Ημερολόγια εργασίας

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεοπτικής εκπομπής: Ημερολόγια εργασίας

Έτος: 2010

Τηλεοπτική Εκπομπή

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Κανάλι: ΕΤ1

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Αριθμός επεισοδίων: 13

Σκηνοθεσία: Πάνος Θωμαϊδης

Εταιρία παραγωγής: Path Ε.Π.Ε.

Παραγωγός: Θωμαϊς Θωμαϊδου , Πάνος Θωμαϊδης , Μιχάλης Κοσμίδης

Φωτογραφία: Ζαφείρης Επαμεινώνδας , Ηλίας Αδάμης

Περιγραφή: Με μια κατ' εξοχήν ανθρωποκεντρική θεώρηση, εξετάζεται η εξέλιξη της εργασίας στα τελευταία 180 χρόνια, από τη σύσταση του ελληνικού κράτους ως τις μέρες μας. Ο εργαζόμενος, το αντικείμενο της δουλειάς του, οι εργασιακές σχέσεις και εν τέλει ο ίδιος ο ορισμός της εργασίας αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς - μεταβολές που συντελούνται όλο και πιο μακριά από την τοπική κοινωνία.

Άλλοτε κολίγας κι άλλοτε εργάτης, βοσκός ή θαλασσινός, πότε χειρώνακτας και πότε εργάτης του πνεύματος, μετανάστης στις γαλαρίες του Βελγίου, δημόσιος υπάλληλος στο γρανάζι της γραφειοκρατίας που τον τρέφει και τρώει τις σάρκες του, ιδιωτικός υπάλληλος ή εργάτης της οικοδομής, του ναυπηγείου και της βαριάς βιομηχανίας, πρωτομάστορας, τεχνίτης, ή ανειδίκευτος, ο σύγχρονος εργαζόμενος βλέπει την τέχνη του να απαξιώνεται και κοιτάει με αγωνία το μέλλον.

Αυτός ο ανώνυμος ήρωας μέσα στον χρόνο βρίσκεται στο επίκεντρο της αφήγησης και οδηγεί τον θεατή. Θα αφυπνίσει συμπάθειες ή αντιπάθειες; Μπορεί η κοινωνική του μετεξέλιξη να παρακολουθήσει την εξέλιξη των οικονομικά ευρωστότερων τάξεων; Μικραίνει ή μεγαλώνει η ψαλίδα της κοινωνικής διαφοράς; Καθώς αλλάζει ολοένα το σκηνικό, πόσο βαθειά μπορούμε να δούμε στο μέλλον; Ημερολόγια, μαρτυρίες, επιστολές, μηνύματα από την ξενιτειά, οικογενειακά άλμπουμ, ερασιτεχνικά φιλμ και βίντεο, σύμβολα καταξίωσης ή όπλα επιβίωσης, βγαίνουν στο φως, από την σοφίτα, το σεντούκι, ή τις συλλογές των μουσείων. Η κάμερα καταγράφει την εργασιακή δραστηριότητα από κοντά, σε όλο τον εύρος του μόχθου και της δημιουργικότητας της. Βλέπει τις κοινωνικές διαστάσεις της εργασίας στην μουσική και τις λατρευτικές παραδόσεις. Και εντάσσει τις προσωπικές εμπειρίες στην ιστορική τους διάσταση μέσα από μια ομάδα έγκυρων επιστημονικών συνεργατών -ιστορικών, κοινωνιολόγων, λαογράφων κ.α.- της οποίας ηγείται ο καθηγητής Σπύρος Ασδραχάς.

Επαναλήψεις: 2013 (ΕΤ1)

Παρουσιαστές:

Συζητήστε για την τηλεοπτική σειρά στο Retromaniax.gr