Επί των ορέων
Τίτλος τηλεοπτικής σειράς: Επί των ορέων
Έτος: 1999
Τηλεοπτική Σειρά
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Κανάλι: ΝΕΤ
Αριθμός επεισοδίων: 6
Εταιρία παραγωγής: Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης
Σκηνοθεσία: Μάχη Λιδωρικιώτη
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Παπαδάκης (V)
Πλοκή/Σχόλια: Σειρά ντοκιμαντέρ για τα ελληνικά βουνά:
Λίστα επεισοδίων:
1. Περιοχή Δράμας (πρώτη προβολή: Δε 10/1/2000)
Οδοιπορικό στην περιοχή της Δράμας και στις φυσικές ομορφιές που συνθέτουν το τοπίο. Γίνεται αναφορά στους οικισμούς της νεολιθικής και της πρώιμης ελληνιστικής εποχής που αποκαλύφθηκαν μετά από ανασκαφές, το Ιερό του Διονύσου και τα περίφημα δρώμενα που εκτυλίσσονται κάθε χρόνο στην πόλη την εποχή των Αποκριών και έχουν τις ρίζες τους στα Διονυσιακά μυστήρια. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται το όρος Φαλακρό, η κοιλάδα του Νέστου, το δασικό χωριό της Ελατιας και το δάσος του Φρακτού με την απαράμιλλη χλωρίδα και πανίδα.
2. Νέστος Ροδόπη
Οδοιπορικό στη Ροδόπη και στον ποταμό Νέστο. Ο φακός περιηγείται στα ορεινά χωριά της περιοχής και μας παρουσιάζει τον περίφημο καταρράκτη Λειβαδίτη, το δασικό χωριό Ερυμανθου, την κοιλάδα του Εχίνου και το όρος Πάπιγκο ή Δεσποτοβούνι, τα Πομακοχώρια και τον οικισμό Θερμες. Παράλληλα, ο αφηγητής τονίζει τα ιστορικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και πληροφορεί για τον τρόπο ζωής των κατοίκων.
3. Έβρος Σαμοθράκη (πρώτη προβολή: Δε 7/2/2000)
Ο ποταμός Έβρος, το φυσικό σύνορο Ελλάδας-Τουρκίας, και το νησί Σαμοθάκη. Παρουσιάζονται το δάσος της Δαβιάς, σπουδαίος χώρος αναπαραγωγής αρπακτικών πουλιών, με έμβλημα το μαυρόγυπα, η κορυφή του όρους Γκιμπρενα, όπου βρίσκεται το παρατηρητήριο των πουλιών, το δάσος των Κατραζίδων και το Δέλτα του Έβρου, οικοσύστημα διεθνούς σημασίας. Στη συνέχεια, ο φακός μάς μεταφέρει στην κορυφή Φεγγάρι του όρους Σάους που βρίσκεται στη Σαμοθράκη, στον ποταμό Φονιά, όπου καταλήγει καταρράκτης, στο λιμάνι, στα σπίτια και στις φυσικές ομορφιές του νησιού.
(παραγωγής 2001)
4. Μαίναλον (πρώτη προβολή: Πα 6/4/2001)
Οδοιπορικό στο όρος Μαίναλον ή Πατερίτσα και στα ορεινά χωριά που το κοσμούν. Παρουσιάζονται το Λεβίδι, ο Ορχομενός, σημαντική πόλη των Μυκηναϊκών χρόνων, η αξεπέραστης ομορφιάς Βυτίνα, το χωριό Μαγουλιανά, το Βαλτετσίνικο σε υψόμετρο 1050 μέτρα, τα χωριά Λαγκάδια και Τρόπαια, το τεχνητό φράγμα του Λάδωνα, το Χρυσοβίτσι, τόπος καταγωγής του Κολοκοτρώνη, ο ποταμός Λούσιος και τα Μοναστήρια, που είναι κτισμένα στις πλαγιές των βράχων, η Δημητσάνα και η Στεμνίτσα που έχει παράδοση στη χρυσοχοΐα και την αργυροτεχνία.
5. Ταϋγετος
Ο Ταΰγετος από πολύ νωρίς συνδέθηκε με την αρχαία ελληνική μυθολογία και πήρε την ονομασία του από την Ταϋγέτη, μιας από τις Πλειάδες, κόρες του Άτλαντος. Στους πρόποδες του Ταΰγετου ήταν χτισμένες αρκετές αρχαίες πόλεις. Μία απ' αυτές, την αρχαία Πελλάνα, παρουσιάζει ο αρχαιολόγος κ. Σπυρόπουλος, ο οποίος κάνει τις ανασκαφές στην περιοχή. Επίσης παρουσιάζεται η βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά, καθώς και τα έργα αναστήλωσης που γίνονται στα μνημεία.
Για τον τρόπο που ο Ταΰγετος εμφανίζεται στην ελληνική λογοτεχνία μιλάει στην εκπομπή η καθηγήτρια Γεωργία Κακούρου-Χρόνη. Για την προστασία, διαχείριση και ήπια τουριστική ανάπτυξη του Ταΰγετου μιλάει η γραμματέας του Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης Μάντω Συνοδινού. Στην εκπομπή παρουσιάζονται οι φυσικές ομορφιές του Ταΰγετου, τα φαράγγια, οι γραφικοί οικισμοί, τα μοναστήρια κ.ά.
Ο ορεινός όγκος του Ταΰγετου καταλήγει στη Μάνη. Οι πύργοι, μόνοι ή σε ομάδες, δένουν με την άγρια ομορφιά του τοπίου. Παρουσιάζονται επίσης μανιάτικοι οικισμοί, ενώ γίνονται αναφορές και στην ιστορία της περιοχής. Τέλος, η εκπομπή παρουσιάζει το ιερό όρος των Αρκάδων, το Λύκαιο όρος, με την Αρχαία Λυκόσουρα, τον ναό του Επικούρειου Απόλλωνος και το φαράγγι του ποταμού Νέδα.
6. Πάρνωνας
Περιήγηση της εκπομπής στο όρος Πάρνωνας ή Μαλεβου, στους οικισμούς, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα βυζαντινά μνημεία που βρίσκονται στις παρυφές του βουνού, καθώς και στα γύρω ορεινά χωριά. Ο αφηγητής μας πληροφορεί για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, την αρχιτεκτονική των μνημείων ενώ εξιστορεί περιστατικά από διαφορετικές χρονολογικές περιόδους.
(παραγωγής 2006)
1. Το στεφάνι των βουνών (ΕΤ1 - Σα 24/3/2007)
Το ντοκιμαντέρ διατρέχει τους ορεινούς οικισμούς της Θεσσαλίας από τη νοτιοανατολική Πίνδο, ως και την Όσσα. Από την Πύλη των Τρικάλων που αποτελούσε τον αρχαίο δρόμο που ένωνε τη Θεσσαλία με την Ήπειρο, η κάμερα φτάνει στα Βλαχοχώρια του Ασπροποτάμου, ερευνώντας το γεωγραφικό τους ανάγλυφο, την ιστορική τους διαδρομή με βάση τη βυζαντινή περίοδο και τα σημαντικά μνημεία που υπάρχουν στην περιοχή, τα ήθη και έθιμα αλλά και τον τρόπο ζωής των σύγχρονων κατοίκων του τόπου. Στη διαδρομή συναντάμε τους δρόμους του κρασιού, στα χωριά του Κάτω Ολύμπου και καταλήγουμε στα Αμπελάκια, τον ιστορικό οικισμό, όπου ιδρύθηκε ο πρώτος ελλαδικός συνεταιρισμός.
2. Θεσσαλία: Κατεβαίνοντας στις ακτές (ΕΤ1- Σα 3/5/2007) (Σκηνοθεσία: Πάνος Κυπαρίσσης, Σενάριο: Αλέξανδρος Ζούκας, Πάνος Κυπαρίσσης, Κώστας Χριστοφιλόπουλος)
3. Τζουμέρκα (Σκηνοθεσία: Πάνος Κυπαρίσσης, Σενάριο: Αλέξανδρος Ζούκας, Πάνος Κυπαρίσσης, Κώστας Χριστοφιλόπουλος)
Το γαλάζιο των λιμνών
Στοιχεία/Trivia: Την επιμέλεια της σειράς έχει ο Κώστας Χριστοφιλόπουλος
Επαναλήψεις: 2012 (ΕΤ1) , 2013 (ΕΤ1)
Ηθοποιοί: Ηρακλής Κωνσταντινίδης (αφήγηση)
Συζητήστε για την τηλεοπτική σειρά στο Retromaniax.gr