Αλκιβιάδης, ο ατίθασος μαθητής του Σωκράτη

Από retroDB
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Αλκιβιάδης, ο ατίθασος μαθητής του Σωκράτη

Έτος: 2016

Πρεμιέρα: 4 Νοεμβρίου 2016

Διάρκεια: 103'

Είδος: Ιστορική

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μακρής

Σενάριο: Δημήτρης Μακρής

Φωτογραφία: Θανάσης Διαμαντόπουλος

Μουσική σύνθεση: Φίλιππος Περιστέρης

Ηθοποιοί: Γιάννης Τσικής (Σωκράτης) , Κώστας Λούκας (Αλκιβιάδης) , Στέλλα Κωστοπούλου (Τιμάνδρα) , Λευτέρης Τσάτσης (Αειστοφάνης) , Κατερίνα Οικονομίδου (Τιμέα) , Ιουλία Φαλιά (Θεοδότις) , Σπύρος Γραμμένος (Φαρνάβαζος)

Πλοκή: Ο Αλκιβιάδης, ως ιστορικό πρόσωπο, συγκέντρωσε όλες τις θετικές πλευρές της μετέπειτα εξέλιξης του δυτικού πνεύματος. Ήταν ένας στρατηγός που δεν έχασε ποτέ μάχη, Ολυμπιονίκης, συμμετέχων στα φιλοσοφικά συμπόσια και πάνω απ' όλα ήταν μια ύπαρξη τόσο θεϊκά όμορφη, που οι Αθηναίοι συνήθιζαν να συνωστίζονται έξω από το σπίτι του απλώς για να τον κοιτάξουν. Λατρεύτηκε και μισήθηκε από όλες τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής, που συμπεριλάμβαναν την Αθήνα, τη Σπάρτη και την Περσία. Η ζωή του είναι ένα ζωντανό παράδειγμα της ίδιας της Ελλάδας καθώς ενσωματώνει όλες τις ποιότητες αλλά και ελαττώματα που κληρονόμησε η χώρα στον δυτικό κόσμο. Το σενάριο εξετάζει διεξοδικά τη σχέση του με μια άλλη μεγάλη προσωπικότητα της αρχαίας Ελλάδας, τον Σωκράτη.

Trivia: Η ταινία αποτελεί το 2ο μέρος της τριλογίας "Συμπόσιο Πλάτωνα" που ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Δημήτρης Μακρής δημιούργησε με βάση ιστορικά ντοκουμέντα και μετά από έρευνα επί σειρά ετών/

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο "57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης" (2016).

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr