Η Κατάρα της Μάνας

Από retroDB
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Η Κατάρα της Μάνας a.k.a. Συννέφιασε ο Παρνασσός a.k.a. Η Υπόσχεση

Έτος: 1961

Πρεμιέρα: 1961

Διάρκεια: 115'

Είδος: Δραματική

Σκηνοθεσία: Βασίλης Γεωργιάδης (I)

Σενάριο: Νίκος Φώσκολος

Φωτογραφία: Νίκος Γαρδέλης

Μουσική σύνθεση: Κώστας Καπνίσης

Εταιρία παραγωγής: Πυρσός Φιλμ

Ηθοποιοί: Γιώργος Φούντας (Τάσος Γούσιας) , Ίλυα Λιβυκού (Δέσπω) , Σόνια Ζωίδου (Χρύσα Γούσια, αδελφή Τάσου) , Τίτος Βανδής (Βάγιας) , Κώστας Κακκαβάς (Στάμος) , Λάκης Σκέλλας (Στέφος Λιάκουρας) , Ανέστης Βλάχος (Ανέστης) , Λιάκος Νεοφώτιστος (μικρός Λιάκος) , Θανάσης Βέγγος (Πασχάλης) , Νίκος Τσαχιρίδης (Κώτσος) , Μίστος Χαντάς (πατέρας Τάσου & Χρύσας) , Δημήτρης Ζάχος (τραγούδι) , Δημήτρης Καψοκέφαλος (τραγούδι)

Πλοκή: Μετά το βιασμό της από τον Λιάπουρα, ο οποίος θεωρούσε τον εαυτό του άρχοντα και αφέντη της περιοχής, η Χρύσα τον σκοτώνει, και ο αδελφός της Τάσος παίρνει πάνω του το φονικό. Μετά από έξι χρόνια βγαίνει από τη φυλακή και επιστρέφει στις πλαγιές του Παρνασσού, όντας αποφασισμένος να μην ξαναπιάσει όπλο στα χέρια του. Όμως τα αδέλφια του νεκρού, με πρώτο και καλύτερο τον Βάγια θέλουν να πάρουν εκδίκηση. Ο Τάσος δεν κρύβει τη συμπάθειά του για τη χήρα του Λιάπουρα, τη Δέσπω, κι η Χρύσα τραβά το ενδιαφέρον του Στάμου, εξαδέλφου του Βάγια, προκαλώντας την οργή του τελευταίου. Ο πνιγμός του Βάγια στον κοντινό βάλτο, μετά την αποτυχημένη απόπειρά του να κάψει το σπίτι του Τάσου, κλείνει οριστικά έναν κύκλο θανάσιμου μίσους.

Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1960-1961 και έκοψε 43.647 εισιτήρια. Ήρθε στην 12η θέση σε 58 ταινίες. Στους τίτλους της ταινίας αναφέρεται ως σεναριογράφος ο Κώστας Μαίανδρος, που είναι το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο Νίκος Φώσκολος.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr