: Τρίτη 21 Νοεμβρίου 1989

Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου: 1990

Ημέρα προβολής: Τρίτη, Παρασκευή & Κυριακή, Τρίτη, Πέμπτη & Κυριακή, Κυριακή

Κύκλοι επεισοδίων: 1

Διάρκεια επεισοδίου: 30'

Είδος: Τηλεπαιχνίδι

Κανάλι: Mega

Σκηνοθεσία: Γιώργος Ανδριώτης

Παραγωγός: Νίνος Ελματζιόγλου

Εταιρία παραγωγής: Τηλεοπτικές Επιχειρήσεις ΑΒΕΕ

Σκηνικά: Λιλή Ναζίρογλου

Παρουσιαστής/ές: Μαρία Αλιφέρη

Συμμετέχοντες: Λαρίσα

Περιγραφή: Ο "Λαβύρινθος" δεν είχε την επιτυχία που είχαν τα παλαιότερα τηλεπαιχνίδια της Αλιφέρη, "Τα τετράγωνα των αστέρων (1980)" και "Κάνε ότι κάνω (1980)". Ο κυριότερος λόγος ήταν το ίδιο το τηλεπαιχνίδι (η δομή/"συνταγή" του). Δεν είχε αυτό "το κάτι" των "Τετραγώνων", αλλά ούτε και του "Κάνε ό,τι κάνω", τα οποία απέπνεαν μία "ζεστασιά" και ένα παρείστικο και ευχάριστο κλίμα. Πολύ πιθανόν σε αυτό να συντελούσε και η παρουσία των guests, οι οποίοι είτε προσπαθούσαν να "παραπλανήσουν" τους παίκτες στα "Τετράγωνα", είτε "υποβάλλονταν" σε δοκιμασίες μαζί με τους παίκτες στο "Κάνε ό,τι κάνω". Και στις δύο περιπτώσεις, στον κόσμο άρεσε να βλέπει γνωστά αστέρια να είναι λίγο πιο χαλαρά μπροστά στην κάμερα, να αστειεύονται και να αυτοσχεδιάζουν, καθώς επίσης και τη Μαρία Αλιφέρη, αγαπημένη "οικοδέποινα", να τους βοηθάει να "χαλαρώσουν" έχοντας μια πολύ ζεστή επικοινωνία μαζί τους (αλλά και με τους παίκτες). Αντιθέτως, ο "Λαβύρινθος" ήταν ένα τηλεπαιχνίδι που δεν ήταν καθόλου "ζεστό". Κατ' αρχάς ήταν "άχαρο". Η εικόνα από το studio όλο διακοπτόταν και βλέπαμε το Λαβύρινθο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, γεγονός που κούραζε πολύ μετά από κάποια ώρα. Έπειτα, το παιχνίδι αυτό δεν είχε καλεσμένους όπως τα άλλα δύο, με τους οποίους να έρχεται σε επαφή η Αλιφέρη. Ήταν δηλαδή ένα άχαρο παιχνίδι ερωτήσεων-απαντήσεων που θα μπορούσε να το είχε παρουσιάσει οποισδήποτε άλλος και δε "χρειαζόταν" η Αλιφέρη, η οποία θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί σε κάτι πολύ καλύτερο ή σε κάτι πολύ πιο κοντά σε αυτό που ήξερε (και την είχε συνηθίσει και ο κόσμος) και της "πήγαινε" να κάνει.

Στοιχεία/Trivia: Ο "Λαβύρινθος" είναι τo τηλεπαιχνίδι με το οποίο έκανε το (πολυαναμενόμενο) comeback η Μαρία Αλιφέρη στην ιδιωτική τηλεόραση το 1989.

Ο "Λαβύρινθος" είναι το 2ο τηλεπαιχνίδι που έκανε πρεμιέρα στο MEGA (το πρώτο ήταν το "Γράμματα και αριθμοί (1989)") και συγκεκριμένα την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 1989 (2η μέρα λειτουργίας του σταθμού) στις 20.00.

Το παιχνίδι ήταν βασισμένο σε μία ιδέα του Ολλανδού Marc Nelissen.

"Κυρίαρχη" θέση κατείχε ένας computerized λαβύρινθος, μέσα από τον οποίο έβγαιναν και οι ερωτήσεις.

Χαρακτηριστικό "κλείσιμο" του παιχνιδιού από την Μαρία Αλιφέρη: "Μέχρι την άλλη Κυριακή, όχι ζαβολιές!". Ακόμα και η (συνειδητή αυτή τη φορά) απόπειρα δημιουργίας σλόγκαν "όχι ζαβολιές" απέτυχε (ίσως ακριβώς επειδή ήταν συνειδητή).

Το παιχνίδι από αρχικά Τρίτη, Παρασκευή και Κυριακή περιορίστηκε μόνο σε Κυριακή στη συνέχεια (από την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 1990).

Παρόλες τις "αντίξοες" συνθήκες, το γεγονός ότι ο Λαβύρινθος πήγε (όσο πήγε) καλά σε θεαματικότητες, οφείλεται αποκλειστικά στη Μαρία Αλιφέρη και στην αγάπη και "λαχτάρα" που είχε ο κόσμος για να την ξαναδεί.

Από το site του MEGA: ""Μέχρι την άλλη Κυριακή, όχι ζαβολιές!", πρότεινε η Μαρία Αλιφέρη κάθε εβδομάδα. Ο Λαβύρινθος είναι από τα πρώτα τηλεπαιχνίδια του MEGA και μάλιστα η προβολή του ξεκίνησε τη δεύτερη μέρα λειτουργίας του σταθμού. Ένας τεράστιος υπολογιστής στο στούντιο παρουσίαζε τις ερωτήσεις. Κάθε σωστή απάντηση και ένα δώρο. Μια κλασική συνταγή ενός παιχνιδιού γνώσεων και τύχης που ξεχώρισε χάρη στην φιλόξενη και λαμπερή οικοδέσποινα".

Συζητήστε για το τηλεπαιχνίδι στο Retromaniax.gr }}


Τίτλοι έναρξης & παρουσίαση παικτών από την Μαρία Αλιφέρη


Καλωσόρισμα Μαρίας Αλιφέρη