Επικίνδυνες σχέσεις (1996)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος θεατρικής παράστασης: Επικίνδυνες σχέσεις (1996)

Έτος: 1998

Είδος: Κωμωδία

Κανάλι: ΑΝΤ1

Σκηνοθεσία: Κώστας Καζάκος

Συγγραφέας: Pierre Choderlos de Laclos

Σενάριο: Οδυσσέας Νικάκης (διασκευή)

Μουσική σύνθεση: Νίκος Κυπουργός

Ηθοποιοί: Στράτος Τζώρτζογλου , Κωνσταντίνος Καζάκος , Μελίνα Μποτέλη , Μαρία Πρωτόπαππα , Μαίρη Νάνου , Γιώργος Ευγενικός , Ραλλού Μιχαλοπούλου , Τζένη Κόλλια , Καίτη Πάνου

Σκηνικά: Γιάννης Μετζικώφ

Σχόλια/Πλοκή: Το μυθιστόρημα του Σοντερλό ντε Λακλό χρακτηρίστηκε ως ανήθικο όταν πρωτοεκδόθηκε στο Παρίσι του 1782. Το ίδιο το σκάνδαλο, όμως, που προκάλεσε το βιβλίο τότε αλλά και αργότερα, ήταν αυτό που ανέδειξε τη διαχρονικότητά του. Το τολμηρό θέμα ωστόσο, δεν είναι η ουσία του μυθιστορήματος αλλά η πτώση της αριστοκρατίας, η παρακμή της αστικής τάξης, η αποκάλυψη της απάτης στον έρωτα, η ανατομή της ανθρώπινης ψυχής και κυρίως η πιο διαχρονική αλήθεια που αποτελεί και το κεντρικό θέμα του "το πόσο επικίνδυνες μπορούν να γίνουν οι ερωτικές σχέσεις".

Η σατανική Μαρτέιγ ζει βάζοντας στοιχήματα πάνω στην κρυφή ερωτική ζωή των άλλων. Κάποια μέρα, αναθέτει στον πρώην εραστή της, τον Βαλμόν, να αποπλανήσει τη νεαρή κοπέλα, που πρόκειται να παντρευτεί. Εκείνος τα καταφέρνει θαυμάσια, κερδίζοντας έτσι το στοίχημα. Η απρόσμενη άφιξη της ωραιότατης Τουρβίλ θεωρείται ως πρόκληση για την Μαρτέιγ, που αναθέτει στον Βαλμόν να την κατακτήσει, προσφέροντάς του ως τίμημα μια βραδιά μαζί της. Έτσι, ο Βαλμόν επιδίδεται σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, χρησιμοποιώντας ως όπλο τη γοητεία του και την τέχνη του στον έρωτα. Παρουσιάζεται στην Τουρβίλ σαν ένας ανιδιοτελής ερωτευμένος και πετυχαίνει τον σκοπό του, αλλά ερωτεύεται και ο ίδιος το θήραμά του, με αποτέλεσμα να καταστρέψει όχι μόνο την Τουρβίλ, αλλά και τον εαυτό του.

Trivia: Η παράσταση ανέβηκε στο Θέατρο "Τζένη Καρέζη" τη σαιζόν 1996-1997. Η πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης δόθηκε την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 1996 ("Θέατρο στον ΑΝΤ1 (1997)").

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση στο Retromaniax.gr