Η γενοκτονία της μνήμης

Από retroDB
Αναθεώρηση ως προς 03:18, 21 Οκτωβρίου 2013 από τον Mandrake (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Η γενοκτονία της μνήμης

Έτος: 2010

Πρεμιέρα: 18 Μαρτίου 2010

Διάρκεια: 52'

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία: Αντώνης Παπαδόπουλος (III)

Σενάριο: Αντώνης Παπαδόπουλος (III)

Φωτογραφία: Παντελής Κοντάκης , Κωστής Παπαναστασάκος

Παραγωγός: Νίκος Μουστάκας , Γιώργος Λυκιαρδόπουλος

Εταιρία παραγωγής: Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) , Highway Productions

Ηθοποιοί: Αντώνης Βλησίδης (Αφήγηση) , Σαμπρίνα Αλιμάνι (Αφήγηση) , Νίκος Κουνάβης (Αφήγηση) , Μανώλης Γλέζος , Sture Linner , Γιώργος Μαργαρίτης (II) , Ζαχαρίας Τσιρπανλής , Ευγενία Μπουρνόβα

Περίληψη/Σχόλια: Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί μια ιστορική αναδρομή στην περίοδο της Γερμανό-ιταλικής κατοχής στην Ελλάδα. Παρουσιάζει την έναρξη του πολέμου, τις αιτίες και τα αποτελέσματά του και, κυρίως, την κατάδειξη ενός συγκλονιστικού γεγονότος: του λιμού το χειμώνα του 1941-1942 που έπληξε ιδιαίτερα την Αθήνα και οδήγησε στο θάνατο ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πρωτεύουσας. Επιχειρείται η αναζήτηση των ενόχων και η κατάρριψη του μύθου του "καλού" Ιταλού και του "κακού" Γερμανού στρατιώτη.

Η αναδρομή γίνεται μέσα από την προβολή αρχειακού υλικού, φωτογραφιών και εφημερίδων της εποχής, συνεντεύξεις πολιτών, αλλά και στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα που έγινε, για πρώτη φορά, στα κρατικά αρχεία της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, καθώς και στα αρχεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού σε Σουηδία και Ελβετία. Συνεντεύξεις δίνουν επίσης, ο Μανώλης Γλέζος, ο εκπρόσωπος του "Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Sture Linner", ενώ την περίοδο της Γερμανό-ιταλικής κατοχής στην Ελλάδα αναλύουν οι ιστορικοί: Γιώργος Μαργαρίτης, Ζαχαρίας Τσιρπανλής και Ευγενία Μπουρνόβα.

Στοιχεία/Trivia: Η γλώσσα της ταινίας είναι Ελληνική και Γερμανική.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr