Βασίλης Μπουντούρης

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ημερομηνία Γέννησης:Σειρές τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:

Σελίδα περιεχομένου Έτος Κανάλι
Αφιέρωμα στον Μ. Χουρμούζη 1985|1985 ΕΡΤ2
Μπίζνες στα Βαλκάνια (1999) 1999|1999 ΕΤ1
Τα χρώματα της αγάπης: Ένας άγγελος... 1997|1997 ΕΤ1
Τα χρώματα της αγάπης: Με την τρέλα στα μάτια 1997|1997 ΕΤ1


Κινηματογραφικές ταινίες τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:

Σελίδα περιεχομένου Έτος
Είμαι... 1983
Εδώ είναι Βαλκάνια! 1984
Μπίζνες στα Βαλκάνια (1997) 1997
Ο παράδεισος ανοίγει με αντικλείδι 1987
Πάρτα όλα 2003
Σουβλίστε τους! Έτσι θα πάρουμε το κουραδόκαστρο 1981
Στο δρόμο του Λαμόρε 1979
Το μήλο της έριδος 2000
Το σινεμά γυμνό 2010


Τηλεταινίες τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:

Σελίδα περιεχομένου Έτος Κανάλι
Τα μουστάκια του ήλιου 1980|1980 ΕΡΤ
Ωραίος ως Έλλην 1987|1987 ΕΡΤ


Βιντεοταινίες τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:

Σελίδα περιεχομένου Έτος
Οι ματάκηδες 1986


Μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:


Θεατρικές παραστάσεις τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:


Τηλεπαιχνίδια τα οποία έχει σκηνοθετήσει:

Σελίδα περιεχομένου Έτος Κανάλι
Τρέχα γύρευε 1985 ΕΡΤ2


Εκπομπές τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:


Επεισόδια σειρών μυθοπλασίας & εκπομπών τα οποία έχει σκηνοθετήσει:


Μεταγλωττισμένες παραγωγές τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:


Σχόλια: Σπούδασε Νομικά στη Θεσσαλονίκη, σκηνοθεσία στην Αθήνα, από όπου αποφοίτησε με άριστα και πήρε υποτροφία για σπουδές θεάτρου. Η σπουδαστική του ταινία "Κόκκινη Σιωπή" (1950) προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το 1983 έκανε την πρώτη του μεγάλου μήκουςταινία "Είμαι..." ( 10η σε εισπρακτική επιτυχία). Έχει γράψει τα σενάρια και έχει σκηνοθετήσει 7 μεγάλου μήκους ταινίες ("Είμαι", "Εδώ είναι Βαλκάνια", "Ωραίος ως Έλλην", "Ο Παράδεισος ανοίγει με αντικλείδι", "Μπίζνες στα Βαλκάνια", "Το μήλο της Έριδος", "Πάρτα Όλα"). Οι ταινίες του έχουν πάει σε Ελληνικά και ξένα φεστιβάλ (Βερολίνο, Σόφια, Κορμπέιγ, Ρέτζιο κλπ). Έχει πάρει Βραβείο Κοινού για τον "Παράδεισο", Κρατικό Βραβείο καλύτερης ταινίας και Βραβείο Α' ανδρικού ρόλου για το "Μπίζνες στα Βαλκάνια", και το Βραβείο λογοτεχνίας Παρνασσός για το έργο του "Δέσποινα, μια άτυχη νύφη". Η ταινία του "Ο Παράδεισος" το '88 διανεμήθηκε απ' την Columbia με τον τίτλο "Red Ants", πρωτοφανές για ελληνική ταινία.

Έμεινε κατά διαστήματα στο Los Angeles, τη Ν. Υόρκη και το Λονδίνο, όπου είχε την ευκαιρία να έλθει σε επαφή και να αναπτύξει συνεργασία με πολλούς διάσημους και άσημους όλων των ειδικοτήτων. Το '94 συνεργάστηκε με το channel 4 του Λονδίνου ως εκτελεστής παραγωγός στην ταινία "Ο Προμηθέας στο δρόμο" του Τόνυ Χάρισον.

Στο θέατρο, ξεκίνησε με τη Μελίνα και τον Ντασέν, υπήρξε συν-ιδρυτής του Θεάτρου Βόλου και στη συνέχεια σκηνοθέτησε 10 παραστάσεις σε δικά του κείμενα ("Η άλλη Μήδεια", "Κραυγή γυναικών" κ.ά.) και σε κείμενα άλλων (Κεχαϊδη, Μουρσελά, Διαλεγμένο, Στάϊκο κλπ). Μετέφρασε απ' τα αρχαία Ελληνικά τη "Μήδεια", τους "Σφήκες" και τον "Πλούτο". Η εργασία του στη "Μήδεια" έχει εκδοθεί από το Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης και 4 βιβλία του από γνωστούς εκδοτικούς οίκους.

Για την τηλεόραση έχει σκηνοθετήσει επιλεγμένα κομμάτια σχεδόν σε όλα τα είδη (δραματοποιημένα, ντοκιμαντέρ, μουσικά κλπ) και στην αρχή της καριέρας του σκηνοθέτησε διαφημιστικά spots. Εκτός απ' τα σενάρια των δικών του ταινιών, έχει συνεργασθεί και με άλλους σεναριογράφους, όπως επίσης και έγραψε σενάρια και για άλλους (Πάνο Γλυκοφρύδη στη σειρά της ΕΤ1 "Τα Χρώματα της Αγάπης", Θανάση Βέγγο, αλλά και με ψευδώνυμο για το ΜΕGA channel.

Δίδαξε σε σχολές Κινηματογράφου και Θεάτρου της Αθήνας και από το 1998 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη ιδρύοντας το "Studio Εντροπία".

Eίναι ενεργό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Σεναριογράφων και μέλος των Σκηνοθετών Παραγωγών.

Trivia:

Συζητήστε για το/τη σκηνοθέτη "{{{Sname}}}" στο Retromaniax.gr