Αργώ

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεοπτικής σειράς: Αργώ a.k.a. Argo

Έτος: 1980

Τηλεοπτική Σειρά

Είδος: Κοινωνική

Κανάλι: ΕΡΤ

Ημέρα/ημέρες προβολής: Πέμπτη

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: 10 Απριλίου 1980

Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου: 6 Νοεμβρίου 1980

Κύκλοι επεισοδίων: 1

Αριθμός επεισοδίων: 26

Διάρκεια επεισοδίου: 45'

Μορφή εγγραφής ταινίας: Βίντεο

Παραγωγός: Δημήτρης Ποντίκας

Σκηνοθεσία: Αντώνης Βογιάζος , Δημήτρης Ποντίκας

Συγγραφέας: Γεώργιος Θεοτοκάς

Σενάριο: Πέτρος Μάρκαρης , Γιάννης Πιερρίδης

Μουσική σύνθεση: Γιάννης Ζουγανέλης

Σκηνικά: Δημήτρης Αυγουστίδης

Ηθοποιοί: Κατερίνα Αποστόλου (Μόρφω Δελατόλα) , Σάββας Αξιώτης (Μανώλης Σκυριανός) , Ντίνος Αυγουστίδης (Αλέξης Νοταράς) , Νίκος Τζόγιας (Θεόφιλος Νοταράς) , Πάνος Αναστασόπουλος (Πικιός) , Βάσος Ανδρονίδης (Σφακοστάθης) , Κίττυ Αρσένη (θεία Λουκία) , Δημήτρης Καλλιβωκάς (Φραγκίσκος Δελατόλας) , Γιώργος Κοτανίδης (Φραντζής) , Αγνή Βλάχου (Αντιγόνη Δελατόλα) , Γιώργος Βουτσίνος (Νικηφόρος Νοταράς) , Φωτεινή Φιλοσόφου (Όλγα Σκινά) , Δημήτρης Καμπερίδης (Παύλος Σκινάς) , Άγγελος Γεωργιάδης (Κωστέας) , Τρύφων Παπουτσής (Συνταγματάρχης) , Θανάσης Καραγιάννης (Λίνος Νοταράς) , Μαριτίνα Πάσσαρη (Ανθούλα) , Άκης Δρακουλινάκος (Μαθιόπουλος) , Γιώργος Χαραλαμπίδης (Τζαβέας) , Ντόρα Σιμοπούλου (γυναίκα Τζαβέα) , Νάσος Κεδράκας (Παυσανίας) , Γιώργος Παληός (Χρηστίδης) , Χριστόφορος Ζήκας (ναυτικός) , Φρόσω Κοκκόλα (μάνα Πικιού) , Αλέκα Λαμπρινού (Ελένη) , Γιώργος Βασιλείου (I) (γραμματέας) , Κώστας Μπάλλας (Συνταγματάρχης) , Νίκος Φιλιππόπουλος (πρωθυπουργός Ζουγανέλης) , Χρήστος Λεττονός (φίλος) , Έλντα Γεωργοπούλου (Μπρέιγ) , Γιώργος Κατσάρας (Γιαλαράκης) , Γιώργος Λώζος (Λουκίδης) , Μαρία Σπαντιδάκη (Γαλλίδα νέα)


Επαναλήψεις: 1980 (SBS0/28) , 1981 (ΡΙΚ) , 1984 (SBS0/28)

Λίστα επεισοδίων:
1. Επεισόδιο 1ο (10/04/1980)

Σ' ένα νησί του Αιγαίου, την τελευταία μέρα των καλοκαιρινών διακοπών, δυο νέοι φωτογραφίζονται παρέα με μια όμορφη κοπέλα, τη Μόρφω, και δίνουν υπόσχεση πως θα συναντηθούν και πάλι στην Αθήνα. Ο ένας είναι ο Αλέξης, επίδοξος ρομαντικός ποιητής, γιος του καθηγητή της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόφιλου Νοταρά. Ο άλλος είναι ο δυναμικός Μανόλης Σκυριανός που ονειρεύεται πολιτική καριέρα. Οι δυο νέοι ανήκουν στην φοιτητική λέσχη "Αργώ" η οποία εκφράζει όλες τις ιδεολογικές τάσεις της εποχής του Μεσοπολέμου.

2. Επεισόδιο 2ο (17/04/1980)

Ο Μανόλης και ο Αλέξης συζητούν φαινομενικά για την "Αργώ" αλλά στο βάθος υποβόσκει η αντιζηλία τους για την Μόρφω. Οι φοιτητές που είναι μέλη της "Αργούς" συγκεντρωμένοι σ' ένα καφενείο, συζητούν για τις προεδρικές εκλογές και για τον καθηγητή Θεόφιλο Νοταρά. Ο Αλέξης έχει αντιληφθεί ότι ο Μανόλης βλέπει συχνά τη Μόρφω, τυχαία δήθεν στον Εθνικό Κήπο, όπου της έδωσε τη φωτογραφία που έβγαλαν στο νησί. Στο μεταξύ στο σπίτι του καθηγητή Νοταρά συμβαίνουν συνταρακτικά γεγονότα.

3. Επεισόδιο 3ο (24/04/1980)

Η Μόρφω με την μητέρα της, Αντιγόνη, συναντούν τυχαία την Όλγα Σκινά και τον ερωμένο της. Η αντιπάθεια της Μόρφως για τη Σκινά είναι φανερή. Η Όλγα συναντά για πρώτη φορά τον Νικηφόρο Νοταρά, τον μεγαλύτερο αδερφό του Αλέξη. Ένα έντονο ερωτικό πάθος θα τους συνδέσει. Η Μόρφω γνωρίζει στην μητέρα της τον Μανόλη Σκυριανό. Η μητέρα της ενθουσιάζεται από την γνωριμία αυτή, πράγμα που δεν κρύβει από την Μόρφω.

4. Επεισόδιο 4ο (01/05/1980)

Η Μόρφω δέχεται μια πολύ έξυπνη και εξονυχιστική "ανάκριση" από την μητέρα της, σχετικά με τις προτιμήσεις της. Η μητέρα της προτιμά τον Μανόλη Σκυριανό, αλλά η Μόρφω ίσως από αντίδραση προτιμά τον Αλέξη Νοταρά. Στο σπίτι των Νοταράδων η θεία Λουκία αντιμετωπίζει τα προβλήματα της εφηβείας του Λίνου.

5. Επεισόδιο 5ο (08/05/1980)

Ο Δελατόλας προσπαθεί να πείσει την γυναίκα του να αγοράσουν αυτοκίνητο με την πρόφαση ότι με αυτό θα συνοδεύσουν την Μόρφω στην εκκλησία όταν θα παντρευτεί. Η Μόρφω όμως διστάζει ακόμα στο θέμα της εκλογής συζύγου. Η Όλγα Σκινά δέχεται την επίσκεψη του συζύγου της Παύλου, στο σπίτι της και παρουσία της Πελαγίας διαπληκτίζονται.

6. Επεισόδιο 6ο (15/05/1980)

Αξιωματικοί με επικεφαλής τον στρατηγό Τζαβέα συνωμοτούν και προετοιμάζουν πραξικόπημα. Ο μικρός γιος του Νοταρά, Λίνος, αιφνιδιάζεται από την αυστηρή αρχών θεία Λουκία ενώ καπνίζει στο γραφείο του πατέρα του.

7. Επεισόδιο 7ο (22/05/1980)

Η Μόρφω Δελατόλα και ο Μανόλης Σκυριανός επιστρέφουν από το τένις συζητώντας, Ο Μανόλης αφήνει να εννοηθεί έμμεσα ότι μαζί του θα ζήσει ευτυχισμένη.

