Δολοφονήστε τον Μακάριο

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Δολοφονήστε τον Μακάριο

Έτος: 1975

Πρεμιέρα: 24 Νοεμβρίου 1975

Διάρκεια: 95'

Είδος: Περιπέτεια

Σκηνοθεσία: Παύλος Φιλίππου , Κώστας Δημητρίου

Σενάριο: Jonathan Rumbold

Φωτογραφία: Παύλος Φιλίππου

Μουσική σύνθεση: Μίκης Θεοδωράκης

Παραγωγός: Παύλος Φιλίππου

Ηθοποιοί: Λάκης Κομνηνός (Θέμης Γιαννίδης, δημοσιογράφος) , Στέλιος Καυκαρίδης (Φρανκ, τοπικός σταθμάρχης της Χούντας) , Αντώνης Κατσαρής , Χριστίνα Κωνσταντινίδου (I) (Μαίρη) , Ανδρέας Μουσουλιώτης , Κώστας Δημητρίου (Τουρκοκύπριος ταξιτζής) , Γιώργος Σένιος (αρχηγός Εφεδρικού Σώματος) , Σταύρος Λούρας (Αντρέας, αδερφός της Μαίρης) , Θεόδουλος Μωρέας , Ανδρέας Μιχαηλίδης , Ανδρέας Μαυρομάτης (Δημήτριος Ιωαννίδης, ταξίαρχος/δικτάτορας) , Κώστας Παπαμαρκίδης (αρχισυντάκτης της εφημερίδας "Απογευματινή της Κύπρου") , Δήμος Μάτσας , Ανδρέας Σεργίδης , Μάγκυ Δημητρίου , Ιάκωβος Κουρσάρης , Αντώνης Αστανιώτης , Γιώργος Σιακαλής , Δήμος Δαμιανού , Τάσος Καπνός , Νίκος Βασταρδής (Γιώργος, διευθυντής εφημερίδας) , Γιάννης Κανδήλας , Κώστας Καραγιώργης (Δημήτρης Καμπάκης, υπάλληλος Υπουργείου Εσωτερικών)

Περίληψη/Σχόλια: Ο Έλληνας δημοσιογράφος Θέμης Γιαννίδης πληροφορείται την επικείμενη δολοφονική απόπειρα κατά του Προέδρου της Κύπρου, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Ο διευθυντής της εφημερίδας αρνείται να δημοσιεύσει την είδηση επειδή φοβάται, κι ο Γιαννίδης φεύγει για την Κύπρο. Εν πλω γνωρίζει μια κύπρια φοιτήτρια, τη Μαίρη, που σπουδάζει στην Αθήνα και της οποίας ο αδελφός Ανδρέας ανήκει στην προεδρική φρουρά. Στο μεταξύ, ο πληροφοριοδότης του Γιαννίδη, ο Δημήτρης Καμπάνης, πέφτει στα χέρια της χούντας. Δίνεται αμέσως εντολή να δολοφονηθεί ο δημοσιογράφος, αλλά η εναντίον του απόπειρα αποτυγχάνει. Ο Γιαννίδης έρχεται σ’ επαφή με τον Μακάριο, ο οποίος τον διαβεβαιώνει ότι κι αυτή η απόπειρα θα αποτύχει, όπως και οι υπόλοιπες. Κατά την προσπάθεια ανδρών της προεδρικής φρουράς να ανακαλύψουν τους επίδοξους δολοφόνους του Γιαννίδη, ο Ανδρέας σκοτώνεται. Στη συνέχεια, επέρχεται η μεγάλη τραγωδία της Κύπρου: το αιματηρό πραξικόπημα του Ιουλίου του 1974, και η φυγή του Μακαρίου ο οποίος καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση. Ο Γιαννίδης συλλαμβάνεται από τους πραξικοπηματίες και φυλακίζεται, όταν όμως οι Τούρκοι εισβάλλουν στο νησί καταφέρνει να αποδράσει. Αλλά τα σχέδια των σκοτεινών αγγλο-αμερικανικών κύκλων έχουν πετύχει, το νησί είναι πια διαιρεμένο και βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.

Trivia: Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ με στοιχεία μυθοπλασίας. Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1975-1976 και έκοψε 35.703 εισιτήρια. Ήρθε στην 11η θέση σε 38 ταινίες. Στην ταινία εμφανίζεται και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr