Θεσμοφοριάζουσες (1985)

Από retroDB
Αναθεώρηση ως προς 20:41, 19 Νοεμβρίου 2020 από τον Nasos (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Έτος: 1985

Θεατρικός τίτλος: Θεσμοφοριάζουσες

Είδος: Κωμωδία

Θέατρο: Τέχνης

Θίασος: Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

Περίοδοι παραστάσεων: 1985

Τόπος:

Σκηνοθεσία: Κάρολος Κουν (I)

Ποίηση: Αριστοφάνης

Μετάφραση: Κώστας Ταχτσής

Σκηνικά: Διονύσης Φωτόπουλος

Κοστούμια: Διονύσης Φωτόπουλος

Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Μαραγκόπουλος

Ηθοποιοί: Γιώργος Αρμένης (Μνησίλοχος) , Μίμης Κουγιουμτζής (Ευριπίδης) , Τάκης Παπαματθαίου (Αγάθων) , Γιάννης Ρήγας (δούλος Αγάθωνα/Κλεισθένης) , Λάζαρος Γεωργακόπουλος (δούλος Αγάθωνα/χορός) , Κώστας Μπάρας (δούλος Αγάθωνα/χορός) , Γιάννης Καπετάνιος (δούλος Αγάθωνα/χορός) , Αντώνης Ραμπαούνης (δούλος Αγάθωνα/χορός) , Νίκος Ζορμπάς (δούλος Αγάθωνα/χορός) , Κώστας Παμπικίδης (Πρύτανις/χορός) , Γιάννης Καρατζογιάννης (Σκύθης) , Νάντια Μουρούζη (χορεύτρια/Κορυφαία) , Λυδία Κονιόρδου (Κορυφαία) , Μελίνα Βαμβακά (Κορυφαία) , Μαρία Κατσιαδάκη (Κορυφαία) , Χριστίνα Τσάφου (Κορυφαία) , Τζένη Σαμπάνη (Κορυφαία) , Λίλιαν Δημητρακοπούλου (χορός) , Ντίνα Αβαγιανού (χορός) , Υρώ Μανέ (χορός) , Άννα Αυγουλά (χορός) , Μαρία Γεωργιάδου (χορός) , Μαρία Καβογιάννη (χορός) , Ζώγια Σκαφιδά (χορός) , Δέσποινα Γερουλάνου (χορός) , Ρούλα Μπουζέα (χορός) , Πόπη Πελτεκοπούλου (χορός) , Γεωργία Δαμήλου (χορός) , Χαρά Κλαδούχου (χορός) , Έκτωρ Καλούδης (χορός) , Θόδωρος Γράμψας (χορός) , Γιάννης Μοίρας (χορός)


Σχόλια/Πλοκή: Οι Θεσμοφοριάζουσες παίχτηκαν στην Αθήνα το 411 π.Χ., πιθανότατα στα Μεγάλα Διονύσια, την ίδια χρονιά που στα Λήναια παρουσιαζότανε η άλλη γνωστή κωμωδία του Αριστοφάνη Λυσιστράτη. Στην Αθήνα του 5ου π.Χ. αιώνα, ο Ευριπίδης, ο γνωστός ποιητής, βρίσκεται μαζί με έναν γέρο συγγενή του, τον Μνησίλοχο, έξω από το σπίτι του νεαρού τραγικού ποιητή, Αγάθωνα.Ο Ευριπίδης είναι εξαιρετικά ανήσυχος γιατί οι γυναίκες, που σήμερα θα βρίσκονται μαζεμένες στη μεγάλη τους γιορτή, τα Θεσμοφόρια, είναι αποφασισμένες να βρουν ένα τρόπο να τον καταστρέψουν, επειδή θεωρούν ότι τις δυσφημίζει στα έργα του. Ο κίνδυνος, λέει, είναι μεγάλος, και σκέπτεται πως ο μοναδικός τρόπος για να τον αποτρέψει, είναι να στείλει στα Θεσμοφόρια έναν δικό του άνθρωπο, ντυμένο γυναικεία, για να τον υπερασπίσει. Γι' αυτό το σκοπό ελπίζει να πείσει τον ποιητή Αγάθωνα. Αυτός όμως αρνείται, και ο γέρο Μνησίλοχος, αναλαμβάνει την δύσκολη αποστολή. Αφού ξυριστεί, ντυθεί γυναικεία, με ρούχα που πρόθυμα του δανείζει ο Αγάθωνας, και αποσπάσει όρκο από τον Ευριπίδη πως αν κάτι δεν πάει καλά θα κάνει τα πάντα για να τον σώσει, ο Μνησίλοχος θα πάει στο ναό της Δήμητρας θεσμοφόρου.

Εκεί θα ακούσει τις Θεσμοφοριάζουσες, που αποτελούν το Χορό της κωμωδίας, να κατηγορούν τον Ευριπίδη και να θέλουν να τον εξολοθρεύσουν γιατί τους έχει κάνει μεγάλο κακό με τον τρόπο που τις παρουσιάζει στα έργα του. Όταν πάρει τον λόγο ο μεταμφιεσμένος Μνησίλοχος, στην αρχή θα επιτεθεί με σφοδρότητα κατά του Ευριπίδη, αλλά μετά θα υποστηρίξει πως ο κατηγορούμενος δεν αποκάλυψε παρά μόνο ένα πολύ μικρό μέρος από τις πονηριές των γυναικών. Οι γυναίκες ακούγοντας αυτές τις απόψεις αρχίζουν να αγανακτούν, και να ορμούν εναντίον του. Όταν εμφανίζεται ο Κλεισθένης, γνωστός Αθηναίος της εποχής με θηλυπρεπή εμφάνιση, και τους λέει ότι κυκλοφορεί μια φήμη πως κάποιος άνδρας ντυμένος γυναικεία βρίσκεται ανάμεσά τους, υποψιάζονται τον Μνησίλοχο. Η πλαστοπροσωπία αποκαλύπτεται και η θέση του γέροντα είναι δύσκολη. Ο Μνησίλοχος καταφεύγει σε διάφορα μέσα για να ειδοποιήσει τον Ευριπίδη. Απαγγέλλει στίχους παρωδώντας διάφορα έργα του τραγικού ποιητή, και αργότερα εμφανίζεται ο ίδιος ο Ευριπίδης, ντυμένος στην αρχή ως Μενέλαος, στοιχείο που παραπέμπει στην τραγωδία του Ελένη, και αργότερα ως Περσέας, στοιχείο παρμένο από την χαμένη του τραγωδία Ανδρομέδα. Η αγωνία του Μνησίλοχου εν τω μεταξύ συνεχίζεται. Κατηγορείται για παραβίαση των ιερών τελετουργικών κανόνων και φρουρείται από έναν τοξότη ο οποίος τον έχει δεμένο σε μια σανίδα.

Ο Ευριπίδης που στην προσπάθεια του να σώσει τον Μνησίλοχο έχει έρθει κι έχει φύγει πολλές φορές, με διαφορετική κάθε φορά εμφάνιση, κάνει στις γυναίκες μια συμφέρουσα για όλους πρόταση: δε θα τις ξανακακολογήσει στα έργα του, αν τον αφήσουν να απελευθερώσει τον δυστυχή γέρο. Οι γυναίκες δέχονται. Με δόλωμα μια νεαρή αυλητρίδα που έχει φέρει μαζί του ο Ευριπίδης, ο τοξότης που φρουρεί τον Μνησίλοχο παρασύρεται έξω από την σκηνή, και μ΄ αυτήν την ευκαιρία ο Ευριπίδης και ο Μνησίλοχος γίνονται άφαντοι.

Trivia:

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση "Θεσμοφοριάζουσες (1985)" στο Retromaniax.gr