Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Λεωνίδας Τριβιζάς»

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
 
Γραμμή 2: Γραμμή 2:
Image: leonidastrivizas.JPG
Image: leonidastrivizas.JPG
</gallery>
</gallery>
{{director}}
{{director
|Sname=Λεωνίδας Τριβιζάς
 
|dob=3 Μάϊου 1929
|dod=29 Νοεμβρίου 2022
 
 
|com=Πρωτοπόρος σκηνοθέτης και δάσκαλος πολλών Ελλήνων ηθοποιών. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, από όπου αποφοίτησε το 1956.
Οι πρώτες σκηνοθετικές του απόπειρες πραγματοποιήθηκαν το 1958 με τον βραχύβιο θίασο Ελεύθερο Θέατρο και το 1960 με τη Νέα Σκηνή του Κωστή Λειβαδέα. Με τον Κώστα Καζάκο έφτιαξαν αυτή την ομάδα που ονόμασαν «Ελεύθερο Θέατρο», ως συνεταιρικό θίασο που ανέβασε έξι παραστάσεις.
Το Κυκλικό Θέατρο που ίδρυσε ο Λεωνίδας Τριβιζάς υπήρξε η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια εισαγωγής της κυκλικής σκηνής στο ελληνικό θέατρο, μετά το Θέατρο Τέχνης.
Ακολούθησαν οι συνεργασίες του με το Εθνικό Θέατρο (1965–1967) και στο ελεύθερο θέατρο με τον θίασο του Αλέκου Αλεξανδράκη και τον θίασο του Δημήτρη Χορν.
Την περίοδο της Δικτατορίας βρέθηκε στο Παρίσι όπου έκανε επιπλέον θεατρικές σπουδές και διαμόρφωσε νέους τρόπους έκφρασης. Κομβικό σημείο της καλλιτεχνικής του διαδρομής υπήρξε η ίδρυση και λειτουργία του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου (1975–1984) και της ομώνυμης Δραματικής Σχολής. Επανήλθε ως σκηνοθέτης το καλοκαίρι του 1996 σκηνοθετώντας την τραγωδία του Σαίξπηρ Βασιλιάς Ληρ (θίασος Κ. Καζάκου). Τελευταία καταγεγραμμένη σκηνοθετική του δουλειά υπήρξε η παράσταση Ο Φάλσταφ, μια ελεύθερη απόδοση της σαιξπηρικής κωμωδίας Οι πρόσχαρες κυρίες του Ουίνδσορ (θίασος Κ. Καζάκου, 1998). Πέθανε στην Αθήνα.
 
|trivia=
 
}}

Τελευταία αναθεώρηση της 16:09, 2 Μαΐου 2024

Ημερομηνία Γέννησης: 3 Μάϊου 1929

Ημερομηνία Θανάτου: 29 Νοεμβρίου 2022


Σειρές τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:


Κινηματογραφικές ταινίες τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:


Τηλεταινίες τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:


Βιντεοταινίες τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:


Μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:

Σελίδα περιεχομένου Έτος Κανάλι
Ο Φάλσταφ 1999 Star


Θεατρικές παραστάσεις τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:

Σελίδα περιεχομένου Έτος
Ένας Μήνας στην Εξοχή (1964) 1964
Δον Ζουάν (1969) 1969
Επτά επί Θήβας (1980) 1980
Ερρίκος Δ' 1967
Η μικρή μας πόλη (1954) 1954
Ιβάνωφ (1966) 1966


Τηλεπαιχνίδια τα οποία έχει σκηνοθετήσει:


Εκπομπές τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:


Επεισόδια σειρών μυθοπλασίας & εκπομπών τα οποία έχει σκηνοθετήσει:


Μεταγλωττισμένες παραγωγές τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:


Σχόλια: Πρωτοπόρος σκηνοθέτης και δάσκαλος πολλών Ελλήνων ηθοποιών. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, από όπου αποφοίτησε το 1956. Οι πρώτες σκηνοθετικές του απόπειρες πραγματοποιήθηκαν το 1958 με τον βραχύβιο θίασο Ελεύθερο Θέατρο και το 1960 με τη Νέα Σκηνή του Κωστή Λειβαδέα. Με τον Κώστα Καζάκο έφτιαξαν αυτή την ομάδα που ονόμασαν «Ελεύθερο Θέατρο», ως συνεταιρικό θίασο που ανέβασε έξι παραστάσεις. Το Κυκλικό Θέατρο που ίδρυσε ο Λεωνίδας Τριβιζάς υπήρξε η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια εισαγωγής της κυκλικής σκηνής στο ελληνικό θέατρο, μετά το Θέατρο Τέχνης. Ακολούθησαν οι συνεργασίες του με το Εθνικό Θέατρο (1965–1967) και στο ελεύθερο θέατρο με τον θίασο του Αλέκου Αλεξανδράκη και τον θίασο του Δημήτρη Χορν. Την περίοδο της Δικτατορίας βρέθηκε στο Παρίσι όπου έκανε επιπλέον θεατρικές σπουδές και διαμόρφωσε νέους τρόπους έκφρασης. Κομβικό σημείο της καλλιτεχνικής του διαδρομής υπήρξε η ίδρυση και λειτουργία του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου (1975–1984) και της ομώνυμης Δραματικής Σχολής. Επανήλθε ως σκηνοθέτης το καλοκαίρι του 1996 σκηνοθετώντας την τραγωδία του Σαίξπηρ Βασιλιάς Ληρ (θίασος Κ. Καζάκου). Τελευταία καταγεγραμμένη σκηνοθετική του δουλειά υπήρξε η παράσταση Ο Φάλσταφ, μια ελεύθερη απόδοση της σαιξπηρικής κωμωδίας Οι πρόσχαρες κυρίες του Ουίνδσορ (θίασος Κ. Καζάκου, 1998). Πέθανε στην Αθήνα.

Trivia:

Συζητήστε για το/τη σκηνοθέτη "Λεωνίδας Τριβιζάς" στο Retromaniax.gr