Ο χειμώνας

Από retroDB
Αναθεώρηση ως προς 17:14, 25 Σεπτεμβρίου 2015 από τον Mandrake (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Ο χειμώνας a.k.a. The winter

Έτος: 2013

Πρεμιέρα: 5 Νοεμβρίου 2013

Διάρκεια: 101'

Είδος: Φαντασίας

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας

Σενάριο: Elizabeth E. Schuch , Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας

Φωτογραφία: Kuba Kossak

Σκηνικά: Elizabeth E. Schuch

Μουσική σύνθεση: David Kemp , Μιχάλης Μυτακίδης , Tim Trotman

Παραγωγός: Elizabeth E. Schuch , Κώστας Μακρινός

Ηθοποιοί: Theo Albanis (Νίκος Γουναράς) , Βαγγέλης Μουρίκης (II) (Δημήτρης Γουναράς) , Έφη Παπαθεοδώρου (Φιλιώ) , Τιτίκα Σαριγκούλη (γιαγιά) , Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Ερμιόνη) , Βασιλική Παναλή (Έρη) , Μιχάλης Μυτακίδης , Ανδρέας Ανδρεόπουλος (πάτερ Χρυσόστομος) , Πετρούλα Χρήστου (Ερμιόνη Γουναρά) , Ophelia Bitz (διευθύντρια) , Μάνος Cizek (Γιάννης)

Περίληψη/Σχόλια: Ο Νίκος είναι ένας ρομαντικός νέος συγγραφέας που ζει στο Λονδίνο. Όταν τα οικονομικά του πάνε άσχημα, βρίσκει καταφύγιο σε ένα παραμελημένο σπίτι της οικογένειάς του, σε ένα ελληνικό βουνό στην πόλη Σιάτιστα. Περιτριγυρισμένος από φαντάσματα του παρελθόντος, ο Νίκος πρέπει να αποκαλύψει το μυστήριο του θανάτου του πατέρα του και ταυτόχρονα να διατηρήσει τον έλεγχό του με την πραγματικότητα.

Στοιχεία/Trivia: Η ταινία είναι Αγγλικής & Ελληνικής παραγωγής και η γλώσσα αυτής, Ελληνική & Αγγλική. Έκανε πρεμιέρα στο "Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης".

Σε όλες τις αίθουσες προβλήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2014.

Στην Αυστραλία προβλήθηκε στο "Greek Film Festival Australia", στις 20 Οκτωβρίου 2014.

Στις Η.Π.Α. προβλήθηκε στο "New York City Greek Film Festival", στις 21 Οκτωβρίου 2014.

Στην Ολλανδία προβλήθηκε στο "Imagine Film Festival", στις 12 Απριλίου 2015.


Κριτική: Όταν οι μύθοι και οι θρύλοι μιας περιοχής συναντούν την ομορφιά του ορεινού τοπίου και τη ζεστασιά των ντόπιων, τότε το κινηματογραφικό αποτέλεσμα που προκύπτει λέγεται "Χειμώνας". Πρώτη ταινία μυθοπλασίας, του νεαρού σκηνοθέτη, που ζει στο Λονδίνο. Η ταινία, ένα θρίλερ φαντασίας, είναι γυρισμένη στο πατρικό του σκηνοθέτη στη Σιάτιστα.

Η αφορμή για τον "Χειμώνα" δόθηκε όταν κληρονόμησε ένα "αρχαίο" σπίτι με μια περίπλοκη ιστορία. Το σπίτι, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, κουβαλάει μια περίεργη κληρονομιά γεμάτη φήμες, προκαταλήψεις και αποδεδειγμένα μυστήριους θανάτους, ένα ιδανικό σκηνικό για την ταινία, που ήθελε να ετοιμάσει. ο νεαρός σκηνοθέτης. Έτσι, αξιοποιώντας τις οικογενειακές ιστορίες φαντασμάτων, τις παλιές εφημερίδες της Σιάτιστας αλλά και τις διασωθείσες ασπρόμαυρες φωτογραφίες κατάφερε να στήσει ένα υπερφυσικό θρίλερ. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, που διήρκεσαν έναν μήνα, οι ντόπιοι προσέφεραν τη βοήθειά τους παίζοντας δευτερεύοντες ρόλους, δίνοντας παλιά τους έπιπλα καθώς και παραδοσιακές φορεσιές, σε όσες σκηνές το απαιτούσαν. Καθοριστική υπήρξε και η συμβολή του δήμου, που παραχώρησε οχήματα για τη μετακίνηση, ενώ τα παιδιά του μουσικού σχολείου της Σιάτιστας συμμετείχαν παίζοντας κλαρίνο και νταούλι στην σκηνή του γάμου. Ακόμη και οι γιαγιάδες της περιοχές συνέβαλαν στην ταινία, αναλύοντας στους συντελεστές το..διάβασμα του καφέ από το κατακάθι του...

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr