Αναπαράσταση

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Αναπαράσταση a.k.a. Rekonstruktion a.k.a. The Reconstruction a.k.a. Yeniden Yaratma a.k.a. Rekonstrukcio

Έτος: 1970

Πρεμιέρα: Σεπτέμβριος 1970

Διάρκεια: 110'

Είδος:

Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος

Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος , Στρατής Καρράς (συν-σεναριογράφος) , Θανάσης Βαλτινός (συν-σεναριογράφος)

Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης (II)

Σκηνικά: Μικές Καραπιπέρης

Παραγωγός: Γιώργης Σαμιώτης

Ηθοποιοί: Νίκος Αλευράς , Θόδωρος Αγγελόπουλος , Γιάννης Μπαλάσκας , Μιχάλης Φωτόπουλος (I) (Κώστας Γούσης) , Τούλα Σταθοπούλου (Ελένη) , Θάνος Γραμμένος (αδερφός της Ελένης) , Γιάννης Τότσικας (Χρήστος Γκίκας) , Πέτρος Χοϊδάς , Αλέξανδρος Αλεξίου , Μερσούλα Καψάλη , Χρήστος Παληγιαννόπουλος , Τέλης Σαμαντάς , Πάνος Παπαδόπουλος , Τώνης Λυκουρέσης

Περίληψη/Σχόλια: Μετά από χρόνια δουλειάς στη Γερμανία, ένας άντρας επιστρέφει στο χωριό του, Τυμφαία της Ηπείρου: μια χούφτα πέτρινα σπίτια σε μια έρημη, τραχιά και αποδεκατισμένη περιοχή από τα τόσα χρόνια μετανάστευσης, όπου μετράνε τις μέρες τους οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι –γέροι, γυναίκες και μικρά παιδιά. Κανένας δεν τον περιμένει, ενώ η κόρη του, στο κατώφλι του σπιτιού, δεν τον αναγνωρίζει. Λίγες μέρες αργότερα, η σύζυγος , με τη βοήθεια του εραστή της, τον σκοτώνει και τον θάβει στον κήπο, φυτεύοντας κρεμμυδάκια πάνω στον τάφο του. Καίει τα ρούχα και τα λιγοστά υπάρχοντά του, και διαδίδει στο χωριό ότι ο άντρας της ξανάφυγε για τη Γερμανία. Για να κάνει ακόμα πιο πιστευτή την αναχώρησή του και για να δημιουργήσει ένα άλλοθι, φεύγει με τον εραστή της για τα Γιάννενα. Στο ξενοδοχείο δίνουν το όνομα του συζύγου και μιας άλλης γυναίκας. Στο χωριό όμως η ξαφνική αναχώρηση του μετανάστη δημιουργεί υποψίες και γρήγορα θα φθάσει η αστυνομία.

Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1970-1971 και έκοψε 12.869 εισιτήρια. Ήρθε στην 83η θέση σε 87 ταινίες.

Κέρδισε τρία βραβεία στο "Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1970": "Καλύτερης Ταινίας", "Φωτογραφίας" (Γιώργος Αρβανίτης) & "Β' Γυναικείου Ρόλου" (Τούλα Σταθοπούλου).

Στην Δυτική Γερμανία προβλήθηκε στο "Berlin International Film Festival", τον Ιούνιο του 1971.

Στις Η.Π.Α. προβλήθηκε στο "Chicago International Film Festival", τον Ιούνιο του 1971.

Στην Τουρκία έκανε πρεμιέρα στις 19 Απριλίου 1979.

Στην Ουγγαρία έκανε πρεμιέρα στις 6 Δεκεμβρίου 1984.

Στην Ελλάδα προβλήθηκε ξανά στο "Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης", στις 11 Νοεμβρίου 2000. Προβλήθηκε, επίσης, στο "Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου" στις 28 Οκτωβρίου 2009.

Στην Ελλάδα επανακυκλοφόρησε στις αίθουσες, στις 16 Δεκεμβρίου 2010.

Στην Ταϊβάν προβλήθηκε στο "Taipei Golden Horse Film Festival", στις 9 Νοεμβρίου 2012.

Στην Ελλάδα προβλήθηκε για άλλη μια φορά στο "Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου", στις 23 Νοεμβρίου 2012.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr