Ο Βασιλικός (1935)

Από retroDB
Αναθεώρηση ως προς 14:31, 29 Ιουλίου 2020 από τον Mandrake (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Έτος: 1935

Θεατρικός τίτλος: Ο Βασιλικός

Είδος: Δράμα

Θέατρο: Εθνικό Θέατρο

Πρεμιέρα: 5 Φεβρουαρίου 1935

Περίοδοι παραστάσεων: 1934-1935

Τόπος: Αθήνα

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ροντήρης

Συγγραφέας: Αντώνης Μάτεσις

Σκηνικά: Κλεόβουλος Κλώνης

Κοστούμια: Αντώνης Φωκάς

Εταιρία παραγωγής: Εθνικό Θέατρο

Ηθοποιοί: Γιώργος Γληνός (Δάρειος Ρονκάλας) , Σαπφώ Αλκαίου (Ρονκάλαινα) , Αλέξης Μινωτής (Δραγανίγος) , Ρίτα Μυράτ (Γαρουφαλιά) , Γιάννης Αυλωνίτης (Μπουσάκας) , Αθανασία Μουστάκα (Λανάρω) , Μιχαήλ Χαραλαμπίδης (δουλευτής) , Νίκος Δενδραμής (Φιλιππάκης Γιαργυρόπουλος) , Μιχάλης Ιακωβίδης (Γλοσσίδης) , Γιάννης Νικολαϊδης (I) (δουλευτής) , Νίκος Παρασκευάς (Γερασιμάκης) , Νίκος Παπαγεωργίου (I) (γερο-Νικόλας) , Χρήστος Ευθυμίου (I) (Κοσμάς Καραπάτης) , Ηλίας Δεστούνης (θωμάς) , Μαρίκα Ραυτοπούλου (μια οβριά) , Τηλέμαχος Λεπενιώτης (Καποράλ Τράπολας) , Α. Ζιάκας (Μαρκουλίνος) , Ηλίας Καμπύτσης (Ματίος)


Σχόλια/Πλοκή: Στη διάρκεια της γιορτής του Καρναβαλιού ο Φιλιππάκης Γιαργυρόπουλος φλερτάρει την Γαρουφαλιά, κόρη του άρχοντα Δάρειου Ρονκάλα. Στο τέλος της βραδιάς την αφήνει έγκυο και γνωρίζοντας το σκάνδαλο που θα ξεσπάσει, θέλει να την αποκαταστήσει. Όμως εμπόδιο στα σχέδια του είναι η δευτοροκλασάτη κοινωνική καταγωγή του σε σχέση με την οικογένεια της Γαρουφαλιάς. Ο Δάρειος αγνοώντας τα πραγματικά κίνητρα του νέου, νομίζει πως εποφθαλμιά την προίκα της κόρης του. Τόσο οι παρακλήσεις της καταπιεσμένης γυναίκας του, Ρονκάλαινας, όσο και τα λογικά επιχειρήματα του μετριοπαθούς γιού του, Δραγανίγου, γνώστες της πραγματικής κατάστασης, δεν είναι ικανά να μεταπείσουν το φιλάργυρο και δεσποτικό Ρανκάλα. Αντίθετα, ο Ρονκάλας προτίθεται να κλείσει την κόρη του σε μοναστήρι προκειμένου να μην δώσει προίκα, ώστε να διαφυλάξει την οικογενειακή περιουσία και την "τιμή" της. Επιπλέον βάζει έναν ποπολάρο να σκοτώσει τον Φιλιππάκη, την ώρα που θα έκλεβε μια γλάστρα βασιλικό από το παράθυρο της κόρης του, μη γνωρίζοντας ότι πρόκειται για κάποιον λαϊκό εραστή, που ήθελε τη γλάστρα ως δικό του ερωτικό δώρο.

Όταν η αλήθεια για την εγκυμοσύνη της κόρης του αποκαλύπτεται, ο Ρονκάλας γίνεται έξαλλος και επιτίθεται στις γυναίκες με μαχαίρι, για να αφοπλιστεί από τον Δραγανίγο. Στο τέλος αναγκάζεται να δώσει πλέον τη συγκατάθεσή του στο γάμο των δυο νέων.

Trivia: Η παράσταση περιόδευσε σε Πάτρα, Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Κύπρο και Αλεξάνδρεια. Παίχτηκε επίσης σε επανάληψη το καλοκαίρι του 1935 και στις θεατρικές περιόδους 1935-1936 & 1936-1937.

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση "Ο Βασιλικός" στο Retromaniax.gr