Η εξαίρεση και ο κανόνας

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος θεατρικής παράστασης: Η εξαίρεση και ο κανόνας

Έτος: 2000

Είδος:

Τηλεοπτική πρεμιέρα: 1 Μαϊου 2000

Κανάλι: 902 TV

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος

Συγγραφέας: Bertolt Brecht

Σενάριο: Νάντια Βαλαβάνη

Μουσική σύνθεση: Τάσος Καρακατσάνης

Ηθοποιοί: Γιάννης Τσικής (έμπορος) , Νίκος Νικολαϊδης (οδηγός) , Γεννάδιος Πάτσης (αχθοφόρος) , Νίκος Ξυθάλης (δικαστής) , Κατερίνα Αναστασίου (γυναίκα αχθοφόρου) , Ελένη Λαζαράκη (αστυνομικός & πάρεδρος) , Μαρία Δαρζέντα (αστυνομικός & πάρεδρος) , Κατερίνα Ροβά (ξενοδόχος) , Γιάννης Καλατζόπουλος (αφηγητής)

Σχόλια/Πλοκή: Στο έργο του "Η εξαίρεση και ο κανόνας" ο Μπρεχτ περιγράφει ένα ταξίδι, ένα θάνατο και μια δίκη. Το ταξίδι γίνεται στην έρημο, σε μια έρημο άδεια από ανθρώπους. Ένας έμπορος ταξιδεύει προκειμένου να κλείσει μια συμφωνία για πετρέλαιο, μαζί με έναν οδηγό, που ξέρει τον δρόμο και έναν αχθοφόρο, τον Κούλη. Στη διάρκεια του ταξιδιού πολλά πράγματα συμβαίνουν, με αποτέλεσμα να σκοτώσει ο έμπορος τον Κούλη. Το δεύτερο μέρος του έργου είναι το δικαστήριο όπου η γυναίκα του νεκρού ζητάει αποζημίωση για το θάνατο του άντρα της. Και εκεί θριαμβεύει η λογική του παραλόγου. Αποδεικνύεται ότι ζούμε σε μια παράλογη κοινωνία αφού αντί να δικαστεί και να καταδικαστεί ο δολοφόνος, καταδικάζεται το θύμα, γιατί δεν συμπεριφέρθηκε σύμφωνα με τον κανόνα της ζούγκλας, που λέει ότι πρέπει να σκοτώσεις, για να μην σε σκοτώσουν. Αυτός δεν ήξερε τον κανόνα και συμπεριφέρθηκε σαν εξαίρεση, δηλαδή με ανθρωπιά. Γι' αυτό τον σκότωσε ο έμπορος, και τώρα νεκρός καταδικάζεται γιατί παρέβη τον κανόνα της ζούγκλας.

Trivia: Η πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης έγινε τον Ιανουάριο 1999, από την "Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης" του Γιάννη Καλατζόπουλου,στο θέατρο "Εναστρον" (Μπουμπουλίνας και Δεληγιάννη 19, πίσω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο). Προβλήθηκε στα πλαίσια της εκπομπής "Στα μονοπάτια του πολιτισμού"

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση στο Retromaniax.gr