8. Επεισόδιο 8ο (29/05/1980)

Ο Παύλος Σκινάς επισκέπτεται τον πρωθυπουργό Ζουγανέλη στο γραφείο του και του επισημαίνει τον κίνδυνο πραξικοπήματος.

9. Επεισόδιο 9ο (05/06/1980)

Η Μόρφω δέχεται στο σπίτι της την επίσκεψη της φίλης της Υβόννης Νωστέα και κατά την διάρκεια της συζήτησης τους, ξεχωρίζει η σοβαρότητα του χαρακτήρα της Μόρφως σε αντίθεση με την επιπολαιότητα της Υβόννης. Η Αντιγόνη Δελατόλα επιτίθεται στο σύζυγό της Φραγκίσκο με αφορμή τις εξωσυζυγικές του δραστηριότητες.

10. Επεισόδιο 10ο (12/06/1980)

Ενώ ο στρατηγός Τζαβέας προετοιμάζει το πραξικόπημα του παρ' όλες τις αντιρρήσεις της κυρίας Τζαβέα, ο Δελατόλας πηγαίνει εκδρομή με τη Μόρφω και τους δυο νεαρούς. Ελπίζει ότι θα ανακαλύψει επιτέλους για ποιόν ενδιαφέρεται η κόρη του.

11. Επεισόδιο 11ο (19/06/1980)

Η Λουκία αναζητά τον Νικηφόρο στο σπίτι του, αλλά συναντά την Όλγα Σκινά. Η κυρία Δελατόλα προσκαλεί τον Αλέξη για να τον πείσει να αφήσει ήσυχη τη Μόρφω. Εκείνη την στιγμή όμως μπαίνει η κόρη της.

12. Επεισόδιο 12ο (03/07/1980)

Η Μόρφω γράφει στο ημερολόγιό της για τον έρωτα και την ανησυχία της για τον Αλέξη. Ο Αλέξης συναντιέται με την Μόρφω κι ύστερα από μια πολύ ζεστή συζήτηση γύρω από την ποίηση -που όμως είναι γεμάτη υπονοούμενα- πέφτει ο ένας στην αγκαλιά του άλλου. Ο Αλέξης λιποθυμάει στα χέρια της Μόρφως.

13. Επεισόδιο 13ο (10/07/1980)

Ο Αλέξης εξομολογείται στη θεία Λουκία την αγάπη του για την Μόρφω και τις ανησυχίες του για την πρόσκληση που του έκαναν από το σπίτι της. Η θεία Λουκία επισκέπτεται τη Μόρφω και κουβεντιάζουν για τον Αλέξη και τη γνωριμία τους. Η Λουκία δείχνει την ικανοποίησή της για την εκλογή του Αλέξη και δηλώνει στη Μόρφω ότι θα είναι αρωγός στη σχέση τους. Όταν όμως γυρίζει η Αντιγόνη έχει έναν έντονο διάλογο με τη Μόρφω.

14. Επεισόδιο 14ο (17/07/1980)

Ενώ ο Αλέξης σκέπτεται τη Μόρφω, ο Λίνος φεύγει από το σπίτι κλέβοντας τα χρήματα του πατέρα του. Όταν αργά το βράδυ καταλήγει στο λιμάνι, μπλέκεται σε μια περίεργη συντροφιά που αποβλέπει να τον παρασύρει και να του πάρει τα χρήματα.

15. Επεισόδιο 15ο (24/07/1980)

Η Μόρφω συναντιέται με τον Αλέξη έξω από το σπίτι της, όπου τους συλλαμβάνουν οι Δελατόλα ενώ φεύγουν για κάποια βραδινή έξοδο. Γίνεται μια έντονη σκηνή μεταξύ Αντιγόνης και Αλέξη, ο οποίος φεύγει προσβεβλημένος και αποφασισμένος να χωρίσει με την Μόρφω. Της στέλνει το γράμμα του χωρισμού με την θεία Λουκία, ενώ η Μόρφω βαθιά συντετριμμένη έχει έναν πολύ ανθρώπινο διάλογο με τον πατέρα της ο οποίος αποφασίζει τούτη τη φορά να επέμβει δραστικά για να την βοηθήσει.

16. Επεισόδιο 16ο (07/08/1980)

Ενώ η Μόρφω γευματίζει με τον Μανόλη στο τένις και συζητούν για τις επιθυμίες τους και τις σχέσεις τους, ξεσπά το κίνημα του Τζαβέα. Τα δυο παιδιά προσπαθώντας να γυρίσουν σπίτι, κινδυνεύουν από τις δυνάμεις των κινηματιών. Ο Μανόλης σώζει τη Μόρφω από τις οπλές ενός αλόγου και τη μεταφέρει μισολιπόθυμη στο σπίτι της.

17. Επεισόδιο 17ο (14/08/1980)

Η Αθήνα είναι ανάστατη από το κίνημα του Τζαβέα και από τη σύγχρονη κίνηση των αριστερών. Η οικογένεια Δελατόλα αποφασίζει να απομακρυνθεί από την Αθήνα, αλλά η Μόρφω φέρνει αντιρρήσεις γιατί έχει άλλα σχέδια στο νου της. Ο Λίνος παρ' όλες τις παραινέσεις του Νικηφόρου και του Αλέξη, εντάσσεται στις δυνάμεις των αριστερών.

18. Επεισόδιο 18ο (21/08/1980 και στις 28/08/1980)

Ο Κωστέας επισκέπτεται τον υπουργό Γιαλαράκη για να του εκφράσει την ευαρέσκειά του για την επιτυχία της καταστολής του κινήματος. Ο Τζαβέας απογοητευμένος τα μαζεύει για ν' αναχωρήσει για τη Γενεύη ενώ ο πρωθυπουργός Ζουγανέλης δηλώνει την παραίτηση του.

19. Επεισόδιο 19ο (04/09/1980)

Ο Σφακοστάθης πηγαίνει να βρει τον Αλέξη με παραγγελία από τη Μόρφω πως θέλει να τον δει, εκείνος δε εξομολογείται στη θεία Λουκία τον πραγματικό λόγο του χωρισμού του με τη Μόρφω.

20. Επεισόδιο 20ο (11/09/1980)

Η Μόρφω βρίσκεται μπροστά στο μεγαλύτερο δίλημμα της ζωής της...

21. Επεισόδιο 21ο (25/09/1980)

Η Μόρφω θέλοντας να ξεχάσει τον Αλέξη και ενώ ακόμα τον αγαπάει παντρεύεται τον Μανόλη. Ο Νικηφόρος φεύγει και δίνει στον Αλέξη τις σημειώσεις από κάποιο μυθιστόρημα που είχε αρχίσει.

22. Επεισόδιο 22ο (02/10/1980)

Ο Αλέξης για να ξεχάσει τη Μόρφω αφιερώνει όλο το χρόνο του στη συνέχεια του μυθιστορήματος.

23. Επεισόδιο 23ο (09/10/1980)

Ο Αλέξης παίρνει τις τελικές του αποφάσεις...

Επεισόδιο 24ο (16/10/1980)

Το ταξίδι των ηρώων φτάνει προς το τέλος τους...

25. Επεισόδιο 25ο (30/10/1980)

Η λέσχη "Αργώ" περιμένει να της πάρουν και τα τελευταία λίγα της έπιπλα που έχουν δημοπρατηθεί. Καινούργιες εποχές. Η Μόρφω κυνηγημένη απ΄την ανάμνηση του μοναδικού της έρωτα διαλέγει το δρόμο της φυγής και της λησμονιάς. Λίγες μόνο απλές, ειλικρινείς λέξεις γραμμένες σ' ένα χαρτί, θα δώσουν στο Μανόλη τον άντρα της να καταλάβει τη μοναξιά της, ακόμα και τη θυσία της...

