Θεματική βραδιά

Από retroDB
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεοπτικής εκπομπής: Θεματική βραδιά

Έτος: 2005

Τηλεοπτική Εκπομπή

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2005

Ημέρα προβολής: Τετάρτη, Πέμπτη

Είδος: Ενημερωτική

Κανάλι: ΕΤ1

Σκηνοθεσία: Νίκος Φασόης

Παρουσιαστές: Βίκυ Φλέσσα , Στέλιος Κούλογλου , Προκόπης Δούκας , Νίκος Μεγγρέλης

Καλεσμένοι: Αντιγόνη Λυμπεράκη , Μάνος Ματσαγγάνης , Μάγια Τσόκλη , Κωνσταντίνος Φίλης , Θάνος Ντόκος , Τάσος Σακελλαρόπουλος , Θανάσης Αλεξανδρίδης , Γιάννης Μπεχράκης , Hagen Fleischer , Στέλιος Στυλιανίδης , Κωστής Παπαϊωάννου , Κώστας Μποτόπουλος , Δημήτρης Χριστόπουλος , Άγγελος Συρίγος , Ισαάκ Μιζάν , Ροζίνα Ασσέρ Πάρδο , Οντέτ Βαρών Βασάρ , Άννα Μαρία Δρουμπούκη , Νίκος Λέανδρος , Ιεροκλής Μιχαηλίδης , Πόπη Διαμαντάκου , Μαρία Στρατηγάκη , Χρυσούλα Μπότση , Ελένη Γκλεγκλέ , Μενέλαος Καραμαγγιώλης , Κατερίνα Πούτου , Δημήτρης Καιρίδης , Σωτήρης Ρούσσος , Νικόλας Βουλέλης , Μανώλης Μαυροματάκης , Κόρα Καρβούνη , Έκτορας Λυγίζος , Μαρία Μιμίκου , Ιωάννης Κουμαντάκης , Ερμιόνη Φρεζούλη , Άννα Πατάκη , Κατερίνα Σχοινά , Ανταίος Χρυσοστομίδης , Κώστας Παπαγεωργίου , Γιώργος Μαρκόπουλος , Θωμάς Τσαλάπατης

Περιγραφή:

Επαναλήψεις: 2012 (ΕΤ1) , 2012 (ERT World)

Trivia: Η αρχική μετάδοση της εκπομπής ήταν από 20.00 έως 21.00 κάθε Τετάρτη. Ο 2ος κύκλος μεταδόθηκε κάθε Πέμπτη την ίδια ώρα.


Επεισόδια 1ου κύκλου:


. "Θεματική βραδιά: Είχα ένα όνειρο" (9/3/2005)

(περίληψη: Ντοκιμαντέρ γαλλικής παραγωγής 2004.)

. "Θεματική βραδιά: Γκιούζελγιουρτ" (23/3/2005)

(περίληψη: Ντοκιμαντέρ τουρκικής παραγωγής, που περιγράφει μια συνάντηση των κατοίκων του χωριού Γκιούζελγιουρτ με τους Χριστιανούς που ζούσαν εκεί πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1924.)

. "Θεματική βραδιά: Η πίστη είναι ροκ" (30/3/2005)

(περίληψη: Ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου, που παρουσιάζει το ανθρώπινο πρόσωπο μιας ομάδας μοναχών.)

. "Θεματική βραδιά: Εταιρεία Καρλάιλ" (6/4/2005)

(περίληψη: Ντοκιμαντέρ στο οποίο διερευνάται ο ρόλος της εταιρείας Καρλάιλ, μιας από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες των ΗΠΑ, στην εξωτερική πολιτική της χώρας και τη διαπλοκή της με ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια.)

. "Θεματική βραδιά: Η εκδίκηση της φύσης" (13/4/2005)

(περίληψη: Ντοκιμαντέρ του Στέφαν Γιαρλ στο οποίο καταγγέλλει τον αυτόκλητο ρόλο του ανθρώπου ως επιστάτη της φύσης και καταγράφει σκηνές καταστροφών του περιβάλλοντος.)

. "Θεματική βραδιά: Μαρτυρίες (1975)" (20/4/2005)

(περίληψη: Ταινία ντοκιμαντέρ του Νίκου Καβουκίδη, που παρουσιάζει τα κυριότερα πολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της χούντας μέχρι την κατάρρευσή της μέσα από τους αγώνες του λαού. Μεταδίδονται αυθεντικές σκηνές, με χαρακτήρα ρεπορτάζ, που δίνουν σπονδυλωτά την εικόνα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας μας. Η μουσική είναι του Μίκη Θεοδωράκη και του Διονύση Σαββόπουλου.)

. "Θεματική βραδιά: Η Ευρώπη στην κόψη του ξυραφιού" (4/5/2005)

. "Θεματική βραδιά: Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης" (1/6/2005)

. "Θεματική βραδιά: Μια θέση στον ήλιο" (6/7/2005)

(περίληψη: Ταινία μικρού μήκους.)

