Οδυσσέας Ελύτης

Από retroDB
Αναθεώρηση ως προς 22:38, 7 Απριλίου 2018 από τον Mandrake (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ημερομηνία γέννησης: 2 Νοεμβρίου 1911

Ημερομηνία θανάτου: 18 Μαρτίου 1996


Σειρές βασισμένες σε έργα του/της:


Κινηματογραφικές ταινίες βασισμένες σε έργα του/της:


Τηλεταινίες βασισμένες σε έργα του/της:


Βιντεοταινίες βασισμένες σε έργα του/της:


Θεατρικές παραστάσεις βασισμένες σε έργα του/της:

Σελίδα περιεχομένου Έτος Κανάλι
Ω Γλυκύ μου Έαρ 1995 ΕΤ1


Εκπομπές στις οποίες συμμετείχε:

Σελίδα περιεχομένου Έτος Κανάλι
Κυριακάτικα 1986 ΕΡΤ
Οδυσσέας Ελύτης: Της πατρίδας μου πάλι ομοιώθηκα 1979 ΕΡΤ

Τηλεπαιχνίδια στα οποία συμμετείχε:


Βιογραφία: Το πραγματικό του όνομα είναι Οδυσσέας Αλεπουδέλης. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά του Παναγιώτη Αλεπουδέλη και της Μαρίας Βρανά. Ο πατέρας του καταγόταν από τον συνοικισμό Καλαμιάρης της Παναγιούδας Λέσβου και είχε εγκατασταθεί στην πόλη του Ηρακλείου από το 1895, όταν σε συνεργασία με τον αδελφό του ίδρυσε ένα εργοστάσιο σαπωνοποιίας και πυρηνελαιουργίας. Το παλαιότερο όνομα της οικογένειας Αλεπουδέλη ήταν Λεμονός και αργότερα μετασχηματίστηκε σε Αλεπός. Η μητέρα του καταγόταν από τον Παπάδο της Λέσβου.

Ο Οδυσσέας Ελύτης ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του '30. Βραβεύτηκε το 1960 με το "Κρατικό Βραβείο Ποίησης" και το 1979 με το βραβείο "Νόμπελ Λογοτεχνίας", ο δεύτερος και τελευταίος μέχρι σήμερα Έλληνας που τιμάται με "Νόμπελ". Γνωστότερα ποιητικά του έργα είναι τα "Άξιον Εστί", ο "Ήλιος ο Πρώτος" και οι "Προσανατολισμοί". Διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα και θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης. Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε πολλές ξένες γλώσσες. Το έργο του περιλαμβάνει ακόμα μεταφράσεις ποιητικών και θεατρικών έργων. Υπήρξε μέλος της "Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Έργων Τέχνης" και της "Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κριτικής", αντιπρόσωπος στις "Rencontres Internationales" της Γενεύης και "Incontro Romano Della Cultura" της Ρώμης.

Ο Οδυσσέας Ελύτης φρόντιζε αυστηρά η προσωπική του ζωή να βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Όταν πέθανε, ο μόνος αδελφός του εν ζωή ήταν ο Ευάγγελος Αλεπουδέλης. Ο ίδιος ο ποιητής είχε μεγάλη αδυναμία στην ανιψιά του Μυρσίνη Αλεπουδέλη-Λεωνιδοπούλου, η οποία έφερε το όνομα μιας πρόωρα χαμένης αδελφής του. Τελευταία σύντροφος της ζωής του ήταν η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, που ήταν και η κληρονόμος των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου του.

Trivia:

Συζητήστε για τον/την συγγραφέα "{{{Sname}}}" στο Retromaniax.gr