Η ρεμπέτικη ιστορία: Τα ρεμπέτικα για τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο, την κατοχή, τον εμφύλιο και την ξενιτιά

Από retroDB
Αναθεώρηση ως προς 18:34, 11 Απριλίου 2015 από τον Nasos (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεοπτικής εκπομπής: Η ρεμπέτικη ιστορία: Τα ρεμπέτικα για τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο, την κατοχή, τον εμφύλιο και την ξενιτιά

Έτος: 2000

Τηλεοπτική Εκπομπή

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Κανάλι: ΕΤ3

Διάρκεια επεισοδίου: 90'

Τηλεοπτική πρεμιέρα: Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2000

Σκηνοθεσία: Μίκα Ζαχαροπούλου

Παρουσιαστές: Νίκος Βολωνάκης , Πάνος Σαββόπουλος (II)

Συμμετέχοντες: Αγάθων Ιακωβίδης , Γιάννης Σαούλης , Μαριώ

Περιγραφή: Ρεμπέτικα τραγούδια που γράφτηκαν με αφορμή τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, τη Γερμανική κατοχή, τον Εμφύλιο και τη μάστιγα της ξενιτιάς. Με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου ο Ελληνικός λαός αντιστάθηκε στον εισβολέα όχι μόνο με τα όπλα αλλά και με κάθε άλλο μέσον όπως για παράδειγμα με το σατιρικό τραγούδι. Οι ρεμπέτες δημιουργοί, σε πείσμα όσων αγνοούν ή και σκόπιμα το αποκρύπτουν, δεν έμειναν έξω απ' τον χορό. Σπαρταριστά αντιμουσολινικά ρεμπέτικα τραγούδια τα οποία ηχογραφήθηκαν μεν σε δίσκους γραμμόφωνου, έμειναν στην αφάνεια, αφού τα ρεμπέτικα τότε εθεωρούντο παράνομα και τελούσαν υπό διωγμό, όπως "Το όνειρο του Μπενίτο", το "Άκου Ντούτσε μου τα νέα" και άλλα. Αλλά και στη Γερμανική κατοχή οι ρεμπέτες έγραψαν τραγούδια ενάντια στον κατακτητή, τη στιγμή που οι συνάδελφοί τους του ελαφρού τραγουδιού και της επιθεώρησης ή είχαν σιωπήσει, ή εργάζονταν σε κέντρο όπου σύχναζαν και διασκέδαζαν Γερμανοί.

Στη συνέχεια με τον Εμφύλιο ανάμεσα στα σχετικά τραγούδια, ακούγεται και μια ζωντανή ηχογράφηση με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Βασίλη Τσιτσάνη να τραγουδάνε «Κάποια μάνα αναστενάζει» με τα αυθεντικά στιχάκια που είχε κόψει η λογοκρισία το 1947, όταν πρωτοεκδόθηκε με την Στέλλα Χασκήλ. Κι ακόμα το τραγούδι «Ένας λεβέντης πέθανε» γραμμένο για τον ήρωα Άρη Βελουχιώτη. Τέλος στην εκπομπή συμπεριλαμβάνονται και δυο χαρακτηριστικά τραγούδια της ξενιτιάς, που μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο παρουσίασε μεγάλη έξαρση. Τα τραγούδια που ηχογραφήθηκαν ειδικά για την εκπομπή, ερμηνεύουν ο Αγάθωνας Ιακωβίδης, η Μαριώ και ο Γιάννης Σαούλης.

Trivia: Αφιέρωμα ενταγμένο στη σειρά "Η ρεμπέτικη ιστορία (Σμύρνη-Πειραιάς-Θεσσαλονίκη)".

Συζητήστε για την τηλεοπτική εκπομπή στο Retromaniax.gr