Επεισόδιο 26ο (06/11/1980)

"...Το ζήτημα δεν είναι πως θα πεθάνουμε κάποτε. Το ζήτημα, το μεγάλο ζήτημα, είναι πως δεν προφταίνουμε, όσο ζούμε, να χρησιμοποιήσουμε και να χαρούμε ούτε το ένα δέκατο από τις εμπνεύσεις μας της κάθε καινούριας μέρας. Το πολύ μεγαλύτερο μέρος των ονείρων μας, των πόθων μας, των σχεδίων μας, ναρκώνονται για πάντα, προτού καλά καλά συνειδητοποιηθούν και κουβαλούμε μέσα μας ένα αμέτρητο πλήθος, μικρούς πεθαμένους, που δεν έζησαν ποτέ. Το μισό μας τον καιρό τον περνούμε ονειροπολώντας. Και τον άλλο τον μισό αγωνιζόμαστε να καταργούμε τα περισσότερα όνειρά μας για να σώσουμε ένα ή δύο. Αλίμονο! Το ιδανικό το έργο δε θα το φτάσουμε ποτέ. Μήτε θα βρούμε τον/την ιδανικό/ή σύντροφο. Μήτε θα πραγματοποιήσουμε την ποίηση στη ζωή μας. Μήτε τις ιδέες. Μήτε ο διπλανός μας θα καταλάβει ποτέ τι ζητούμε. Αυτό όλα ήτανε παιδιαρίσματα, εφηβικοί ρεμβασμοί. Δεν υπάρχει πουθενά το Χρυσόμαλλο Δέρας. Μα υπάρχει το ταξίδι της Αργούς...".


Η σειρά δεν μεταδόθηκε στις:

- 26/06/1980 λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της ΕΡΤ,

- 31/07/1980 λόγω μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας,

- 18/09/1980 λόγω μετάδοσης του 19ου φεστιβάλ Ελληνικού τραγουδιού,

- 23/10/1980 λόγω μετάδοσης της συζήτησης στη Βουλή για την επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

Trivia: Από τις ελάχιστες τηλεοπτικές δουλειές που έκανε ο τραγουδιστής Χρήστος Λεττονός και ο ηθοποιός Χριστόφορος Ζήκας. Από τις τελευταίες τηλεοπτικές δουλειές του ηθοποιού Νάσου Κεδράκα.
- Η σειρά προβλήθηκε το 1981-1982 στην Κύπρο από το ΡΙΚ.
- Η σειρά προβλήθηκε το 1980 και το 1984 στην Αυστραλία από το Network 0-28/SBS με Αγγλικούς υπότιτλους με τον τίτλο "Argo". Συγκεκριμένα, το 1980, η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται από το SBS την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 1980 και ολοκληρώθηκε την Τρίτη 14 Απριλίου 1981. Η σειρά προβλήθηκε για δεύτερη φορά από το SBS από την Τετάρτη 7 Μαρτίου 1984 μέχρι την Τετάρτη 22 Αυγούστου 1984.
- Η σειρά δεν σώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ. Αντίγραφα της σειράς δόθηκαν για προβολή στο SBS0/28 της Αυστραλίας και στο ΡΙΚ το 1980 και το 1981 αντίστοιχα. Επομένως, η σειρά αρχικά αρχειοθετήθηκε, αλλά εν τέλει σβήστηκε από το Αρχείο της ΕΡΤ. Η σειρά διεγράφη στις 9/2/1984.
- Η σειρά έκανε πρεμιέρα την ίδια μέρα, με τη σειρά της ΥΕΝΕΔ "Η τελευταία νύχτα της γης". Επειδή το κοινό διχαζόταν ποια σειρά θα παρακολουθήσει, η ΕΡΤ αποφάσισε να δείχνει σε επανάληψη το επεισόδιο της εβδομάδας κάθε Κυριακή μετά τις μεσημεριανές ειδήσεις των 14:15.

Θεματική ενότητα στο Retromaniax.gr