Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας (1967)

Από retroDB
Αναθεώρηση ως προς 12:08, 16 Ιουλίου 2020 από τον Karapiperim (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Έτος: 1967

Θεατρικός τίτλος: Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας

Είδος: Δράμα

Θέατρο: Δημοτικό θέατρο Λευκωσίας

Πρεμιέρα: 23 Μαρτίου 1967

Περίοδοι παραστάσεων: 1966-1967

Τόπος: Λευκωσία

Σκηνοθεσία: Αλέξης Σολομός

Συγγραφέας: Γρηγόριος Ξενόπουλος

Σκηνικά: Κλεόβουλος Κλώνης

Κοστούμια: Αντώνης Φωκάς

Παραγωγός: Εθνικό Θέατρο

Ηθοποιοί: Κυβέλη (Κοντέσσα Βαλέραινα) , Νίκος Τζόγιας (Μανώλης) , Μαίρη Αρώνη (Τασία) , Νίκος Φιλιππόπουλος (Παυλάκης) , Άρης Βλαχόπουλος (Τζώρτζης Πάπουζας) , Αθανασία Μουστάκα ('Ορσολα)

Βοηθ. Σκηνοθεσίας: Στέλιος Παπαδάκης (I)


Σχόλια/Πλοκή: Η Κοντέσσα Βαλέραινα ζει πάμφτωχη με την οικογένεια της, αρνείται ωστόσο να πουλήσει ένα μυστικό γιατροσόφι που κατέχει θέλοντας να το προσφέρει αφιλοκερδώς. Ένας τυχοδιώκτης απατεώνας θα βρεθεί στο δρόμο της φτωχής οικογένειας και θα δοκιμάσει τις αξίες τους..

Trivia: Η καλλιτεχνική εποπτεία των παραστάσεων ήταν του Λεωνίδα Τριβιζά. Η Κυβέλη, στην τελευταία της παράσταση με το Εθνικό Θέατρο, καταχειροκροτήθηκε από το κοινό της Κύπρου.

Το έργο γράφτηκε στα 1897 και ανέβηκε πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή στα 1904 υπό τον Κωνσταντίνο Χρηστομάνο. Η παράσταση ήταν μια αποτυχία. Το 1918 η Μαρίκα Κοτοπούλη ανεβάζει το έργο και το κάνει γνωστό στην Αθήνα μέσα από μια μεγάλη επιτυχία. Το 1953 το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει για πρώτη φορά την Κοντέσσα Βαλέραινα με την Κυβέλη στον ομώνυμο ρόλο σημειώνοντας επιτυχία. Το έργο ανέβηκε σε πολλές επαναλήψεις και περιόδευσε ανα την Ελλάδα πάντοτε με σκηνοθέτη τον Αλέξη Σολομό. Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος θεωρούσε πως «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» ήταν ένα από τα καλύτερα έργα του.

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση "Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας" στο Retromaniax.gr