(η λίστα επεισοδίων δεν έχει ολοκληρωθεί)


Επεισόδια 2ου κύκλου:


1. "Θεματική βραδιά: Ο μύθος του καλού Ιταλού" (27/10/2005)

(περίληψη: Ο Στέλιος Κούλογλου συντονίζει τη συζήτηση που γίνεται με αφορμή την προβολή των δυο ντοκιμαντέρ, "Μουσολίνι" και "Fascist Legacy" ('89), καθώς και των προσωπικών μαρτυριών που κατατίθενται κατά τη διάρκεια της συζήτησης.)

. "Θεματική βραδιά: Επιδημίες" (3/11/2005)

(περίληψη: Ο Στέλιος Κούλογλου επιχειρεί ένα ταξίδι στο χρόνο ανιχνεύοντας τα αίτια και τις επιπτώσεις των επιδημιών ανά τους αιώνες, σε μια προσπάθεια να τοποθετήσει στις πραγματικές της διαστάσεις την επιδημία της γρίπης των πτηνών, που απειλεί αυτό τον καιρό τον πλανήτη. Στο πλαίσιο της εκπομπής αναλύεται από ειδικούς στην ιολογία αλλά και στο βιολογικό πόλεμο το καταστροφικό σενάριο μιας πανδημίας, και προβάλλονται δυο ντοκιμαντέρ: "Ο Μαύρος Θάνατος" με θέμα πως βίωσαν οι Ευρωπαίοι τη μεγάλη πανούκλα του 14ου αιώνα. Η ταχύτητα με την οποία εξαπλωνόταν η επιδημία επί δυο χρόνια έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι πλησίαζε ο αφανισμός της ανθρωπότητας και "Ευλογιά: Σιωπηρό Όπλο" ("Smallpox 2002: Silent Weapon") (2002) που αναφέρεται στις 9 Απριλίου του 2002 όταν μια νεαρή Αμερικανίδα εισάγεται στο νοσοκομείο του Λονγκ Άιλαντ με συμπτώματα που παραπέμπουν σε περίπτωση ευλογιάς. Την ίδια μέρα, τα ίδια συμπτώματα εμφανίζονται σε ένα Νεοϋορκέζο που μόλις έχει φτάσει στο Λονδίνο. Η ιατρική κοινότητα ανησυχεί και απορεί. Είναι δυνατόν να πρόκειται για τον ιό της ευλογιάς, που είχε εξαλειφθεί από το 1979; Οι αρχές ξεκινούν μια άνιση κούρσα με το χρόνο, καθώς τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται. Μέσα σε λίγους μήνες, 60 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από το θανατηφόρο ιό σε ολόκληρο τον πλανήτη!)

. "Θεματική βραδιά: Διαβήτης" (10/11/2005)

(περίληψη: προβολή τριών ντοκιμαντέρ με θέμα τον διαβήτη: "Διαβήτης: Η Ασθένεια Των Πλουσίων;", "Healthy Body, Healthy Mind" (Season 1) [Επεισόδιο: 11."Ζώντας Με Το Διαβήτη" ("Diabetes")] (2004) και "Τα Σχολικά Γεύματα Του Τζέιμι" ("Jamie's School Dinners") (2005) (τηλεοπτική σειρά τεσσάρων επεισοδίων συντετμημένη, προφανώς, ως τηλεταινία). Ο Στέλιος Κούλογλου συντονίζει τη συζήτηση που γίνεται με αφορμή την προβολή των τριών ντοκιμαντέρ και της ταινίας "Το Μεγάλο Φαγοπότι" ("Le Grande Bouffe") ('73) που προβλήθηκε στη συνέχεια.)

. "Θεματική βραδιά: Η δίκη της χούντας" (17/11/2005)

(περίληψη: Ο Στέλιος Κούλογλου συντονίζει τη συζήτηση, που γίνεται με αφορμή την προβολή των δύο ντοκιμαντέρ "Η Δίκη Της Χούντας: Κορυδαλλός 75" ('81) & "Μέγαρα" ('74) και της ταινίας ντοκιμαντέρ "Μαρτυρίες" ('75) που προβλήθηκε στη συνέχεια.)

. "Θεματική βραδιά: Κακοποίηση γυναικών" (24/11/2005)

(περίληψη: Προβάλλονται τα ντοκιμαντέρ: "V-Day: Μέχρι Να Σταματήσει Η Βία" ("World VDAY"/"Until Violence Stops") (2003) και "Η Μέρα Που Δεν Θα Ξεχάσω" ("The Day I Will Never Forget") (2002). Ο Στέλιος Κούλογλου συντονίζει τη συζήτηση,που γίνεται με αφορμή την προβολή των δύο ντοκιμαντέρ και της ταινίας "Πρώτος Έρωτας" ("Primo Amore") (2004) που προβλήθηκε στη συνέχεια.)

