Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου (2007)

Από retroDB
Αναθεώρηση ως προς 10:30, 18 Μαΐου 2024 από τον Nasos (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Έτος: 2007

Θεατρικός τίτλος: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου (2007)

Είδος: Μονόλογος

Θέατρο: Ιλίσια Ντενίση

Πρεμιέρα: 15 Οκτωβρίου 2007

Περίοδοι παραστάσεων: 2007-2008

Τόπος: Αθήνα

Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας

Σενάριο: Πέτρος Ζούλιας (κείμενα)

Σκηνικά: Αναστασία Αρσένη

Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη

Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος

Ηθοποιοί: Νένα Μεντή (Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου)


Σχόλια/Πλοκή: Η Νένα Μεντή ερμηνεύει έναν θεατρικό μονόλογο γεμάτο μεγάλα τραγούδια που γράφτηκαν με ψυχή από μια γυναίκα που έζησε με πάθος τη ζωή, την πρώτη μεγάλη Ελληνίδα στιχουργό, την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.

Η Ευτυχία μονολογεί, συνομιλώντας με τα επτά πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή και το έργο της στιχουργού: τη Μαρίκα Κοτοπούλη, το Γιώργο (Παπαγιαννόπουλο), τον άντρα της, τη Μαίρη (Λαϊδου), την κόρη της, τον Βασίλη Τσιτσάνη, το Μανώλη Χιώτη, τη Ρέα (Μανέλλη), την εγγονή της και τη Μαριόγκα, τη μητέρα της. Μέσα από την πολυτάραχη ζωή της ξεδιπλώνεται όλη η νεότερη ιστορία της Ελλάδας, αλλά και η σύγχρονη ιστορία του λαϊκού μας τραγουδιού.

Η ιστορία της Ευτυχίας συναντά την εθνική τραγωδία μιας χαμένης πατρίδας, της Μικράς Ασίας, περνά από την εποχή των μπουλουκιών και της αθηναϊκής επιθεώρησης για να φτάσει ως τα καταγώγια του ρεμπέτικου και την άνθιση του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού. Η παράσταση αναπαριστά στιγμιότυπα, σχέσεις και καταστάσεις σαν ένα αφηγηματικό παζλ, που σκοπό έχει να αναδείξει τη βιωματική λαϊκή ποίηση και την πολυδιάστατη μοναδική προσωπικότητα, της πρωτοπόρας για την εποχή της, δημιουργού.

Trivia: Το βιβλίο της Ρέας Μανέλλη "Η γιαγιά μου η Ευτυχία" (εκδόσεις Άγκυρα), προσέφερε το υλικό της θεατρικής αφήγησης.

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση "Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου (2007)" στο Retromaniax.gr