Το Σήριαλ των Σήριαλ

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεοπτικής σειράς: Σήριαλ των σήριαλ (Το)

Έτος: 1991

Ταινία Μικρού Μήκους

Είδος:

Κανάλι: ΕΤ1

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: Δευτέρα 24 Ιουνίου 1991

Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου: Παρασκευή 26 Ιουνίου 1992

Κύκλοι επεισοδίων: 1

Αριθμός επεισοδίων: 35

Διάρκεια επεισοδίου: 50'

Σκηνοθεσία: Στέλιος Ράλλης

Ανδρέας Κούρτης

Μουσική σύνθεση: Μίμης Πλέσσας

Στοιχεία/Trivia: Στην έρευνα της εκπομπής συνέβαλε και η δημοσιογράφος-κριτικός της τηλεόρασης Ντέπυ Γκολεμά.

Η εκπομπή καταπιάστηκε με την ιστορία της Ελληνικής τηλεόρασης και συγκεκριμένα με τις Ελληνικές σειρές οι οποίες προβλήθηκαν στα κρατικά κανάλια (ΕΙΡΤ, ΥΕΝΕΔ, ΕΡΤ, ΕΡΤ2, ΕΤ1 και ΕΤ2) από το 1970 μέχρι το 1990 περίπου, ξεκινώντας από το "Σπίτι με τον φοίνικα" (1970, ΥΕΝΕΔ) και καταλήγοντας στη "Μαύρη Χρυσαλλίδα" (1990, ΕΤ1).

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Η Δημοσιογράφος ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ παρουσιάζει στα 35 επεισόδια της εκπομπής «ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤΩΝ ΣΗΡΙΑΛ» την ιστορία των ελληνικών σειρών, που προβλήθηκαν από το 1970 ως το 1991 στον πειραματικό σταθμό ΕΙΡ, στην ΥΕΝΕΔ και στην ΕΡΤ".

Το σημαντικό με τη σειρά εκπομπών αυτή είναι ότι πρόκειται για εκπομπή "Αρχείου", βασισμένη δηλαδή στο Αρχείο της ΕΡΤ.

Στην εκπομπή προβλήθηκαν:

1. Οι τίτλοι έναρξης πολλών Ρέτρο σειρών

2. Αποσπάσματα από σκηνές πολλών από αυτές τις σειρές

3. Συνεντεύξεις με συντελεστές των σειρών


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η εκπομπή αυτή ήταν η πρώτη η οποία γνωστοποίησε επίσημα στο κοινό ότι πολλές από τις εκπομπές της ΕΡΤ δεν υπάρχουν πλέον στο Αρχείο της, "διότι έχουν σβηστεί". Η Ρένα Θεολογίδου είναι αυτή η οποία είχε την ευσυνειδησία και τα "κότσια" να βγει και να πει κάτι τέτοιο δημόσια. Η Ρένα Θεολογίδου ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ενδιαφέρθηκε να ψάξει και να μάθει τι σώζεται και τι όχι και έπειτα να μας ενημερώσει. Μέσω της εκπομπής της, βοήθησε στο να γίνουν τα ακόλουθα:

1. Βοήθησε στην καταγραφή μέρους του Αρχείου της ΕΡΤ, τουλάχιστον στο κομάτι που έχει να κάνει με τηλεοπτικές σειρές

2. Ευαισθητοποίησε τους τηλεθεατές

3. Στάθηκε η αφορμή στο να σωθούν κάποιες σκηνές και αποσπάσματα σειρών, χάρη στην προβολή τους μέσω της σειράς εκπομπών της


