Εκκλησιάζουσες (2000) (I)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Έτος: 2000

Θεατρικός τίτλος: Εκκλησιάζουσες

Είδος: Κωμωδία

Θέατρο: Θέατρο Βύρωνα

Θίασος: Θεατρική Διαδρομή

Πρεμιέρα: 18 Ιουνίου 2000

Περίοδοι παραστάσεων: 2000

Τόπος: Αθήνα

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μιχαλακόπουλος

Ποίηση: Αριστοφάνης

Μετάφραση: Κώστας Γεωργουσόπουλος

Σκηνικά: Απόστολος Βέττας

Κοστούμια: Απόστολος Βέττας

Φωτισμοί: Νίκος Καβουκίδης

Μουσική σύνθεση: Βασίλης Δημητρίου

Ηθοποιοί: Μίρκα Παπακωνσταντίνου (Πραξαγόρα) , Γιώργος Μιχαλακόπουλος (Βλέπυρος) , Γιάννης Μποσταντζόγλου (Χρέμης) , Μάκης Αρβανιτάκης (Α' γείτονας, Λουκία) , Γιάννης Θωμάς (Β' γείτονας, Φτερού) , Γεωργία Καλλέργη (Α' γριά) , Θωμαϊς Ανδρούτσου (νέα/Χαριτιμίδη) , Χρήστος Ευθυμίου (III) (νέος) , Μαρία Τσιμά (Β' γριά, Δράκη) , Έλενα Λαρίου (Γ' γριά, Ψιλαρέτη) , Ντίνα Οικονόμου (ντελάλισσα, Γλύκα) , Παναγιώτα Κότσιρα (ντελάλισσα, Κλειναρέτη) , Μάρα Μπαρόλα (Θεραπαινίδα, Σαλιάρα) , Κωνσταντίνα Ψωμά (θεραπαινίδα Μελιγάλα) , Ελένη Τζώρτζη (παράβαση, Σαλαμινία) , Όλγα Αλεξανδροπούλου (Σωστράτη) , Ελισάβετ Γιαννοπούλου (κα Χαριτάτου) , Νικολέτα Βλαβιανού (κα Φιλοδώρου)

Μουσική διδασκαλία: Νανά Θρασυβουλίδου

Χορογραφίες: Δημήτρης Καμινάρης

Βοηθ. Σκηνοθεσίας: Ιωάννα Μιχαλακοπούλου


Σχόλια/Πλοκή: Βρισκόμαστε στην Αθήνα. Η Πραξαγόρα μεταμφιεσμένη σε άνδρα βγαίνει από το σπίτι της χαράματα. Φτάνουν και άλλες γυναίκες. Το σχέδιο τους είναι μεταμφιεσμένες όλες σε άνδρες να καταλάβουν πρωί πρωί την εκκλησία του Δήμου και να ψηφίσουν τη μεταβίβαση της εξουσίας από τους άνδρες στις γυναίκες. Αγανακτισμένες με τον άθλιο τρόπο που κυβερνούν οι άνδρες θέλουν με αυτή την κίνηση να οδηγήσουν την Αθήνα σε καλύτερες μέρες. Η Πραξαγόρα κάνει πρόβα του λόγου που θα εκφωνήσει στην Εκκλησία του Δήμου, ενός λόγου εντυπωσιακά πειστικού που γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό από της άλλες γυναίκες, που αποτελούν τον Χορό της κωμωδίας. Η Πραξαγόρα ανακηρύσσεται δια βοής αρχηγός της επιχείρησης. Πηγαίνουν στην Εκκλησία του Δήμου, και μεταμφιεσμένες με ανδρικά ρούχα και ψεύτικα γένια, δεν γίνονται αντιληπτές από τους άντρες. Η πρόταση της Πραξαγόρας για τις πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις γίνεται δεκτή χωρίς δυσκολία και οι γυναίκες κατορθώνουν να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους με κάθε νομιμότητα.

Ο Βλέπυρος βγαίνει από το σπίτι του φορώντας τα ρούχα της γυναίκας του Πραξαγόρας. Αναγκαστικά, μια και αυτή έχει φορέσει τα δικά του. Όταν αργότερα η Πραξαγόρα συναντήσει τον άντρα της και το φίλο του Χρέμη, θα περιγράψει την μεγάλη εποχή που περιμένει την Αθήνα μετά την εφαρμογή των καινούργιων μέτρων και προγραμμάτων. Σύμφωνα μ' αυτά, δεν θα υπάρχουν πια στην Αθήνα πλούσιοι και φτωχοί. Η κτηματική περιουσία και τα χρήματα θα ανήκουν όλα στην κοινότητα. Ο καθένας θα μπορεί να συνευρεθεί με οποιαδήποτε γυναίκα και να κάνει παιδιά κι' έτσι όλα τα παιδιά θα θεωρούν όλους τους άνδρες πατεράδες τους. Τα συμφέροντα όσων είναι άσχημοι, είτε άντρες είτε γυναίκες, θα προστατεύονται από τη νομοθεσία που θα τους εξασφαλίζει προτεραιότητα. Αφού ακόμη δεν θα υπάρχει ατομική ιδιοκτησία, δεν θα γίνονται δίκες. Ποινή για τις βιαιοπραγίες θα είναι ο αποκλεισμός από τα κοινοτικά γεύματα. Στο τέλος η Πραξαγόρα ξαναγυρίζει στην ερωτική πλευρά των μεταρρυθμίσεων, καθησυχάζοντας τον Βλέπυρο που βλέπει ότι έτσι προστατεύεται από το συναγωνισμό των νεότερων και ομορφότερων. Στις επόμενες σκηνές διακωμωδούνται οι βασικές καινοτομίες των μεταρρυθμίσεων.

Ο Χρέμης μαζεύει τα υπάρχοντά του για να τα παραδώσει στις αρχές πειθαρχώντας στους νέους νόμους. Παρεμβαίνει όμως ένας γείτονας που αμφιβάλλει για τα νέα μέτρα και προσπαθεί να τον πείσει να μην είναι τόσο υπάκουος στο νέο καθεστώς. Η διαφωνία τους διακόπτεται από μια γυναίκα κήρυκα της Πραξαγόρας, η οποία καλεί τον λαό στο μεγάλο κοινό δείπνο. Μια νεαρή κοπέλα και μια γριά περιμένουν τον νεαρό εραστή της κοπέλας, και όταν αυτός έρχεται για να βρει την καλή του, γίνεται αντικείμενο διεκδίκησης από τρεις ηλικιωμένες με φρικαλέες φυσιογνωμίες, οι οποίες τον διεκδικούν σύμφωνα με τον νέο νόμο.

Trivia:

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση "{{{Sname}}}" στο Retromaniax.gr