Κορώνα γράμματα

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεπαιχνιδιού: Κορώνα γράμματα

Έτος: 1985

Τηλεπαιχνίδι

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: Κυριακή 14 Απριλίου 1985

Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου: Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 1986

Ημέρα προβολής: Κυριακή

Διάρκεια επεισοδίου: 60'

Είδος: Τηλεπαιχνίδι

Κανάλι: ΕΡΤ

Σκηνοθεσία: Μεγακλής Βιντιάδης

Παραγωγός: Τάκης Εμμανουήλ

Σκηνικά: Μανώλης Μαριδάκις

Παρουσιαστής/ές: Δημήτρης Παπαμιχαήλ

Έλενα Ακρίτα

Συμμετέχοντες: Ζενή Γκοριτσοπούλου

Έλενα Τσαλδάρη

Άρης

Μαίρη Μηλιαρέση

Περιγραφή: Ο αρχικός τίτλος του παιχνιδιού ήταν "Διαβατήριο για το εκατομμύριο".

Κανόνες παιχνιδιού: Το παιχνίδι παιζόταν από 3 παίκτες και απαιτούσε ταχύτητα και γνώσεις.

1ο μέρος: Απλές ερωτήσεις, 5 τον αριθμό, στους παίκτες. Στόχος είναι η συγκέντρωση ενός χρηματικού ποσού (για κάθε σωστή ερώτηση ο πάικτης-τρια παίρνει 500 δρχ) και η πρόκριση στον επόμενο γύρο. Σε περίπτωση που κάποιος παίκτης δεν απαντήσει σε καμία από τις 5 ερωτήσεις σωστά, του δίνεται ένα συμβολικό ποσό, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει.

2ο μέρος: Εδώ παίζεται το κυρίως παιχνίδι.Το σκηνικό είναι 30 οθόνες, μπροστά από τις οποίες βρίσκονται οι παίκτες (θαρρώ πως ήταν αυτό το ταμπλό και στους τιτλους; ). Κάθε οθόνη αντιστοιχεί σε μία ερώτηση και σε αντίστοιχο χρηματικό ποσό, ενώ οι 5 οθόνες αντιστοιχούν στην ίδια κατηγορία ερώτησης (φιλολογική, αθλητική, μαθηματική, θεατρική κλπ.)

Καλείται να απαντήσει πρώτος ο παίκτης που έχει πάρει τα περισσότερα χρήματα στο πρώτο μέρος του παιχνιδιού. Επιλέγει μία κατηγορία ερωτήσεων (μπαλέτο, τραγούδι, χορός, αθλητικά κλπ.) και αρχίζει να πατά τα πλήκτρα με το ποσό που θέλει να ποντάρει. Σε κάθε κατηγορία ερωτήσεων υπάρχει και μία ερώτηση - έκπληξη , με την οποία ο πάικτης μπορούσε να διπλασιάσει τα χρήματά του ή να τα χάσει. Η ερώτηση αυτή έχει σημανθεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Οι 6 από τις 30 οθόνες κρύβουν πίσω τους μία αποκριάτικη μάσκα (ερώτηση μεγάλης ευκαιρίας ή επιτυχίας).Ο παίκτης λοιπόν έχει τη δυνατότητα να ποντάρει ένα χρηματικό ποσό και ανα απαντήσει σωστά το κερδίζει. Το δεύτερο μέρος ολοκληρώνεται όταν τελειώσουν και οι 30 ερωτήσεις.

3ο μέρος: Οι παίκτες παίζουν τα χρήματα που έχουν κερδίσει στο προηγούμενο μέρος. Οι παίκτες είναι απομονωμένοι μεταξύ τους, καθισμένοι σε καμπίνες και επικοινωνούν με τον παρουσιαστή/τρια με ακουστικά. Ζητούν να τους υποβληθούν ερωτήσεις από την κατηγορία που διαλέγουν οι ίδιοι. Σε περίπτωση που δεν απαντήσουν σωστά, χάνουν όσα έχουν κερδίσει μέχρι στιγμής.

Σε κάθε παιχνίδι ο νικητής μπορεί να κερδίσει 128.000 δραχμές. Ωστόσο, αυτό ήταν πολύ δύσκολο να γίνει και όσα χρήματα περίσσευαν έμπαιναν σε έναν κουμπαρά.

Στο διάλειμμα ανάμεσα στο δεύτερο και στο τρίτο μέρος, έπαιζαν και μαθητές Λυκείων. Το σύντομο αυτό παιχνίδι γινόταν υπό τη μορφή διαγωνισμού και τα παιδιά μπορούσαν να κερδίσουν χρήματα που πήγαιναν για τις ανάγκες των σχολείων τους. Το ενδιάμεσο αυτό παιχνίδι, το παρουσίαζε η Έλενα Τσαλδάρη και είχε τον τίτλο "Υπάρχει τρόπος".

Στοιχεία/Trivia: Το τηλεπαχνίδι ξεκίνησε με παρουσιαστή τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, ο οποίος παρέμεινε στην παρουσίαση του παιχνιδιού μέχρι και την 5η εκπομπή (Κυριακή 5 Μαίου 1985). Από την 6η εκπομπή της Κυριακής 12 Μαίου 1985, την παρουσίαση του παιχνιδιού ανέλαβε η Έλενα Ακρίτα.

Το τηλεπαιχνίδι ΔΕΝ σώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ, παρά μόνο μία εκπομπή.

Συζητήστε για το τηλεπαιχνίδι στο Retromaniax.gr }}