Όρνιθες (1959)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Έτος: 1959

Θεατρικός τίτλος: Όρνιθες

Είδος: Κωμωδία

Θέατρο: Ηρώδειο

Θίασος: Θέατρο Τέχνης

Πρεμιέρα: 29 Αυγούστου 1959

Περίοδοι παραστάσεων: 1959

Τόπος: Αθήνα

Σκηνοθεσία: Κάρολος Κουν (I)

Ποίηση: Αριστοφάνης

Σενάριο: Βασίλης Ρώτας (μετάφραση κειμένου)

Σκηνικά: Γιάννης Τσαρούχης

Κοστούμια: Γιάννης Τσαρούχης

Μουσική σύνθεση: Μάνος Χατζιδάκις

Ηθοποιοί: Μίμης Κουγιουμτζής , Γιώργος Κωνσταντίνου (I) , Γιώργος Λαζάνης , Κώστας Μπάκας , Δημήτρης Χατζημάρκος , Θύμιος Καρακατσάνης

Χορογραφίες: Ραλλού Μάνου


Σχόλια/Πλοκή:

Trivia: Η πρώτη εμφάνιση του "Θεάτρου Τέχνης" στο Ηρώδειο.

Το ιστορικό της παράστασης:

29 Αυγούστου 1959: Πρεμιέρα των "Ορνίθων" στο Ηρώδειο, πρώτη συμμετοχή του "Θεάτρου Τέχνης" στο "Φεστιβάλ Αθηνών" και απαγόρευση της επόμενης παράστασης.

28 Μαΐου 1960: Η απαγόρευση έχει αρθεί και οι "Όρνιθες" παρουσιάζονται με μικρές αλλαγές στο υπαίθριο θέατρο του Νίκου Χατζίσκου (στο Πεδίο του Άρεως, στην οδό Μαυροματαίων).

13 Ιουνίου 1962: Νέα πρεμιέρα στο "Θέατρο του Πεδίου του Άρεως" σε μια ξαναδουλεμένη παράσταση, όπου αρχικές χορογραφίες της Ραλλούς Μάνου έχουν αντικατασταθεί με τις οριστικές έκτοτε της Ζουζούς Νικολούδη.

2,3,4 Ιουλίου 1962: Οι "Όρνιθες" παίζονται στο θέατρο "Σάρα Μπερνάρ" στο Παρίσι, στο πλαίσιο της ΣΤ' Περιόδου του "Θεάτρου των Εθνών" και κερδίζουν το "Βραβείο Καλύτερης Εθνικής Συμμετοχής".

1964: Οι "Όρνιθες" παίζονται στο "Φεστιβάλ Σαίξπηρ", στο Λονδίνο και θριαμβεύουν ως "το απόλυτο θέατρο" και "η πιο έξοχη παράσταση της θεατρικής Αμφικτυονίας".

1965,1966,1967: Προσκλήσεις από όλη την Ευρώπη και περιοδεία σε Λονδίνο, Παρίσι, Βαρσοβία, Μόσχα, Λένινγκραντ, Ζυρίχη, Κύπρο, Ισραήλ, Βενετία, Μόναχο. Καθολική αναγνώριση.

16 Αυγούστου 1975: Με το τέλος της δικτατορίας ανοίγουν οι πύλες της Επιδαύρου για το Θέατρο Τέχνης, που παρουσιάζει με ανανεωμένη διανομή τους "Όρνιθες".

10,11 Ιουλίου 1987: Επαναλαμβάνονται στο Ηρώδειο στη μνήμη του Καρόλου Κουν, πέντε μήνες μετά τον θάνατό του.

28 Ιουνίου 1997: Η δεύτερη αναβίωση από τους επιγόνους του Κουν Λαζάνη και Κουγιουμτζή συμμετέχει στις εκδηλώσεις Θεσσαλονίκη- Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ελλάδας και κλείνει τα Επιδαύρια.

20,21 Ιουλίου 2008: Η τρίτη αναβίωση, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Κουν, από τον Διαγόρα Χρονόπουλο, νυν καλλιτεχνικό διευθυντή του Θεάτρου Τέχνης, ο οποίος συμμετείχε στον Χορό των Πουλιών της πρώτης παράστασης στο Ηρώδειο.

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση "Όρνιθες" στο Retromaniax.gr