Δάφνις και Χλόη (1931)

Από retroDB
Αναθεώρηση ως προς 23:29, 7 Νοεμβρίου 2020 από τον Karapiperim (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Δάφνις και Χλόη

Έτος: 1931

Πρεμιέρα: 27 Ιουνίου 1931

Διάρκεια: 68'

Είδος: Αισθηματική

Σκηνοθεσία: Ορέστης Λάσκος

Συγγραφέας: Λόγγος

Σενάριο: Ορέστης Λάσκος

Μουσική σύνθεση: Άγις Αστεριάδης

Παραγωγός: Γιάννης Καρατζόπουλος , Ορέστης Λάσκος , Δημήτρης Ραπτίδης

Εταιρία παραγωγής: Άστρο Φιλμ

Ηθοποιοί: Απόλλων Μαρσύας (Δάφνις) , Λούσυ Ματλή (Χλόη) , Μαρίκα Ραυτοπούλου , Κώστας Παλαιολόγος , Γιάννης Αυλωνίτης (Δρύαντας) , Γιάγκος Λαμπράκης (Διονυσιοφάνης) , Δ. Σουσαμλής , Τίμος Βιτσώρης , Μαρίκα Ξανθάκη , Ευάγγελος Μενεξής , Γ. Παυλόπουλος , Κορίνα Χατζημιχαήλ (Λυκαίνιο) , Γεώργιος Γεωργιάδης (Δάμωνας) , Στάλαμ

Περίληψη/Σχόλια: Στη Λέσβο, ο βοσκός Λάμωνας βρίσκει κάποια μέρα ένα εγκαταλειμμένο αγοράκι να βυζαίνει μια γίδα και το υιοθετεί, ονομάζοντάς το Δάφνι. Την ίδια περίπου εποχή, ένας άλλος βοσκός, ο Δρύαντας, βρίσκει κι αυτός ένα εγκαταλειμμένο κοριτσάκι κι επίσης το υιοθετεί, ονομάζοντάς το Χλόη. Ο Δάφνις και η Χλόη μεγαλώνουν μαζί και περνώντας το κατώφλι της εφηβείας νιώθουν τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα. Δεν ξέρουν όμως τι τους συμβαίνει, ώσπου μια όμορφη γυναίκα, που επιθυμεί ερωτικά τον Δάφνι, τον μυεί στα μυστικά του έρωτα. Ο Δάφνις με τη σειρά του μυεί και τη Χλόη. Στο μεταξύ, αποκαλύπτεται ότι ο Δάφνις είναι γιος του άρχοντα Διονυσιοφάνη και η Χλόη κόρη ενός άρχοντα της Λέσβου, του Μεγακλή.

Στοιχεία/Trivia: Δύο χρόνια μετά τον πόλεμο κυκλοφόρησε μια ομιλούσα εκδοχή της ταινίας.

Στην ταινία εμφανίζεται η σκηνή με το πρώτο γυμνό στην ιστορία του Ευρωπαϊκου Κινηματογράφου.

Η ταινία βρέθηκε και διασώθηκε από την ομάδα που εργάστηκε για την δημιουργία της ταινίας "Τον Παλιό Εκείνο τον Καιρό" του Κλέαρχου Κονιτσιώτη, στην οποία προβλήθηκαν σκηνές.

Τον Νοέμβριο του 1976, ο Φρέντυ Γερμανός έκανε ένα αφιέρωμα στην ταινία "Τον Παλιό Εκείνο τον Καιρό" στην εκπομπή "Το Πορτραίτο της Πέμπτης", με καλεσμένο τον παραγωγό της ταινίας Κλέαρχο Κονιτσιώτη. Καλεσμένος επίσης ήταν και ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός της ταινίας "Δάφνις και Χλόη", Ορέστης Λάσκος, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στα γυρίσματα της ταινίας. Όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος ο Ορέστης Λάσκος, όλες οι σκηνές της ταινίας (και η σκηνή με το γυμνό) γυρίστηκαν στην Αγιάσο της Μυτιλήνης, με εξαίρεση τη σκηνή των νυμφών, η οποία γυρίστηκε στη λίμνη της Βουλιαγμένης. Στην ίδια εκπομπή, εμφανίστηκε σε μία ολιγόλεπτη συνέντευξη και ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Απόλλων Μαρσύας (Έντισον Βήχος).

Σύμφωνα με την ίδια εκπομπή, το 1967, ο Ορέστης Λάσκος σκόπευε να γυρίσει ένα remake της ταινίας με παραγωγό τον Κλέαρχο Κονιτσιώτη, τα γυρίσματα της οποίας δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Πρωταγωνίστρια του remake είχε επιλεγεί να είναι η Νόρα Βαλσάμη. Είχε μάλιστα γυριστεί ένα δοκιμαστικό με την Νόρα Βαλσάμη, το οποίο είχε στο αρχείο του ο Κλέαρχος Κονιτσιώτης.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr