Κυριακάτικο ξύπνημα

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Κυριακάτικο ξύπνημα

Έτος: 1954

Πρεμιέρα: 11 Ιανουαρίου 1954

Διάρκεια: 94'

Είδος: Αισθηματική

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης

Σενάριο: Μιχάλης Κακογιάννης

Φωτογραφία: Alevise Orfanelli

Μουσική σύνθεση: Andre Ryder , Μάνος Χατζιδάκις

Εταιρία παραγωγής: Μήλας Φιλμ

Ηθοποιοί: Έλλη Λαμπέτη (Μίνα) , Γιώργος Παππάς (I) (Παύλος Καραγιάννης) , Δημήτρης Χορν (Αλέξης) , Τασσώ Καββαδία , Σαπφώ Νοταρά , Μαργαρίτα Παπαγεωργίου , Χρυσούλα Πατεράκη , Γιώργος Ιορδανίδης , Κική Πέρση , Κώστας Φέρρης

Περίληψη/Σχόλια: Η νεαρή Μίνα, ένα κυριακάτικο πρωινό πηγαίνει για μπάνιο σε μια απόμερη ακτή. Εκεί, δύο αλητόπαιδα της αρπάζουν την τσάντα. Μέσα στην τσάντα υπάρχει ένα λαχείο. Τα παιδιά πουλάνε το λαχείο στον Αλέξη. Το λαχείο κερδίζει τον πρώτο αριθμό και η Μίνα διεκδικεί με πείσμα τα κέρδη της, κάτοχος όμως του λαχείου είναι ο Αλέξης ο οποίος και θα εισπράξει τα χρήματα. Ο Αλέξης έχει αρχίσει να συμπαθεί τη Μίνα και της προσφέρει το ένα τρίτο των κερδών. Εκείνη είναι ανένδοτη και τα θέλει όλα δικά της. Ξεκινά δικαστικό αγώνα, αλλά ο συνετός δικηγόρος της, ο Παύλος Καραγιάννης (Γιώργος Παππάς), όπως και ο ακαταμάχητος έρως που γεννιέται ανάμεσα στους δύο νέους, κάνουν το θαύμα τους και τους ενώνουν για πάντα.

Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1953-1954 και έκοψε 103.252 εισιτήρια. Ήρθε στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 21 ταινίες. Η ταινία ήταν παραγγελία του Δημήτρη Χορν, προς τον φίλο του Κύπριο σκηνοθέτη(Μιχάλης Κακογιάννης) και είχε στόχο να διαφημίσει το θεατρικό θίασο που είχε με την Έλλη Λαμπέτη και τον Γιώργο Παππά. Η παραγγελία καθόριζε, τρεις ισοδύναμους ρόλους, κάτι που τήρησε ο Κακογιάννης. Τα εξωτερικά γυρίστηκαν στην Αθήνα, ενώ τα εσωτερικά στα στούντιο Νάχας, στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr