Η ανάλυση ενός πολέμου

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεταινίας: Η ανάλυση ενός πολέμου

Έτος: 1985

Κανάλι: ΕΡΤ

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία: Κώστας Βάκκας

Σενάριο: Κώστας Βάκκας

Φωτογραφία: Γιώργος Τσιώκος

Ηθοποιοί: Αλεσσάντρο Νάτα , Φραντσέσκο Ντε Μαρτίνο , Ταβιάνι , Pino Romualdi , Λουτσιάνο Κάνφορα , Τζιουζέπε Βάκα , Αρίγκο Πετάκο , Αλφρεντ Χάουσερ , Γκέχαρντ Ράινχαρτ

Περίληψη/Σχόλια: Το ντοκιμαντέρ αναλύει τη φύση των φασιστικών καθεστώτων που προκάλεσαν τον πόλεμο με την Ελλάδα. Με αφορμή την ανάλυση του ελληνοϊταλικού πολέμου του '40, προχωρεί πέρα από το φαινόμενο του συγκεκριμένου πολέμου και καταδεικνύει τα αίτια που γεννιούνται τέτοιοι πόλεμοι. Η πλύση εγκεφάλου των μαζών από τα φασιστικά καθεστώτα, με την αποκλειστική χρήση των ΜΜΕ γίνεται κατά τρόπο συστηματικό και με ταυτόχρονη υπαγωγή των τεχνών (κινηματογράφος, λογοτεχνία κτλ.) στο σκοπό αυτό. Το ντοκιμαντέρ βασίζεται σε ντοκουμέντα, μαρτυρίες και συνεντεύξεις με κορυφαίους Ιταλούς πολιτικούς και ιστορικούς. Ντοκουμέντα που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, αφού για πρώτη φορά βγαίνουν έξω από τα συρτάρια του ιταλικού υπουργείου εθνικής άμυνας. Στην ταινία μιλούν εκπρόσωποι των ιταλικών πολιτικών κομμάτων: Αλεσσάντρο Νάτα, πρώην γενικός γραμματέας του Κ.Κ. Ιταλίας, Φραντσέσκο Ντε Μαρτίνο, πρώην γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιταλίας, γερουσιαστής Ταβιάνι, εκ μέρους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Παρουσιάζεται ακόμη η φασιστική άποψη και η προσπάθεια δικαιολόγησης της ιταλικής επίθεσης, από τον Πίνο Ρομουάλντι, γερουσιαστή του ιταλικού "Κοινωνικού Κινήματος". Επίσης, μιλούν ο ιστορικός και φιλόσοφος Λουτσιάνο Κάνφορα, ο σπουδαιότερος θεωρητικός του μαρξισμού στην Ιταλία σήμερα και ο διευθυντής του ινστιτούτου Γκράμσι, Τζιουζέπε Βάκα και ο ιστορικός Αρίγκο Πετάκο. Από γερμανικής πλευράς μιλούν: Ο Αλφρεντ Χάουσερ, πρόεδρος της Αντιφασιστικής Κίνησης της πρώην ομοσπονδιακής Γερμανίας, ο Γκέχαρντ Ράινχαρτ, μέλος της Αντιφασιστικής οργάνωσης της πρώην λαοκρατικής δημοκρατίας της Γερμανίας και πολλοί άλλοι.

Επαναλήψεις: 2012 (ΕΤ1) , 2012 (ΕΤ1)


Συζητήστε για την τηλεταινία στο Retromaniax.gr