Ανδόρα

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος θεατρικής παράστασης: Ανδόρρα a.k.a. Ανδόρα

Έτος: 1976

Είδος:

Τηλεοπτική πρεμιέρα: 6 Δεκεμβρίου 1976

Τηλεοπτική περίοδος:

Κανάλι: ΕΡΤ

Σκηνοθεσία: Διαγόρας Χρονόπουλος , Δημήτρης Παπακωνσταντής (τηλεσκηνοθεσία)

Συγγραφέας: Max Frisch

Σενάριο: Μάριος Πλωρίτης

Ηθοποιοί: Μίμης Χρυσομάλλης , Λίλη Παπαγιάννη , Αλίκη Αλεξανδράκη , Ντίνος Δουλγεράκης , Νένα Μεντή , Χρήστος Ζορμπάς , Γιάννης Κάσδαγλης , Γιάννης Κοντούλης , Χρήστος Μάντζαρης , Κώστας Λάος , Θάνος Παπαδόπουλος , Σοφοκλής Πέππας , Δημήτρης Πουλικάκος , Νίκος Σιδέρης , Νίκος Σκιαδάς , Λάζος Τερζάς

Σκηνικά: Ρένα Γεωργιάδου

Κοστούμια: Ρένα Γεωργιάδου

Μουσική επιμέλεια: Ζακ Μεναχέμ

Επαναλήψεις: 2009 (Σινέ+)

Σχόλια/Πλοκή: Θεατρικό έργο σε δώδεκα εικόνες. Σε ένα φανταστικό κρατίδιο, την Ανδόρα, ζει ένα νεαρό παιδί ο Αντρί, που τον θεωρούσαν Εβραίο. Όλοι οι Ανδοριανοί έβλεπαν στο πρόσωπο του τα χαρακτηριστικά, τη νοητική οξύτητα και τα μη συναισθήματα, με τα οποία είχαν ποιήσει το είδωλο του Εβραίου. Το παιδί, που το έχει υιοθετήσει ο Δάσκαλος Καν, είναι γιος του θετού του πατέρα και μιας μαύρης. Η δειλία του πατέρα να αναγνωρίσει τη σχέση τους, οδήγησε στην υιοθεσία του, πράξη που θεωρήθηκε θεάρεστη αφού δεν έγινε γνωστή η αλήθεια. Ο νέος βιώνει την έλλειψη εμπιστοσύνης, δικαιοσύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης και μεγαλώνει με την αναρώτηση αν είναι ή όχι διαφορετικός από τους άλλους. Διατηρεί, χωρίς να το ξέρει, δεσμό με την ετεροθαλή αδελφή του, Μπαρμπλίν. Ο Εφημέριος τον διαβεβαιώνει ότι είναι Εβραίος, και ο Αντρί, αποδεχόμενος την αλλοτρίωσή του, το παραδέχεται. Η αλήθεια αποκαλύπτεται όταν η μητέρα του Σενιόρα εμφανίζεται και ο Καν παραδέχεται την πράξη του δημοσία. Όταν ο Εφημέριος διαβεβαιώνει τον Αντρί ότι δεν είναι Εβραίος, εκείνος επιμένει ότι είναι Εβραίος, με το είδωλο που οι άλλοι του προσέδωσαν να τον έχει παραμορφώσει. Οι κάτοικοι δολοφονούν τη μητέρα του και τον κατηγορούν για το έγκλημα. Οι εισβολείς στη χώρα, Μαύροι Κριτές των Εβραίων, θα τον συλλάβουν. Μετά την απώλεια του γιου του ο Δάσκαλος θα κρεμαστεί και η Μπαρμπλίν θα χάσει τα λογικά της. Την περιρρέουσα υποκρισία επισημαίνουν οι σκηνές (Προσκήνια) που αρθρώνονται μεταξύ των Εικόνων, και που παρουσιάζονται οι Ανδοριανοί να εξηγούν τη γεμάτη ανηθικότητα και ανανδρία στάση τους απέναντι στο νεαρό.

Trivia: Θεατρική παράσταση στα πλαίσια της εκπομπής "Το θέατρο της Δευτέρας (1976)". Η παράσταση επαναπροβλήθηκε τηλεοπτικά στις 19 Ιανουαρίου 2009.

Η θεατρική παράσταση κυκλοφόρησε σε DVD από τη Ραδιοτηλεόραση τον Ιούλιο του 2009 (7ο DVD της σειράς "Πολιτισμική Ταινιοθήκη ΕΡΤ").

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση στο Retromaniax.gr