Οι τίτλοι έναρξης και τέλους της εκπομπής άλλαξαν από το 5ο επεισόδιο και έπειτα. Συγκεκριμένα, στα πρώτα 4 επεισόδια, οι τίτλοι έδειχναν σκηνές από τα πρώτα γυρίσματα στα τηλεοπτικά στούντιο και κάποια πλάνα από τις πολυκατοικίες της Αθήνας με τις κεραίες τους. Μουσικό θέμα ήταν αυτό της τηλεοπτικής σειράς "Γαλήνη". Από το 5ο επεισόδιο και έπειτα, οι τίτλοι έναρξης και τέλους της εκπομπής άλλαξαν και περιελάμβαναν πλέον φωτογραφίες ή σκηνές από τις γνωστότερες τηλεοπτικές σειρές εκείνης της περιόδου. Το μουσικό θέμα που πλαισίωνε την εικόνα ήταν πλέον αυτό της τηλεοπτικής σειράς "Λούνα Παρκ". Οι τίτλοι αυτοί παρέμειναν μέχρι το τέλος - η μόνη αλλαγή που έγινε στο 2ο κύκλο εκπομπών (για την 2η περίοδο), ήταν ότι οι τίτλοι επιμηκύνθηκαν σε διάρκεια και συμπεριέλαβαν σκηνές και από τα σήριαλ της 2ης περιόδου (1981-1990). Οι φωτογραφίες / σκηνές που περιλαμβάνονται στους τίτλους είναι από τα ακόλουθα τηλεοπτικά σήριαλ (με σειρά εμφανίσεως): Άγνωστος Πόλεμος, Ο Κύριος Συνήγορος, Η Κοκορόμυαλη, Η γειτονιά μας (βίντεο), Εκείνος κι Εκείνος (βίντεο), Το κορίτσι της Κυριακής, Παράξενος Ταξιδιώτης, ? (πυροβολισμός) (βίντεο), Παράξενος Ταξιδιώτης, Μαρίνα Αυγέρη, Βασίλισσα Αμαλία, Ο Ονειροπαρμένος (βίντεο), Κατοχή (βίντεο), Λούνα Παρκ (βίντεο), Μεθοριακός Σταθμός (βίντεο), ? (βίντεο), ? (βίντεο), Τερέζα Βάρμα Δακόστα (βίντεο), ? (βίντεο), Οι Πανθέοι (βίντεο), ? (βίντεο), ? (βίντεο), Πορφύρα και Αίμα (βίντεο), Τρεις στο γύρο (βίντεο), ? (βίντεο), Συνταγματάρχης Λιάπκιν (βίντεο), Ο Συμβολαιογράφος (βίντεο x 2), Λωξάντρα (βίντεο). Από τη δεύτερη περίοδο, οι σκηνές που περιέχουν οι τίτλοι είναι από τις σειρές (εκτός από τις προηγούμενες):?, Αστροφεγγιά x2, Μεθυσμένη Πολιτεία, Χατζημανουήλ, Η κυρία Ντορεμί, Γιάννης και Μαρία, ?, Βεγγαλικά, Μαντάμ Σουσού, Τρεις κι ο κούκος, Χατζημανουήλ?, ?, ? (Χατζημανουήλ?), ? (Τσακίρογλου), Το Μινόρε της Αυγής, Χαίρε Τάσο Καρατάσο?, Μαύρη Χρυσαλλίδα, ? (Αρζόγλου).


Θεματολογία εκπομπών:


1ος κύκλος (1η περίοδος, 1970-1981):


1x01 Το ξεκίνημα της Ελληνικής τηλεόρασης. Αναφορά στην πολιτική της ΕΡΤ να σβήνει τηλεοπτικές σειρές και θεατρικές παραστάσεις για να γράψει ποδοσφαιρικούς αγώνες. Επίσης, αναφορά στην απόφαση των αρμοδίων το 1981 ("Το έτος μηδέν της Ελληνικής τηλεόρασης") να σβήσουν τις παλιές τηλεοπτικές παραγωγές. Πώς διασώθηκαν μεμονωμένα επεισόδια παλιών τηλεοπτικών σειρών. Απόσπασμα από την πρώτη εκπομπή της πειραματικής τηλεόρασης του ΕΙΡ στις 23/2/1966 μέσα από το Αφιέρωμα στην πρώτη περίοδο της Ελληνικής τηλεόρασης που επιμελήθηκε ο Γιώργος Δάμπασης το 1980. Η πρώτη εκφώνηση της Ελένης Κυπραίου (αναπαράσταση του '80 - ηχητικό), τα πρώτα τραγούδια της Ελληνικής τηλεόρασης με την Γιοβάννα (αναπαράσταση του '80). Βίντεο με τους τίτλους και σκηνές των εξής μεγάλων επιτυχιών της δεκαετίας του 1970: Kατοχή (ΥΕΝΕΔ, 1973-74), Στα δίχτυα της Αράχνης (ΕΙΡΤ, 1972-73), Η γειτονιά μας (ΥΕΝΕΔ, 1972-77), Λούνα Πάρκ (ΕΙΡΤ, 1974-81), Μεθοριακός Σταθμός (ΥΕΝΕΔ, 1974-81), Ο Δρόμος (ΥΕΝΕΔ, 1977-80), Συνταγματάρχης Λιάπκιν (ΥΕΝΕΔ, 1979), Γιούγκερμαν (ΥΕΝΕΔ, 1976-77), Οι Πανθέοι (ΕΡΤ, 1977-79).

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Στο πρώτο επεισόδιο, η Δημοσιογράφος μιλάει για τα πρώτα σήριαλ που παίχτηκαν στο ΕΙΡ και στην ΥΕΝΕΔ. Προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού από τα πρώτα γυρίσματα στο ΕΙΡ, από τα σήριαλ «ΚΑΤΟΧΗ», «ΣΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΤΗΣ ΑΡΑΧΝΗΣ», «Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ», «ΤΟ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ», «Ο ΜΕΘΟΡΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ» και «Ο ΔΡΟΜΟΣ». Οι τηλεθεατές ήρθαν σε επαφή με τα μυθιστορήματα του Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ από τα σήριαλ «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΛΙΑΠΚΙΝ» με τον ΠΕΤΡΟ ΦΥΣΣΟΥΝ και «ΓΙΟΥΓΚΕΡΜΑΝ» με τον ΑΛΕΚΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ. «ΟΙ ΠΑΝΘΕΟΙ», από το ομώνυμο μυθιστόρημα του ΤΑΣΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ υπήρξε ένα σήριαλ, που αγαπήθηκε πολύ από τους Έλληνες τηλεθεατές και παραμένει στην μνήμη τους, ως κομμάτι της ζωής τους. Το επεισόδιο κλείνει με μία από «τις ωραιότερες και εμπορικότερες σκηνές» των ελληνικών σειρών, όπως την αποκαλεί η ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ, με την ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ και τον ΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ, στους ΠΑΝΘΕΟΥΣ".


1x02 Τα πρώτα σήριαλ της Ελληνικής τηλεόρασης από την Τηλεόραση των Ενόπλεων Δυνάμεων. Αναφορά στα πρώτα σήριαλ: Το σπίτι με τον Φοίνικα (Το πρώτο Ελληνικό σήριαλ, ΥΕΝΕΔ, 1970, χωρίς βίντεο), Ο Κύριος Συνήγορος (ΥΕΝΕΔ, 1970-72, χωρίς βίντεο), Ο κύριος, η κυρία και η μαμά (ΥΕΝΕΔ, 1971, χωρίς βίντεο), Ο Άγνωστος Πόλεμος (ΥΕΝΕΔ, 1971-74, βίντεο από το remake του 1986 και όχι από την πρωτότυπη σειρά), Η Πρώτη Γραμμή (ΕΙΡΤ, 1971), Στα δίχτυα της Αράχνης (ΕΙΡΤ, 1972-73), Στα δίχτυα του Τρόμου (ΕΙΡΤ, 1973). Συνέντευξη της Κικής Σεγδίτσα (σεναριογράφου της σειράς "Το σπίτι με τον Φοίνικα"), του Γιάννη Μιχαλόπουλου (πρωταγωνιστή της σειράς "Ο Κύριος Συνήγορος"), του Νίκου Φώσκολου (σεναριογράφου της σειράς "Ο Άγνωστος Πόλεμος") και του Νίκου Νικολαρέα ("Συνεργάτης χωρίς όνομα") (παραγωγός πολλών τηλεοπτικών επιτυχιών, όπως "Ο Άγνωστος Πόλεμος", "Ο Ονειροπαρμένος", "Η Γειτονιά μας", "Ο Κύριος Συνήγορος", "Η Κοκορόμυαλη", "Ο Παράξενος Ταξιδιώτης", "Το κορίτσι της Κυριακής", "Ο Άνθρωπος δίχως πρόσωπο", "Το 13ο Ανακριτικό Γραφείο", "Εκείνος και Εκείνος" και άλλες).

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Στο δεύτερο επεισόδιο της εκπομπής, είναι καλεσμένη στο στούντιο η δημοσιογράφος ΚΙΚΗ ΣΕΓΔΙΤΣΑ, η οποία υπήρξε η σεναριογράφος του πρώτου σήριαλ της ελληνικής τηλεόρασης «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΟ ΦΟΙΝΙΚΑ». Η Δημοσιογράφος-Σεναριογράφος αφηγείται στιγμές αλησμόνητες από τα γυρίσματα της σειράς, στην οποία πρωταγωνιστούσε η ΕΡΙΚΑ ΜΠΡΟΓΙΕΡ και ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΡΑΣ. Επίσης καλεσμένος στο στούντιο ο Ηθοποιός ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, «σταρ των ελληνικών σειρών», όπως τον αποκαλεί η ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ, ο οποίος μιλάει για την μεγάλη του επιτυχία στο σήριαλ «Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ». Ο Σκηνοθέτης ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ συνομιλεί με την ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ και αφηγείται την ιστορία του σήριαλ, που άφησε εποχή στην Ελληνική Τηλεόραση, του «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ». Το δεύτερο επεισόδιο της εκπομπής κλείνει με έναν «παράξενο» καλεσμένο, που δεν αποκαλύπτει το πρόσωπο και την ταυτότητά του, αλλά μιλάει για την παραγωγή των σήριαλ «Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ», «Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ», «Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ», «Η ΚΟΚΟΡΟΜΥΑΛΗ», «Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ» και «ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ». Προβάλλονται αποσπάσματα αρχειακού υλικού από το ριμέικ του «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ» και από τις παραγωγές του ΤΖΕΪΜΣ ΠΑΡΙΣ «Η ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ», «ΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΤΗΣ ΑΡΑΧΝΗΣ» και «ΣΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ»".


1x03 Συνέχεια της αναφοράς στα πρώτα σήριαλ της Ελληνικής τηλεόρασης: Η Κοκορόμυαλη (χωρίς βίντεο), Το 13ο Ανακριτικό Γραφείο (χωρίς βίντεο), Εκείνος και Εκείνος, Παράξενος ταξιδιώτης (χωρις βίντεο). Συνέντευξη της Κατερίνας Γιουλάκη (πρωταγωνίστρια της σειράς "Η Κοκορόμυαλη"), του Μανώλη Μαυρομάτη (Το 13ο Ανακριτικό Γραφείο), του Νίκου Νικολαρέα ("Συνεργάτης χωρίς όνομα") (Εκείνος και Εκείνος), του Γιώργου Μιχαλακόπουλου (Εκείνος και Εκείνος) και του Κώστα Κουτσομύτη (Εκείνος και Εκείνος, Παράξενος ταξιδιώτης), του Γιάννη Φίλιππα (Παράξενος ταξιδιώτης), της Νόνικας Γαληνέα (Παράξενος ταξιδιώτης), του Αλέξη Δαμιανού (Παράξενος ταξιδιώτης).

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: @Η Δημοσιογράφος, στο τρίτο επεισόδιο της εκπομπής, περιγράφει την τηλεόραση την περίοδο της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Στο στούντιο καλεσμένοι συντελεστές, που συμμετείχαν στα σήριαλ της περιόδου της Δικτατορίας. Η Ηθοποιός ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΟΥΛΑΚΗ αφηγείται περιστατικά από την απήχηση, που είχε το σήριαλ του ΚΩΣΤΑ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ «Η ΚΟΚΟΡΟΜΥΑΛΗ». Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ, ο γνωστός αθλητικός συντάκτης, ξεκίνησε την σταδιοδρομία του στην τηλεόραση ως σκηνοθέτης στο σήριαλ «ΤΟ 13ο ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ» και πέρασε στην αθλητική δημοσιογραφία με αφορμή την σκηνοθεσία του σε αθλητική εκπομπή. Η σειρά «ΕΚΕΙΝΟΣ ΚΑΙ. . . ΕΚΕΙΝΟΣ» του ΚΩΣΤΑ ΜΟΥΡΣΕΛΑ με τον ΒΑΣΙΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟ και τον ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟ είχε προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των ταξίαρχων, οι οποίοι έβλεπαν πως υπάρχουν συμβολισμοί στη σειρά, αλλά από την άλλη οι λογοκριτές δεν μπορούσαν και να αποδείξουν ότι η σειρά μπορεί να αποπροσανατολήσει τον ελληνικό λαό από τα χρηστά ήθη. Ο Ηθοποιός ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ και ο Σκηνοθέτης ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΣΟΜΥΤΗΣ μιλούν για τα μηνύματα της σειράς, για τη λογοκρισία και για τους ήρωες ΛΟΥΚΑ και ΣΟΛΩΝ, ενώ προβάλλονται σκηνές από τη σειρά. Ο Σεναριογράφος του «ΠΑΡΑΞΕΝΟΥ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗ» ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ και η Ηθοποιός ΝΟΝΙΚΑ ΓΑΛΗΝΕΑ περιγράφουν την επιτυχία του σήριαλ. Ο εξαιρετικός Σκηνοθέτης ΑΛΕΞΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ μιλάει για τα γυρίσματα του «ΠΑΡΑΞΕΝΟΥ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗ». Προβάλλονται φωτογραφίες από τα γυρίσματα στις οποίες διακρίνονται ο ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ, ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ο ΑΛΕΞΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ, η ΝΟΝΙΚΑ ΓΑΛΗΝΕΑ και η ΜΑΡΙΚΑ ΝΕΖΕΡ".


1x04 Ο Άνθρωπος δίχως πρόσωπο (χωρίς βίντεο), Εφιάλτης (χωρίς βίντεο), Το κορίτσι της Κυριακής (χωρίς βίντεο), Μαρίνα Αυγέρη (χωρίς βίντεο), Κεκλεισμένων των θυρών (χωρίς βίντεο), Στησιχόρου '73 (χωρίς βίντεο), Η γειτονιά μας (τίτλοι + σκηνές), Ο Ονειροπαρμένος. Συνέντευξη του Βαγγέλη Γκούφα (Το κορίτσι της Κυριακής), του Κώστα Αρζόγλου (Μαρίνα Αυγέρη), της Κικής Σεγδίτσα (Στησιχόρου '73), της Μαίρης Χαλκιά, του Κώστα Καφάση και της Σάσας Καστούρα (Η γειτονιά μας), του Κώστα Βουτσά (Ο Ονειροπαρμένος).

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Η ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ περιγράφει τον ανταγωνισμό, που δημιουργήθηκε μεταξύ του ΕΙΡΤ και της ΥΕΝΕΔ το 1972 σχετικά με τα σήριαλ. «Ο Συνεργάτης χωρίς όνομα» υπήρξε παραγωγός στα σήριαλ, που προβάλλονταν και στα δυο τηλεοπτικά κανάλια. Ο ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΚΟΥΦΑΣ, ο σεναριογράφος της σειράς «ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», στο στούντιο της εκπομπής αναφέρεται στην επιλογή του από τον ΓΙΩΡΓΟ ΡΑΛΛΗ να γράψει το συγκεκριμένο σενάριο, αν και ήταν αυτοεξόριστος στη ΓΕΝΕΥΗ. Ο Ηθοποιός ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΖΟΓΛΟΥ περιγράφει περιστατικό, εξαιτίας του οποίου αποκλείστηκε μαζί με την ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ και τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΖΑΚΟ από το σήριαλ «ΜΑΡΙΝΑ ΑΥΓΕΡΗ». Στο τέταρτο επεισόδιο πρωταγωνιστεί το σήριαλ «Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ» του ΚΩΣΤΑ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ και οι ηθοποιοί ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΦΑΣΗΣ, ΜΑΙΡΗ ΧΑΛΚΙΑ και ΣΑΣΑ ΚΑΣΤΟΥΡΑ συνομιλούν με τη ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ για την επιτυχία της «ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ» και αφηγούνται περιστατικά από τα γυρίσματα. Τέλος ο Ηθοποιός ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ μιλάει για τη σειρά «Ο ΟΝΕΙΡΟΠΑΡΜΕΝΟΣ», για τον ήρωα που ενσάρκωνε, με τον οποίο μπορούσε να ταυτιστεί ο Έλληνας τηλεθεατής και περιγράφει τις δυσκολίες των γυρισμάτων".


1x05 Λούνα Παρκ (τίτλοι + σκηνές), Έμποροι των Εθνών (χωρίς βίντεο), Η Γυφτοπούλα, Βίβα Κατερίνα (χωρίς βίντεο), Η τελευταία άνοιξη, Κατοχή, Τα παιδιά του Ζεβεδαίου, Τα Ανάποδα (τίτλοι + σκηνές). Συνέντευξη του Γιάννη Δαλιανίδη (Λούνα Παρκ), του Νίκου Δαδινόπουλου, της Ρένας Παγκράτη και της Μαίρης Ευαγγέλου (Λούνα Παρκ), του Μάριου Ποντίκα (Έμποροι των Εθνών, Η Γυφτοπούλα), της Ελένης Ανουσάκη (Βίβα Κατερίνα), του Γιάννη Μιχαλόπουλου (Τα παιδιά του Ζεβεδαίου).

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Στο πέμπτο επεισόδιο της εκπομπής καλεσμένος στο στούντιο είναι ο Σκηνοθέτης των μεγάλων επιτυχιών του ελληνικού κινηματογράφου ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ. Ο Σκηνοθέτης μιλάει για το σήριαλ «ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ», που αγαπήθηκε υπερβολικά από το ελληνικό κοινό, για τον εξαίρετο ρόλο του Μπάρμπα ΓΙΩΡΓΗ, που ενσάρκωσε με απαράμιλλο τρόπο ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ. Ο ΝΙΚΟΣ ΔΑΔΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, η ΜΑΙΡΟΥΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ και η ΡΕΝΑ ΠΑΓΚΡΑΤΗ περιγράφουν την αγάπη του κοινού, που γεννήθηκε από τη συμμετοχή τους στο σήριαλ «ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ». Ο Παραγωγός ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΝΤΙΚΑΣ μιλάει για τις πρωτιές του σήριαλ «ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ», καθώς υπήρξε η πρώτη μεταφορά λογοτεχνικού έργου στην τηλεόραση, από το ομώνυμο μυθιστόρημα του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ και μουσική του ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ στο τραγούδι των τίτλων, ερμηνευμένο από τον ΝΙΚΟ ΞΥΛΟΥΡΗ. Ο Παραγωγός αφηγείται τα ευτράπελα στα σήριαλ «ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ» και «Η ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΑ», που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Η ΕΛΕΝΗ ΑΝΟΥΣΑΚΗ αφηγείται περιστατικά, που προκλήθηκαν με αφορμή την επιτυχία του ρόλου της στο σήριαλ «ΒΙΒΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ». Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ μιλάει για το σήριαλ «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΖΕΒΕΔΑΙΟΥ», στο οποίο ήταν πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης. Άλλα σήριαλ της χρονιά του 1973 ήταν «Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΟΙΞΗ» και «Η ΚΑΤΟΧΗ». Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου προβάλλονται αποσπάσματα αρχειακού υλικού από τα σήριαλ και φωτογραφικό υλικό".