. "Θεματική βραδιά: Τρομοκρατία" (1/12/2005)

(περίληψη: Παράλληλα με την έναρξη της νέας δίκης της "17 Νοέμβρη", η εκπομπή εξετάζει τις δυο όψεις της τρομοκρατίας. Η τρομοκρατία..δυτικού τύπου και η ισλαμική τρομοκρατία παρουσιάζονται μέσα από τα ντοκιμαντέρ "Κάρλος, Το Τσακάλι" και "Το Νέο Μέτωπο Της Αλ Κάιντα".)

. "Θεματική βραδιά: " (15/12/2005)

(περίληψη: Θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ: "Nova" (Season 32) [Επεισόδιο: 15."Wave That Shook The World"] (2005) και "Τσουνάμι: Μετά Από Ένα Χρόνο" (2006).)

. "Θεματική βραδιά: Τζόγος" (29/12/2005)

(περίληψη: αφιέρωμα στον τζόγο με την προβολή των ντοκιμαντέρ "Ένας Εύκολος Τρόπος Να Κερδίσετε Εκατομμύρια!" και "Ο Πυρετός Του Τζόγου". Συζήτηση γύρω από αυτά, καθώς και της ταινίας "Ο Κρουπιέρης" ("Croupier") ('98) που προβλήθηκε στη συνέχεια.)

. "Θεματική βραδιά: Αϊνστάιν" (5/1/2006)

(περίληψη: Προβολή των ντοκιμαντέρ "Αϊνστάιν" και "Ένα Αξιοθαύμαστο Μυαλό". Ο Στέλιος Κούλογλου συντονίζει τη συζήτηση με αφορμή την προβολή των δυο ντοκιμαντέρ και της ταινίας "E=mc2" (2005), που προβλήθηκε στη συνέχεια.)

(η λίστα επεισοδίων δεν έχει ολοκληρωθεί)


Επεισόδια 3ου κύκλου


. "Θεματική βραδιά: Aids" (2007)

. "Θεματική βραδιά: Αναζητώντας ένα ασφαλές λιμάνι" (2007)

. "Θεματική βραδιά: Άνθρωποι πειραματόζωα" (2007)

. "Θεματική βραδιά: Εγκληματικότητα, βία και αστυνομία" (2007)

. "Θεματική βραδιά: Ελλάδα και περιβάλλον" (2007)

. "Θεματική βραδιά: Επιβιώνοντας στην Ελλάδα με 700 ευρώ" (2007)

. "Θεματική βραδιά: Η Ρωσία μετά τον Πούτιν" (2007)

. "Θεματική βραδιά: Ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας" (2007)

. "Θεματική βραδιά: Πολυτεχνείο - Βασανιστήρια" (2007)

. "Θεματική βραδιά: Σαράντα χρόνια από τον Μάη του 68" (2007)

. "Θεματική βραδιά: Χίλαρυ, Ομπάμα και Αμερικανικές εκλογές" (2007)

. "Θεματική βραδιά: Άνθρωποι Πειραματόζωα" (14/2/2008)

(η λίστα επεισοδίων δεν έχει ολοκληρωθεί)


Επεισόδια 6ου κύκλου:


. "Θεματική βραδιά: Η τηλεόραση και εμείς" (27/2/2013)

(περίληψη: Η "Θεματική Βραδιά" θα ανοίξει στις 20.30 με τα ντοκιμαντέρ "Άνθρωπος Και Τηλεόραση: Η Επανάσταση Του Μέσου" του Γιάννη Κασπίρη και "Η Αρχή Της Τηλεόρασης: Τα Πρόσωπα 1967-1990" της Σοφίας Δρόσου.

Ακολουθεί στις 21.30 συζήτηση, την οποία θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Μεγγρέλης. Για το παρόν και το μέλλον της τηλεόρασης, μιλούν ο πρόεδρος του τμήματος ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου Νίκος Λέανδρος, ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης και η δημοσιογράφος-τηλεκριτικός Πόπη Διαμαντάκου.

Έπειτα, θα μεταδοθεί η αμερικανική κωμωδία "Η Παράνοια Της TV" ("The TV Set") (2006) του Jake Kasdan, με τους David Duchovny, Sigourney Weaver, Judy Greer κ.α. Υπόθεση ταινίας: Ο δημιουργός τηλεοπτικών σειρών Μάικ Κλέιν πούλησε την πρωτότυπη ιδέα του σε έναν τηλεοπτικό σταθμό, μόνο που θα πρέπει να αναλάβει τα πάντα: το σενάριο, την παραγωγή, το σχεδιασμό του προγράμματος και να αντέξει την τρέλα που επικρατεί στο τηλεοπτικό δίκτυο.)

(η λίστα επεισοδίων δεν έχει ολοκληρωθεί)


Συζητήστε για την τηλεοπτική εκπομπή στο Retromaniax.gr