Δυο Φορές Ξένος (2011)

Από retroDB
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Δυο Φορές Ξένος

Έτος: 2011

Πρεμιέρα: 2011

Διάρκεια: 50'

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης , Γιούρι Αβέρωφ

Συγγραφέας: Bruce Clark

Εταιρία παραγωγής: Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) , Anemon Productions

Ηθοποιοί: Ανδρέας Αποστολίδης , Bruce Clark , Θάνος Βερέμης , Renee Hirschon , Ayhan Aktar , Giles Milton , Sir M. Lewellyn Smith , Πασχάλης Κιτρομηλίδης , Κωνσταντίνος Φωτιάδης , Fikret Adanir

Πλοκή: Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι περισσότεροι κάτοικοι των Βαλκανίων ζούσαν στην πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία επέτρεπε σε Χριστιανούς, Μουσουλμάνος και Εβραίους να συμβιώνουν ειρηνικά. Όμως μέχρι το 1924, αυτός ο κόσμος είχε καταρρεύσει. Σχεδόν 400.000 μουσουλμάνοι διώχθηκαν από την Ελλάδα, ενώ τουλάχιστον 1.200.000 Έλληνες ορθόδοξοι, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Τουρκία.

Η ταινία ξετυλίγει την ιστορία μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις με ιστορικούς και συγκλονιστικές προφορικές μαρτυρίες προσφύγων από την Ελλάδα και την Τουρκία. Είναι μια ταινία για ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους, η κοινή τους εμπειρία για τις χαμένες πατρίδες: Η ιστορία του να είσαι "Δύο Φορές Ξένος".

Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στο ομώνυμο βραβευμένο βιβλίο του δημοσιογράφου Βruce Clark. Επιστημονικοί Σύμβουλοι είναι ο Bruce Clark και ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης. Μιλούν επίσης Έλληνες και Τούρκοι πρόσφυγες από την Κρήτη, τη Μυτιλήνη, την Καππαδοκία, τον Πόντο, τη Σμύρνη και τη Δυτική Μακεδονία.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr