Γλυκιά πατρίδα

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Γλυκιά πατρίδα

Έτος: 1986

Διάρκεια: 148'

Είδος: Κοινωνική

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης

Συγγραφέας: Caroline Richards

Σενάριο: Μιχάλης Κακογιάννης

Φωτογραφία: Ανδρέας Μπέλλης

Παραγωγός: Μιχάλης Κακογιάννης , Κώστας Αλεξάκης

Εταιρία παραγωγής: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Ηθοποιοί: Τζέιν Αλεξάντερ , Τζον Κάλουμ , Ειρήνη Παππά , Κάτια Δανδουλάκη , Γιάννης Βόγλης , Μπέτυ Βαλάση , Τατιάνα Παπαμόσχου , Δημήτρης Πουλικάκος , Πηνελόπη Πιτσούλη , Γιούλη Γαβαλά , Χρήστος Ευθυμίου (II) , Στηβ Ντούζος , Τώνης Γιακωβάκης , Λία Χατζοπούλου , Μαριάννα Τόλη , Άσπα Νακοπούλου , Μυρτώ Λιάτη , Αλέξανδρος Μυλωνάς

Περίληψη/Σχόλια: Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη, σε μια προβολή ενός ντοκιμαντέρ για τη Χιλή, όπου η Άννα και ο Πωλ ξαναβρίσκονται μετά από μακρόχρονο χωρισμό. Οι εικόνες της ταινίας θυμίζουν στην Άννα καταστάσεις απ’ τη ζωή της, και την επαναφέρουν στο παρελθόν, στις αρχές του ’70. Αναθυμάται τα δεινά της στη Χιλή, μετά το πραξικόπημα του Πινοσέτ και τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης του λαοπρόβλητου προέδρου Αλιέντε. Η Άννα είχε τότε οδηγηθεί στη δολοφονία ενός οργάνου της χούντας και βασανιστή χιλιάδων πατριωτών, μεταξύ των οποίων είναι και αρκετοί φίλοι της. Μια απ’ τους βασανισθέντες ήταν και η Εύα, γραμματέας της συζύγου του Προέδρου, η οποία συνελήφθη, ανακρίθηκε και βασανίστηκε ανελέητα, για να πέσει εκ νέου – μετά την απελευθέρωσή της– θύμα εκβιασμού ενός από τους βασανιστές της.

Στοιχεία/Trivia: Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα-μαρτυρία της Caroline Richards και αφορά στο δράμα του χιλιανού λαού.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr