Βύρων Κολάσης (II)

Από retroDB
Αναθεώρηση ως προς 00:46, 18 Ιουλίου 2013 από τον Nasos (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ημερομηνία Γέννησης: 20 Μαρτίου 1921

Ημερομηνία Θανάτου: 17 Απριλίου 1999


Ελληνικές τηλεοπτικές σειρές στις οποίες έχει γράψει/επιμεληθεί τη μουσική:


Ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες έχει γράψει/επιμεληθεί τη μουσική:


Ελληνικές τηλεταινίες στις οποίες έχει γράψει/επιμεληθεί τη μουσική:


Ελληνικές βιντεοταινίες στις οποίες έχει γράψει/επιμεληθεί τη μουσική:


Μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει γράψει/επιμεληθεί τη μουσική:


Άλλες θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει γράψει/επιμεληθεί τη μουσική:


Τηλεπαιχνίδια στα οποία έχει γράψει/επιμεληθεί τη μουσική ή συμμετείχε:


Εκπομπές στις οποίες έχει γράψει/επιμεληθεί τη μουσική ή συμμετείχε:


Επεισόδια σειρών & εκπομπών στα οποία έχει γράψει/επιμεληθεί τη μουσική ή συμμετείχε:


Μεταγλωττισμένες παραγωγές στις οποίες έχει γράψει/επιμεληθεί τη μουσική:


Βιογραφία: Μουσικός, διευθυντής ορχήστρας και συνθέτης, μια από τις πιο μεγάλες προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής Ιστορίας. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σε ηλικία 3 ετών ήρθε οικογενειακώς στην Αθήνα και 6 ετών άρχισε βιολί. Σαν "παιδί-θαύμα" εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε συναυλία σε ηλικία 9 ετών, στο Θέατρο "Κεντρικό", και τον επόμενο χρόνο ήταν στα πρώτα βιολιά της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών, όπου σπούδασε. Διετέλεσε διευθυντής της ραδιοφωνικής συμφωνικής ορχήστρας Αθηνών από το 1941 και διευθυντής της κρατικής ορχήστρας από το 1946.

Το 1954 ιδρύει και κατά καιρούς διευθύνει την "Ορχήστρα Δωματίου Αθηνών" ή "Καμεράτα Αθηνών", με πολλές εμφανίσεις στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Από το 1960, διετέλεσε αρχιμουσικός της Αυλής και από το 1982 καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Ωδείου. Ως πρώτος αρχιμουσικός της ΕΛΣ (1965-1981) διηύθυνε δεκάδες παραστάσεων αρκετών έργων του ρεπερτορίου. Μεταξύ αυτών "Ηρώ και Λέανδρος" (1970), "Κων/νος Παλαιολόγος" και "Το Δαχτυλίδι της μάνας". Ασχολήθηκε και με τη σύνθεση έργων μουσικής δωματίου, όπως: "Σονάτα αρ. 1 για βιολί και πιάνο" (1951), "Σονάτα αρ. 2" (1958), "Κουαρτέτο για έγχορδα" (1959), κ.λπ.

Από το 1978 έως το 1987 κατείχε τη θέση του πρώτου αρχιμουσικού της ΚΟΑ. Έχει εμφανιστεί σε πολλές ξένες χώρες (Ιταλία, Ελβετία, Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία, Σουηδία, Βέλγιο, Ρουμανία, Βουλγαρία, τέως Σοβιετική Ένωση, τέως Γιουγκοσλαβία, Αίγυπτο, Τουρκία, κ.λπ.). Έχει τιμηθεί με πλήθος διακρίσεων, όπως τον Ταξιάρχη Γεωργίου Α' και τον Ταξιάρχη του Φοίνικα, τον Χρυσό Σταυρό Αγίου Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τα διάσημα του αξιωματικού της γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής, κ.λπ. Προικισμένος με σπάνια μουσικά χαρίσματα, τόσο ως βιολιστής όσο και ως μαέστρος, διέθετε ίσως το καλύτερο "μουσικό αυτί" που εμφανίστηκε στη χώρα μας και αυτοδίκαια κατατάσσεται στους μεγάλους της Ελληνικής Μουσικής, με διεθνή ακτινοβολία.

Trivia:

Συζητήστε για τον/την μουσικό "{{{Sname}}}" στο Retromaniax.gr