Δεν ήρθα εδώ για διακοπές...

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεοπτικής σειράς: Δεν ήρθα εδώ για διακοπές...

Έτος: 2010

Τηλεοπτική Σειρά

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Κανάλι: ΕΤ1

Ημέρα/ημέρες προβολής: Πέμπτη

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: 18 Νοεμβρίου 2010

Εταιρία παραγωγής: Art n' Sports

Παραγωγός: Νίκος Βερβερίδης , Ελένη Αφεντάκη , Φωτεινή Οικονομοπούλου , Βάσω Πατρούμπα

Σκηνοθεσία: Νίκος Σούλης

Σενάριο: Νίκος Σούλης , Κώστας Γανωτής

Μουσική σύνθεση: Κώστας Γανωτής

Φωτογραφία: Χριστόφορος Γεωργούτσος

Ηθοποιοί: Δημήτρης Γιατζουζάκης (συνεντεύξεις) , Κώστας Γανωτής (αφήγηση)


Επαναλήψεις: 2012 (ΕΤ1) , 2012 (ΕΤ1) , 2013 (ΝΕΤ)

Περίληψη/Σχόλια: Η σειρά πραγματεύεται την ζωή των προσφύγων στην χώρα μας και στόχος της είναι να κατανοήσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, τόσο από λόγους κρατικής γραφειοκρατίας όσο και κοινωνικού αποκλεισμού. Κάθε επεισόδιο αποτελεί και μία προσωπογραφία ενός πρόσφυγα που όμως αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος ανθρώπων που ζουν στην Ελλάδα και αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα. Ο σκηνοθέτης Νίκος Σούλης μαζί με τον Δημήτρη Γιατζουτζάκη, πλησιάζουν και συνομιλούν με τους ανθρώπους αυτούς. Μοιράζονται κομμάτια της προσωπικής τους ιστορίας αλλά και ζωντανές στιγμές της τωρινής τους πραγματικότητας.

Άνθρωποι ξεριζωμένοι από την πατρίδα τους.Ιστορίες ανθρώπων χωρίς ταυτότητα, κομμάτια ενός εξαρθρωμένου κόσμου, από χώρες λεηλατημένες. Δεκάδες μικρές Οδύσσειες, μέρος της μεγάλης Οδύσσειας των Προσφύγων. Άνθρωποι που μεταφέρονται από χώρα σε χώρα, από σπίτι σε σπίτι, από σύνορα σε σύνορα, από δρόμο σε δρόμο. Μαρτυρίες προσφύγων, ανδρών και γυναικών, από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ, από χώρες της Αφρικής, το Κουρδιστάν, την Παλαιστίνη. Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ευαισθησία το σπίτι και την ζωή του πρόσφυγα, μέσα σε ένα 24ωρο οδοιπορικό.Μέσα από συνεντεύξεις θα δούμε το πορτρέτο καθημερινών ανθρώπων,τις σκέψεις τους, τις προσδοκίες και τα συναισθήματά τους, εικόνες της ζωής τους,από την αρχή του ξεριζωμού στην πατρίδα τους, την απόφαση του για την φυγή, το «ταξίδι», την απώλεια συντρόφων κατά την διάρκειά του,έως την άφιξη στην Ελλάδα και τις νέες συνθήκες.

Από διάφορα σημεία την Αθήνα, οι μετανάστες μας μιλούν για την δουλειά τους - αν αυτή υπάρχει, για τους χώρους που κινούνται και συναντιούνται με άλλους πρόσφυγες, για το σπίτι τους, το πρώτο σημείο που αντίκρισαν φτάνοντας εδώ. Ο Δημήτρης Γιατζουζάκης παρακινεί τη συζήτηση και ο πρόσφυγας μοιράζεται τις μνήμες του. Είναι ένα σχόλιο, που εστιάζει στο πρόβλημα της «απώλειας της ταυτότητας» του πρόσφυγα, στην ανθρώπινή του δυστυχία, που δεν την επέβαλλε ο ίδιος, αλλά η συνθήκη της ζωής του.

Συζητήστε για την τηλεοπτική σειρά στο Retromaniax.gr