Άγιος Παντελεήμων

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος βιντεοταινίας: Άγιος Παντελεήμων a.k.a Ο ιατρός και θαυματουργός Άγιος Παντελεήμων

Έτος: 1985

Διάρκεια: 85'

Είδος: Θρησκευτική

Σκηνοθεσία: Μάριος Ρετσίλας

Φωτογραφία: Τάκης Βενετσανάκος

Εταιρία παραγωγής: Elpis Film

Ηθοποιοί: Σωτήρης Βάγιας , Βαγγέλης Τραϊφόρος , Λευτέρης Ελευθεριάδης , Αντώνης Τρικαμηνάς , Ανθή Γούναρη , Γιώργος Χαδίνης , Κώστας Μπακάλης , Σπύρος Μπιμπίλας , Μάριος Κώστας , Σπύρος Μαυροειδής , Πέτρος Φώσκολος , Ελένη Ιωάννου , Λάκης Χονδροκώστας

Σχόλια/Πλοκή: Ο γιατρός Πανταλέων μεταστράφηκε στον Xριστιανισμό κάνοντας πολλά θαύματα ώσπου μαρτύρησε στα τέλη του 3ου αιώνα. Ένα εντυπωσιακό γεγονός κάνει τον Πανταλέοντα να πάρει τη σοβαρή και γενναία απόφαση, να δεχτεί το Άγιο Βάπτισμα, να γίνει Χριστιανός. Ενώ περπατούσε στο δρόμο συνάντησε ένα παιδί, που το δάγκωσε μια οχιά και πέθανε. Λέει λοιπόν στον εαυτό του: Θα προσευχηθώ στο Χριστό να αναστήσει αυτό το παιδί και αν πράγματι το παιδί αναστηθεί, εγώ πια δεν υπάρχει λόγος να καθυστερώ τη βάπτισή μου, θα γίνω Χριστιανός, θα πιστέψω ότι ο Χριστός είναι ο Θεός ο αληθινός, ο Σωτήρας του κόσμου. Αυτά σκέφτηκε και προσευχήθηκε θερμά. Αμέσως το παιδί ζωντάνεψε και το φίδι πέθανε. Γεμάτος χαρά ο Πανταλέων τρέχει στον γέροντα Ερμόλαο, του διηγείται το θαύμα και του ζητά να τον βαπτίσει. Και ο Ερμόλαος, επειδή γνώριζε ποιος οδηγείται στην τελειότητα, γεμάτος συγκίνηση οδήγησε στο φωτισμό του θείου βαπτίσματος τον Πανταλέοντα.

Απο τότε ο Πανταλέων έγινε ανάργυρος ιατρός. Θεράπευε με τη δύναμη του Χριστού τους ασθενείς, χωρίς να παίρνει καθόλου χρήματα. Ακόμη, όταν εύρισκε φτωχούς τους βοηθούσε ποικιλότροπα, δίνοντας τους χρήματα και άλλα αναγκαία είδη. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά θαύματα του Αγίου ήταν η θεραπεία ενός τυφλού, με τη δύναμη και πάλι του Χριστού. Οι θαυμαστές θεραπείες του Αγίου προκάλεσαν το θαυμασμό των κατοίκων της Νικομήδειας, αλλά και το μίσος και το φθόνο των άλλων ιατρών της πόλης. Οι τελευταίοι κατάγγειλαν τον Πανταλέοντα στον Αυτοκράτορα Μαξιμιανό, το φοβερό αυτό διώκτη του Χριστιανισμού.

Συζητήστε για τη βιντεοταινία στο Retromaniax.gr