1x06 Μεθοριακός Σταθμός (τίτλοι + σκηνές), Οι δίκαιοι (χωρίς βίντεο), Βασίλισσα Αμαλία (χωρίς βίντεο), Τερέζα Βάρμα Δακόστα, Ασε τον κόσμο να γελάσει, Περίπλους. Συνέντευξη της Σούλας Πιερράκου, του Βάσου Αδριανού και της Ρένας Βουτσινά (Μεθοριακός Σταθμός), του Θάνου Λειβαδίτη (Οι δίκαιοι), της Ιωάννας Κωτσάκη και του Μηνά Χρηστίδη (τηλεκριτικοί), του Κώστα Αρζόγλου (Τερέζα Βάρμα Δακόστα).

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Στο έκτο επεισόδιο, καλεσμένοι στο στούντιο είναι οι συντελεστές του σήριαλ «ΜΕΘΟΡΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ», που ξεκίνησε το 1975 και κράτησε για εφτάμιση χρόνια, η Σεναριογράφος ΣΟΥΛΑ ΠΙΕΡΡΑΚΟΥ και το πρωταγωνιστικό ζευγάρι ΒΑΣΟΣ ΑΔΡΙΑΝΟΣ και ΡΕΝΑ ΒΟΥΤΣΙΝΑ. Ο ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ μιλάει για το σήριαλ «ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΙ». Οι τηλεκριτικοί ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΤΣΑΚΗ και ΜΗΝΑΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ κάνουν μια αποτίμηση της πρώιμης περιόδου των ελληνικών σειρών. Το 1975 η ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ συμμετέχει στο πρώτο της σήριαλ με τον τίτλο «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΑΜΑΛΙΑ». Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΖΟΓΛΟΥ σχολιάζει την πρώτη του εμφάνιση στο σήριαλ «ΤΕΡΕΖΑ ΒΑΡΜΑ ΔΑΚΟΣΤΑ». Το 1975 παίζονται επίσης το «ΑΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΓΕΛΑΣΕΙ» με επιθεωρησιακό χαρακτήρα με τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και το «ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ», σε παραγωγή του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΟΝΤΙΚΑ με μεσαιωνική ατμόσφαιρα. Το επεισόδιο κλείνει με σκηνές από το τελευταίο συγκινητικό επεισόδιο του σήριαλ «ΜΕΘΟΡΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ»".


1x07 Οι Πανθέοι (τίτλοι + σκηνές από 3 επεισόδια). Συνέντευξη του Άγγελου Αντωνόπουλου, της Κάτιας Δανδουλάκη.

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Το έβδομο επεισόδιο της εκπομπής είναι αφιερωμένο στο σήριαλ «ΟΙ ΠΑΝΘΕΟΙ», που έγραψαν ιστορία στην ελληνική τηλεόραση. Η σειρά έχει καταστραφεί και σώζονται μόνο το πρώτο, το τελευταίο και κάποιο ενδιάμεσο επεισόδιο. Οι πρωταγωνιστές του σήριαλ ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ και ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ περιγράφουν τη δυσκολία των ρόλων τους, εξαίρουν τον επαγγελματισμό και το ταλέντο του Σκηνοθέτη ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ και αφηγούνται περιστατικά από τα γυρίσματα και από τη συμπεριφορά των τηλεθεατών, όταν τους συναντούσαν. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται μεγάλο μέρος από τα σωζόμενα επεισόδια των «ΠΑΝΘΕΩΝ». Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι της ΜΑΡΜΩΣ και του ΑΝΔΡΕΑ αγαπήθηκαν όσο κανένα άλλο από το ελληνικό κοινό και η σκηνή της επιστροφής της ΜΑΡΜΩΣ στο σπίτι του ΑΝΔΡΕΑ ήταν από τις πιο συγκινητικές και εμπορικές σκηνές στην ιστορία των ελληνικών σήριαλ".


1x08 Ο Φωτογράφος του Χωριού (χωρίς βίντεο) (την εποχή εκείνη (1991) υπήρχε δικαστική διαμάχη της ΕΡΤ και του παραγωγού της σειράς Γ. Παναγιωτόπουλου σχετικά με τα δικαιώματα της σειράς), Ο Δρόμος, Πορφύρα και Αίμα, Αφροδίτη, Αναδυομένη. Συνέντευξη του Αντώνη Βογιάζου (Ο Φωτογράφος του Χωριού), του Ερρίκου Ανδρέου και της Νόρας Βαλσάμη (Αφροδίτη, Αναδυομένη).

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Από το όγδοο επεισόδιο και μετά παρουσιάζονται τα σήριαλ, που γυρίστηκαν και προβλήθηκαν από την Μεταπολίτευση κα μετά. «Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ», σειρά δεκατριών τηλεταινιών, που παρουσιάζει τη ζωή σε ένα ορεινό χωριό την περίοδο του Μεσοπολέμου. Ο Σκηνοθέτης ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΟΓΙΑΖΟΣ περιγράφει τις δυσκολίες των γυρισμάτων της σειράς, αλλά και τις καινοτομίες της. Προβάλλονται αποσπάσματα από επεισόδιο της εκπομπής «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ», που ήταν αφιερωμένο στη συγκεκριμένη σειρά. «Ο ΔΡΟΜΟΣ» με το ΝΙΚΟ ΡΙΖΟ και τη ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ξεκίνησε το 1977, σε μια προσπάθεια του ΚΩΣΤΑ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ να επαναλάβει την επιτυχία του σήριαλ «Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ». Το σήριαλ «ΠΟΡΦΥΡΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ» κρίνεται αυστηρά από τους τηλεκριτικούς και σχολιάζεται ο συνδυασμός του Σκηνοθέτη ΝΙΚΟΥ ΦΩΣΚΟΛΟΥ με το ΒΥΖΑΝΤΙΟ, καθώς η σειρά είναι μεταφορά του μυθιστορήματος του ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΖΗ «ΡΩΜΑΝΟΣ Δ ΔΙΟΓΕΝΗΣ». Καλεσμένος στο στούντιο ο Σκηνοθέτης ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ μιλάει για τα σήριαλ, που σκηνοθέτησε από το 1978 και μετά και ήταν μεταφορές από μυθιστορήματα του ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ, όπως «Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ» και «Η ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ», από τα οποία προβάλλονται και αποσπάσματα. Η πρωταγωνίστρια των σειρών ΝΟΡΑ ΒΑΛΣΑΜΗ περιγράφει την επιτυχία των σειρών. Το επεισόδιο κλείνει με την τελευταία σκηνή από την «ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ» και το θάνατο του ΠΑΥΛΟΥ, που ενσάρκωνε ο ΠΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΚΟΥΤΣΕΛΗΣ".


1x09 Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (Μέρος Α)

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Ο Σκηνοθέτης ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, στο ένατο επεισόδιο, μιλάει για τη μεταφορά του μυθιστορήματος του ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ «Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ» στη μικρή οθόνη, για την επιλογή των εκλεκτών ηθοποιών, το εξαίσιο σενάριο του ΝΟΤΗ ΠΕΡΓΙΑΛΗ και την αντιμετώπιση του ηθοποιού ΑΛΕΞΗ ΓΚΟΛΦΗ, που ενσάρκωσε τον ΧΡΙΣΤΟ, από το τηλεοπτικό κοινό. Ο Σκηνοθέτης περιγράφει τους χαρακτήρες των ηρώων του μυθιστορήματος και αφηγείται ιστορίες από τα γυρίσματα. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου προβάλλονται αποσπάσματα από τη σειρά «Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ», στα οποία πρωταγωνιστούν ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ, ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΡΕΝΙΟΣ, ο ΑΛΕΞΗΣ ΓΚΟΛΦΗΣ, ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ και η ΝΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ".


1x10 Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (Μέρος Β, σχόλια σχεδόν σε κάθε σκηνή από τον Β. Γεωργιάδη)

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Ο Σκηνοθέτης ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, στο δέκατο επεισόδιο, μιλάει για τη μεταφορά του μυθιστορήματος του ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ «Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ» στη μικρή οθόνη. Ο Σκηνοθέτης σχολιάζει και περιγράφει τις σημαντικές και έντονες σκηνές της σειράς. Τα πενήντα επεισόδια της σειράς μαζεύτηκαν σε δεκαοχτώ, αφού σώθηκαν οι μπομπίνες από τον ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ. Ο Σκηνοθέτης ευχαριστεί με τον τρόπο του τους συνεργάτες του. Η εκπομπή επισκέπτεται τον τόπο, στο οποίο είχε στηθεί το χωριό «ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ», εκεί που εξελλίσεται η υπόθεση της σειράς «Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ». Η ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ χαρακτηρίζει τον ΜΑΝΩΛΙΟ, τον κεντρικό ήρωα του μυθιστορήματος και του σήριαλ, ως ΧΡΙΣΤΟ, ΣΠΑΡΤΑΚΟ και ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, δηλώνοντας τα μηνύματα που ήθελε να δώσει η σειρά, καθώς παίχτηκε κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου προβάλλονται σκηνές από το σήριαλ, που έγραψε τη δική του ιστορία στο χώρο της ελληνικής τηλεόρασης, παραμένει άσβεστο στη μνήμη των τηλεθεατών και αποτελεί μύθο για όσους δεν το έχουν παρακολουθήσει".


1x11 Λεμονοδάσος

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ:


1x12 Η Γαλήνη. Συνέντευξη του Κώστα Λυχναρά.

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ:


1x13 Η Λεηλασία μιας Ζωής. Συνέντευξη του Κώστα Λυχναρά, του Νικήτα Τσακίρογλου.

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ:


1x14 Γιούγκερμαν, Εν Αθήναις..., Σκοτεινές δυνάμεις, Το ταξίδι, Η ετυμηγορία, Έξοδος κινδύνου, Τρεις στο γύρο, Ο ταξιτζής, Εγνατία οδός, Συνταγματάρχης Λιάπκιν. Συνέντευξη του Βασίλη Γεωργιάδη (Γιούγκερμαν), του Πέτρου Φυσσούν (Συνταγματάρχης Λιάπκιν).

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ:


1x15 Ο Συμβολαιογράφος

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ:


1x16 Λωξάντρα

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ:


1x17 Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ:


1x18 Μεθυσμένη Πολιτεία

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ:


1x19 Αστροφεγγιά

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ:


1x20 Η Εκάτη, Το ημερολόγιο ενός θυρωρού, Μυστικοί Αρραβώνες, Το φως του Αυγερινού, Η τελευταία νύχτα της γης, Μαρία Πάρνη, Μάνα, Η Κραυγή των Λύκων. (τελευταία εκπομπή Α' Κύκλου)

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ:


2ος κύκλος (2η περίοδος, 1981-1990):


2x01 (21) Τρεις σειρές που δεν προβλήθηκαν από την Ελληνική τηλεόραση: Κίτρινος φάκελος, Οι Φρουροί της Αχαίας, Σκλάβοι στα δεσμά τους. Συντέντευξη του Βασίλη Βασιλικού για το τι έγινε στην ΕΡΤ μόλις άλλαξε η Διοίκηση τον Νοέμβριο του 1981.

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ:


2x02 (22) Τα Λαυρεωτικά

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ:


2x03 (23) Γιάννης και Μαρία

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ:


2x04 (24) Οι Απόμαχοι

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ:


2x05 (25) Τα Καθημερινά, Τρεις κι ο κούκος, Μη μου γυρνάς την πλάτη. Συνέντευξη του Γιώργου Κωσταντίνου.

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ:


2x06 (26) Η Κάθοδος, Κυρία Αρσενία σ αγαπώ

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ:


2x07 (27) Η κυρία Ντορεμί

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ:


2x08 (28) Το Μινόρε της Αυγής

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ:


2x09 (29) Χατζημανουήλ

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ:


2x10 (30) Καπνισμένος Ουρανός

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ:


2x11 (31) Ακυβέρνητες Πολιτείες

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ:


2x12 (32) Αττίκ

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ:


2x13 (33) Μαντάμ Σουσού

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ:


2x14 (34) Χαίρε Τάσο Καρατάσο

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ:


2x15 (35) Αναδρομή στις προηγούμενες εκπομπές (τελευταία εκπομπή Β' Κύκλου)

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ:


Η σειρά προβλήθηκε μόνο μία φορά σε επανάληψη, το καλοκαίρι του 1995 στην ΕΤ1.

Η σειρά εκπομπών είναι διαθέσιμη για προβολή μέσω του διαδικτυακού τόπου του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ (http://www.ert-archives.gr).

Επαναλήψεις: 1995 (ΕΤ1)

Ηθοποιοί: Ρένα Θεολογίδου

Συζητήστε για την τηλεοπτική σειρά στο Retromaniax.gr


Τίτλοι έναρξης (Β' κύκλος)


Συνέντευξη του Γιάννη Δαλιανίδη, του Νίκου Δαδινόπουλου και της Ρένας Παγκράτη στη Ρένα Θεολογίδου (από το αφιέρωμα της εκπομπής στο Λούνα Παρκ)


Τα λόγια της Ρένας Θεολογίδου σχετικά με την τύχη των σειρών της ΕΡΤ (από την τελευταία εκπομπή - ανασκόπηση)