Κρανίου τόπος

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Κρανίου τόπος a.k.a. Topos kraniou

Έτος: 1973

Πρεμιέρα: Σεπτέμβριος 1973

Διάρκεια: 90'

Είδος: Κοινωνική

Σκηνοθεσία: Κώστας Αριστόπουλος

Σενάριο: Κώστας Αριστόπουλος

Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης (II)

Σκηνικά: Αναστασία Αρσένη

Μουσική σύνθεση: Γιάννης Μαρκόπουλος

Παραγωγός: Κώστας Αριστόπουλος

Ηθοποιοί: Τάκης Κοιλάκος , Στέφανος Κοιλάκος , Μπάμπης Πεθυμήσης , Χάρης Πισιμίσης , Σωτήρης Παυλάκος , Γιώργος Διαλεγμένος , Παντελής Πάραρχος , Μαυρουδής Ψοινός , Νίκος ψοινός , Σταμάτης Λιανέρης , Γιάννης Λιανέρης , Γιώργος Λιανέρης , Χρήστος Παξός , Παύλος Παυλάκος , Σταυρούλα Ρεσβάνη , Καλή Δασκαλάκου , Γεωργία Νάχου , Νίκος Ανδρείκος , Γιώργος Καρβουνίδης , Δημήτρης Τσουκαλάς , Πέτρος Δρακουλάκος , Θεοδόσης Δρακουλάκος , Βασίλης Δρακουλάκος , Στάθης Γούδης , Μιχάλης Μητσάκος , Όλγα Γερακάρη

Περίληψη/Σχόλια: Λυρική αναπαράσταση των Παθών στη σύγχρονη Μάνη, όπου το Θείο Δράμα παραλληλίζεται με εκείνο των κατοίκων της περιοχής. Αναφορές κι επιρροές από τον Μπρεχτ και τον Παζολίνι χαρακτηρίζουν αυτό το περίεργο και μοναδικό σαν έργο.

Στοιχεία/Trivia: Στην ταινία συμμετέχουν πολλοί κάτοικοι του Χωσιαρίου ως κομπάρσοι. Στο "Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης" του 1973 απέσπασε τιμητικές διακρίσεις τόσο για τη φωτογραφία του Γιώργου Αρβανίτη όσο και για το καλλιτεχνικό ήθος με το οποίο αντιμετώπισε το θέμα της ο Κώστας Αριστόπουλος. Ο δημιουργός της εξέπληξε με την απόφασή του να αρνηθεί την τιμητική διάκριση που του έγινε από τον κρατικό κινηματογραφικό θεσμό, με το αιτιολογικό ότι "η ανακαλυφθείσα φόρμουλα του καλλιτεχνικού ήθους δεν του λέει τίποτα και συνεπώς δεν την αποδέχεται".

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr