Επιτάφιος για εχθρούς και φίλους

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Επιτάφιος για εχθρούς και φίλους a.k.a. Epitaph for friends and enemies a.k.a. Epitaf

Έτος: 1966

Διάρκεια: 93'

Είδος: Περιπέτεια

Σκηνοθεσία: Jiri Sequens

Σενάριο: Βασίλης Βασιλικός

Φωτογραφία: Rudolf Milic

Μουσική σύνθεση: Βασίλης Τενίδης

Παραγωγός: Κλέαρχος Κονιτσιώτης

Εταιρία παραγωγής: Σκούρας Φιλμ

Ηθοποιοί: Νίκος Κούρκουλος (Jimmy Murphy) , Γιάννης Βόγλης (Γιόχαν) , Emily Reuer (Erika Binder) , Gunther Stoll (λοχαγός Ιβάνοφ) , Κώστας Καραγιώργης , Κώστας Μπάκας , Άννα Σταυρίδου

Περίληψη/Σχόλια: Βερολίνο, Μάιος 1945. Μια τρομαγμένη νεαρή Γερμανίδα, η Έρικα Μπίντερ, καλείται στο γραφείο του Αμερικανού λοχαγού Τζίμυ Μέρφυ και ανακρίνεται για το πού βρίσκεται ο άντρας της, ο Γιόχαν, πρώην αξιωματικός των Ες-Ες, που καταζητείται ως εγκληματίας πολέμου. Ο Γιόχαν, εξαθλιωμένος και αμετανόητος, καταφέρνει να φτάσει σπίτι τους, αλλά αρνείται να παραδεχτεί ότι η Γερμανία έχει συνθηκολογήσει. Η Έρικα τον κρύβει. Μια μέρα, ο Γιόχαν την πιάνει να ερωτοτροπεί με τον Μέρφυ. Προσπαθεί να φύγει, αλλά δεν τα καταφέρνει και επιστρέφει σπίτι τους, όπου μεθάει και αναπολεί τις παλιές ένδοξες μέρες του Τρίτου Ράιχ. Σε ένα νυχτερινό κέντρο, η Έρικα εκμυστηρεύεται στον Μέρφυ ότι ο άντρας της είναι ζωντανός, κι εκείνος επιχειρεί να τον συλλάβει, ο Γιόχαν όμως τον σκοτώνει. Στη συνέχεια, περιέρχεται σε κατάσταση πλήρους απελπισίας και σαν παγιδευμένο ζώο μάχεται εναντίον του Ρώσου λοχαγού Ιβάνωφ και των αντρών του, οι οποίοι έχουν επιτεθεί στο σπίτι για να τον συλλάβουν και να τον οδηγήσουν στη δικαιοσύνη.

Στοιχεία/Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1965-1966 και έκοψε 198.467 εισιτήρια. Ήρθε στην 30η θέση σε 101 ταινίες.

Στην Γερμανία & σε άλλες χώρες κυκλοφόρησε με τον τίτλο "Epitaph For Friends And Enemies", ενώ στην Τσεχία με τον τίτλο "Epitaf".

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr