Βαβυλωνία (1982)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος θεατρικής παράστασης: Βαβυλωνία (1982)

Έτος: 1982

Είδος:

Τηλεοπτική πρεμιέρα: 13 Σεπτεμβρίου 1982

Τηλεοπτική περίοδος:

Διάρκεια: 88'

Κανάλι: ΕΡΤ

Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος , Γιώργος Δάμπασης (II)

Συγγραφέας: Δημήτριος Βυζάντιος

Μουσική σύνθεση: Βασίλης Τενίδης

Ηθοποιοί: Δημήτρης Αντωνιάδης , Γιώργος Βερτσώνης , Θοδωρής Γκόνης , Γιώργος Ζωγράφος (I) , Γιάννης Κακλέας , Δημήτρης Κολοβός , Σταμάτης Κυπραίος , Κώστας Μπάσης , Δημήτρης Πετράτος , Κώστας Τζουβάρας , Κώστας Τσιάνος , Μάκης Φλώρος , Στράτος Χρήστου

Επαναλήψεις: 2010 (Σινέ+) , 2010 (Σινέ+) , 2013 (ΕΤ1) , 2015 (Ν Plus)

Σχόλια/Πλοκή: Μετά την επανάσταση του 1821, στην Ελλάδα συναντάμε διαφορετικές ντοπιολαλιές. Μια λέξη που λέει ένας Κρητικός σημαίνει άλλα πράγματα για ένα Χιώτη. Σε μια λοκάντα τρώνε και πίνουν άντρες από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Τι αίμα όλων βράζει και η παρεξήγηση δεν θα αργήσει. Άλλα λέει ο Κρητικός, άλλα καταλαβαίνει ο Αρβανίτης. Γρήγορα θα πιαστούν στα χέρια και ο καθένας θα λέει τα δικά του. Το μπέρδεμα επιτείνεται από την παρουσία ενός σοφολογιότατου, που επιμένει να μιλάει σε μια ακατάληπτη για τους υπόλοιπους αρχαΐζουσα γλώσσα. Τη λύση καλείται να δώσει ο αστυνόμος, επτανησιακής καταγωγής, που προφανώς άλλα του λένε, άλλα καταλαβαίνει.

Trivia: Θεατρική παράσταση στα πλαίσια της τηλεοπτικής σειράς "Το θέατρο της Δευτέρας (1976)". Η παράσταση επαναπροβλήθηκε τηλεοπτικά δύο φορές. Στις 15 Φεβρουαρίου 2010 & στις 13 Σεπτεμβρίου 2010.

Η θεατρική παράσταση κυκλοφόρησε σε DVD από τη Ραδιοτηλεόραση τον Απρίλιο του 2010 (44ο DVD της σειράς "Πολιτισμική Ταινιοθήκη ΕΡΤ").

Η παράσταση επαναπροβλήθηκε στη ζώνη "Το θέατρο της Δευτέρας" της ΝΕΡΙΤ Plus στις 19 Ιανουαρίου 2015.

Συζητήστε για την τηλεοπτική θεατρική παράσταση στο Retromaniax.gr