Καλημέρα κύριε Μάρσαλ

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Καλημέρα κύριε Μάρσαλ a.k.a Welcome in Greece, Mr. Marshall

Έτος: 2009

Διάρκεια: 55'

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία: Άγγελος Αμπάζογλου

Σενάριο: Άγγελος Αμπάζογλου

Φωτογραφία: Σταμάτης Γιαννούλης , Laurent Fenart

Παραγωγός: Όλγα Αμπάζογλου , Ειρήνη Γαβαλά , Madeleine Avramoussis

Εταιρία παραγωγής: Cyclope Productions , Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) , Media , Arte Geie

Ηθοποιοί: James Warren , Γιώργος Σταθάκης , William McNeill , Nicholas R. Burns , Χάρης Ιορδανίδης , David Ellwood , Νικόλαος Ρουδεμέτοφ , Δημήτρης Καχέλος

Περίληψη/Σχόλια: Η ταινία γυρίστηκε στην Ελλάδα και τις Η.Π.Α και διηγείται με την κριτική ματιά του σκηνοθέτη Άγγελου Αμπάζογλου την εφαρμογή του "Σχεδίου Μάρσαλ" στην Ελλάδα. Πολλαπλά ήταν τα επαινετικά άρθρα στον γαλλικό και γερμανικό τύπο για την ταινία. Η επίσημη τηλεοπτική προβολή της ταινίας από το "Arte" έγινε σε θεματική βράδια στα πλαίσια της επετείου των 60 χρόνων του "Σχεδίου Μάρσαλ". Η "WGBH International" ανέλαβε την συμμετοχή της ταινίας σε πολλά φεστιβάλ παγκοσμίως. Η Ελλάδα, πρώτη χώρα που επωφελήθηκε του "Σχεδίου Μάρσαλ", αποτέλεσε ένα δοκιμαστικό πεδίο για μελλοντικές στρατιωτικές παρεμβάσεις των Αμερικανών και για την προώθηση της αμερικανικής ιδεολογίας.

Στο τέλος του "Β' Παγκοσμίου Πολέμου", η Ευρώπη έχει διαιρεθεί σε σφαίρες επιρροής, κομμουνιστικής και καπιταλιστικής. Σε αντίθεση με τους γείτονές της, ήταν η μοναδική βαλκανική χώρα που δεν πέρασε στο κομμουνιστικό στρατόπεδο. Είχε μεγάλη στρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ και κατά συνέπεια ήταν η πρώτη χώρα που επωφελήθηκε από το "Σχέδιο Μάρσαλ". Για τους Αμερικανούς προϋπόθεση μιας ειρήνης με διάρκεια στην Ευρώπη ήταν η δημοκρατία αλλά "η Δημοκρατία προϋπέθετε ένα λογικό οικονομικό επίπεδο διαβίωσης για να υπάρξει". Γι' αυτό το λόγο οι χώρες της Ευρώπης εκτός της Ισπανίας, δέχτηκαν τη βοήθεια του "Σχεδίου Μάρσαλ".

Παράλληλα, το σχέδιο Μάρσαλ προβλέπει ένα εξεζητημένο πολιτιστικό μηχανισμό, ο οποίος συνδυάζει την προπαγάνδα με τη ψυχαγωγία: "Και εσείς μπορείτε να γίνετε σαν εμάς" φαίνεται να λένε οι Αμερικανοί. Το σχέδιο παρουσιάζει πολλές όψεις: στρατιωτικός παρεμβατισμός, οικονομική βοήθεια και επιχείρηση διαμόρφωσης μιας νέας νοοτροπίας με την προώθηση του "Αmerican way of life".

Στοιχεία/Trivia: Η ταινία είναι Ελληνικής και Γαλλικής παραγωγής και η γλώσσα αυτή, Ελληνική.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr