Κουρδιστό πορτοκάλι

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Έτος: 2013

Θεατρικός τίτλος: Κουρδιστό πορτοκάλι

Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας

Θέατρο: Αποθήκη

Πρεμιέρα: 8 Νοεμβρίου 2013

Περίοδοι παραστάσεων: 2013-2014

Τόπος: Αθήνα

Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας

Συγγραφέας: Anthony Burgess

Μετάφραση: Θοδωρής Πετρόπουλος

Σκηνικά: Μανώλης Παντελιδάκης

Κοστούμια: Μαρία Καραπούλιου

Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας

Ηθοποιοί: Άρης Σερβετάλης , Αλεξάνδρα Αϊδίνη , Αντίνοος Αλμπάνης , Νεκτάριος Λουκιανός , Χρήστος Μαλάκης , Ευδοκία Ρουμελιώτη , Δρόσος Σκώτης , Κίμων Φιορέτος


Σχόλια/Πλοκή: Το έργο αφηγείται, σε χρόνο και μέρος που δεν καθορίζονται, την ιστορία του νεαρού Άλεξ, αρχηγού μιας συμμορίας συνομηλίκων του, που διασκεδάζουν σκορπίζοντας τη βία με κλοπές, βιασμούς και βανδαλισμούς. Οι μεγάλες αγάπες του Άλεξ είναι τα ναρκωτικά, οι βιασμοί και η Ενάτη συμφωνία του Μπετόβεν. Μετά από μια δολοφονία, ο Άλεξ συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Για να αποκτήσει την ελευθερία του, δέχεται να συμμετέχει, σαν πειραματόζωο, σ' ένα πρωτοποριακό σύστημα σωφρονισμού, που μελετά η κυβέρνηση. Το έργο θέτει το πρόβλημα της αντιμετώπισης της νεανικής βίας αλλά και το θέμα της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου για να επιλέξει το καλό ή το κακό.

Trivia: Η νουβέλα εκδόθηκε το 1962 και περιλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού Time με "Τα 100 κορυφαία μυθιστορήματα του 20ού αιώνα". Το 1971 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Stanley Kubrick. Η προβολή του φιλμ απαγορεύτηκε σε αρκετές χώρες. Το 1987 ο ίδιος ο συγγραφέας διασκεύασε το έργο για το θέατρο κυρίως λόγω των καλλιτεχνικών διαφορών που είχε με τον Kubrick σχετικά με την κινηματογραφική μεταφορά του. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1991 από το "Θέατρο Έρευνας" του Δημήτρη Ποταμίτη.

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση "{{{Sname}}}" στο Retromaniax.gr