Η κυρία Ντορεμί

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεοπτικής σειράς: Η κυρία Ντορεμί a.k.a. Mrs Doremi

Έτος: 1983

Τηλεοπτική Σειρά

Είδος: Κοινωνική

Κανάλι: ΕΡΤ

Ημέρα/ημέρες προβολής: Κυριακή

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: 16 Οκτωβρίου 1983

Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου: 8 Ιανουαρίου 1984

Κύκλοι επεισοδίων: 1

Αριθμός επεισοδίων: 13

Διάρκεια επεισοδίου: 45'

Παραγωγός: Δημήτρης Παπακωνσταντής , Ελένη Ανουσάκη

Σκηνοθεσία: Νίκος Κουτελιδάκης

Συγγραφέας: Λιλίκα Νάκου

Σενάριο: Γιάννης Κανδήλας (διασκευή κειμένου)

Φωτογραφία: Δημήτρης Παπακωνσταντής

Σκηνικά: Πέτρος Καπουράλης

Ηθοποιοί: Ελένη Ανουσάκη (Κατερίνα Μακρή, καθηγήτρια γαλλικών και μουσικής) , Βάσος Ανδρονίδης (κος Ρώμας, γυμνασιάρχης) , Καίτη Λαμπροπούλου (Ανδρομάχη Ρώμα, σύζυγος του γυμνασιάρχη) , Θόδωρος Έξαρχος (παππούς του Λευτέρη) , Λουίζα Ποδηματά (Ερατώ) , Γιώργος Κέντρος (Ανδρέας Ζήκος) , Άννα Μακράκη (Μαργαρίτα Σχοινά) , Γιώργος Γεωγλερής (Καρδερινάκης, διευθυντής εφημερίδας της Δεξιάς) , Μαλαίνα Ανουσάκη (κυρία Μαρίκα) , Γιάννης Κακλέας (Λευτέρης) , Νίκος Κούρος (επιθεωρητής εκπαίδευσης) , Αλίκη Αλεξανδράκη (Φρόσω) , Στέλιος Λιονάκης (Γιώργος Παπαδάκης, πατέρας του Λευτέρη) , Μιχάλης Αεράκης , Νίκος Βανδώρος , Μιχάλης Γιαννάτος , Θάνος Γραμμένος (επιστάτης) , Νίκος Δενδρινός , Θωμάς Κωνσταντινίδης , Γιώργος Λουκάκης (Γεωργίου, καθηγητής) , Στράτος Παχής , Ελένη Ράντου (Ελευθερία, γυναίκα Ανδρέα Ζήκου) , Δημήτρης Τσούτσης , Λεωνίδας Βαρδαρός , Χρίστος Κόκκινος , Ελένη Φίλιππα (Άννα) , Ασπασία Κράλλη , Νίκος Παπαχρήστος (γυμνασιάρχης Γυμνασίου Θηλέων) , Ελπίδα Μπραουδάκη , Κώστας Κοντογιάννης (μπράβος του Καρδερινάκη) , Κατερίνα Βακαλοπούλου (Αφροδίτη) , Θανάσης Σκαρλίγκος , Φαίη Δαμιανάκη , Βάσω Δημητρίου , Προκόπης Δούρβας , Μανώλης Αφεντούλης (μπράβος του Καρδερινάκη) , Ελένη Κοκκίδου (Δανάη, τραγουδίστρια στη μάντρα του Αττίκ) , Παντελής Χατζηδάκης (μπράβος του Καρδερινάκη) , Μαρία Κοντοδήμα (Μαριώ, αδερφή του Βασιλάκη) , Νίκη Μανουσάκη (Παγώνα) , Δήμητρα Λύτρα (Ρήνη) , Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος , Μηνάς Τίγκιλης , Ντίνη Ρέντη , Λάζαρος Κουλαξίζης , Αντώνης Σαραβάνος , Μίρνα Μηλιώνη , Γιούλα Ζουμπουλάκη , Δημήτρης Γιαννακόπουλος (I) , Ν. Γκούστης , Γιώργος Ζιόβας , Άγγελος Γεωργιάδης , Κ. Σπύρου , Λίνα Κρασσά , Σοφία Ηλιάκη , Δημήτρης Σαραβάνος


Επαναλήψεις: 1985 (ΕΡΤ) , 1986 (SBS0/28) , 1988 (SBS0/28) , 1993 (ΕΤ1) , 1999 (ΕΤ1)

Περίληψη/Σχόλια: Ο βασικός χαρακτήρας της σειράς είναι μια γυναίκα εκπαιδευτικός, η οποία, στην εποχή του Μεσοπολέμου, εγκαταλείπει τη γενέτειρά της, το Παρίσι, για να έρθει στην Ελλάδα, τον τόπο καταγωγής της. Η πολιτική και κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, την εκπλήσσει και τα συναισθήματά της εναλλάσσονται, καθώς συναντάει ποικίλες συμπεριφορές και νοοτροπίες. Ο διορισμός της στο Ρέθυμνο γίνεται αφορμή να γνωρίσει τη συντηρητικότητα της επαρχίας και να διακινδυνεύσει τη σταδιοδρομία της και την υπόληψη της. Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, η Κατερίνα Μακρή ταξιδεύει για την Κρήτη, παρατηρεί πρόσωπα και γεγονότα και ανακαλεί στη μνήμη της εικόνες και περιστατικά που στιγμάτισαν τις πρώτες ώρες της επιστροφής της στην Ελλάδα.

Trivia: Τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και στην Κρήτη (Χανιά και Ρέθυμνο), όπου γυρίστηκαν και οι περισσότερες εξωτερικές σκηνές. Διήρκεσαν τέσσερις μήνες και ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 1983.
- Το 1ο και το 5ο επεισόδιο παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη στις 24 Σεπτεμβρίου 1983 για τους τηλεκριτικούς, με την ευκαιρία της ΔΕΘ και τη συμμετοχή της ΕΡΤ-1 με δικό της περίπτερο. Το παρών έδωσε και η πρωταγωνίστρια, ενώ την επόμενη ημέρα οι κριτικές απ' όλους, ήταν εξαιρετικές.
- Η σειρά ξεκινούσε στις 20:10.
- Η συγγραφέας τοποθετεί την έναρξη της ιστορίας το 1938, αλλά ο Γιάννης Κανδήλας προτίμησε στη διασκευή να τη μεταφέρει τρία χρόνια νωρίτερα (Μάιο του 1935), ώστε να καλύψει και την προ-μεταξική περίοδο.
- Η σειρά προβλήθηκε το 1986 και το 1988 στην Αυστραλία από το Network 0-28/SBS με Αγγλικούς υπότιτλους με τον τίτλο "Mrs Doremi".
- Η σειρά σώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ.
- Η "Κυρία Ντορεμί" επρόκειτο να γυριστεί σε ταινία το 1972 από τη Φίνος Φιλμ, με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη, πράγμα που τελικά δεν έγινε ποτέ...

Θεματική ενότητα στο Retromaniax.gr