Πεζογραφία και πραγματικότητα
Τίτλος τηλεοπτικής εκπομπής: Πεζογραφία και πραγματικότητα
Έτος: 1995
Τηλεοπτική Εκπομπή
Είδος: Πολιτιστική
Κανάλι: ΕΤ2
Κύκλοι εκπομπών: 2
Σκηνοθεσία: Αλέξης Κάραμποτ
Κείμενα: Αλέξης Κάραμποτ
Παραγωγός: Τάσος Ψαρράς
Περιγραφή: Λογοτεχνική σειρά του Τάσου Ψαρρά.
Στοιχεία/Trivia: Στοιχεία εκπομπών:
(Τετάρτη 1/2/1995) "Η πάπισσα Ιωάννα": Η εκπομπή αναφέρεται στον Εμμανουήλ Ροφίδη και στο έργο του "Πάπισσα Ιωάννα". Ο Ροφιδης, εμφανίστηκε και έκανε αισθητή την παρουσία του στο χώρο των γραμμάτων στα κρίσιμα χρόνια 1860-1870. Το κορυφαίο του δημιούργημα, "Πάπισσα Ιωάννα", εκδόθηκε το 1866 στην Αθήνα. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες εκδόσεις, αλλά και ο αφορισμός. Πολλές ήταν οι εκδοχές και πολλές ερμηνείες δόθηκαν για το βιβλίο. Κάποιοι, μάλιστα, κατηγόρησαν το βιβλίο σαν κλεψίτυπο. Η εκπομπή ακολουθεί την άποψη, ότι η "Ιωάννα" είναι ένα πολιτικό κείμενο, που ασκεί κριτική στη βασιλεία του Γεωργίου του Α' (Προβολή στις 20.00).
2ος κύκλος:
Εκπομπή 5: (Τρίτη 4/6/1996) "Ανδρέας Λασκαράτος": Αφιέρωμα στον λυρικό ποιητή που ο στοχασμός του και το αστείρευτο χιούμορ του, σημάδεψαν τη λογοτεχνία. Η εκπομπή στέκεται ιδιαίτερα στο βιβλίο του "Τα μυστήρια της Κεφαλλονιάς". "Σκοπός του παρόντος βιβλίου έλεγε ο Λασκαράτος, είναι το σιάσιμο μιας σφαλερής ιδέας, όπου έως τώρα εβασίλεψε στην κοινωνία μας. Η κοινωνία μας νομίζει πως δεν πρέπει να ξεσκεπάζονται τα ελαττώματά της και θεωρεί ως εγκληματία εκείνον όπου το κάμη... Εγώ δεν ημπορώ, εν συνειδήσει να ναναρίσω την κοινωνία μας.. Ξεσκεπάζω τις πληγές της και ζητώ ιατρείαν...". Ο Λασκαράτος, βέβαιος ότι έχει κάνει τη σωστή διάγνωση του βιβλίου του το "Μυστήριο της Κεφαλλονιάς", λειτουργεί ως αυτόκλητος χειρουργός σε μια εποχή που ο λαός των Επτανήσων ήταν δοσμένος στον αγώνα για την ελευθερία. Ο αφορισμός, το 1856, σύμφωνα με τον οποίον ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας "καθυπέβαλεν εις το αιώνιον ανάθεμα και το Σύγγραμμα και τον Συγγραφέα", είναι μια αναχρονιστική εποχή. Σήμερα όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Το έργο όμως του Λασκαράτου είναι πάντα επίκαιρο, δροσερό, ευχάριστο, λυρικό και σατιρικό. (Προβολή στις 17.30)
Εκπομπή 6: (Τρίτη 11/6/1996) "Παναγιώτης Σούτσος": Αφιέρωμα στον λυρικό ποιητή, τον πρωτοπόρο του ελληνικού ρομαντισμού, που "τόλμησε" το 1834 να εκδώσει το πρώτο νεοελληνικό μυθιστόρημα, τον "Λέανδρο". Ο Παναγιώτης Σούτσος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1806 και σπούδασε στη Χίο και στη Γαλλία. Αδελφός του Αλέξανδρου Σούτσου, του σατιρικού και λυρικού ποιητή και του κυριότερου εκπροσώπου της Αθηναϊκής Ρομαντικής Σχολής, δείχνει στα πρώτα βήματά του να επηρεάζεται από τη ζωή και τη δράση του αδελφού του. Ωστόσο, ο Παναγιώτης δεν αναμείχθηκε τόσο στα πολιτικά πράγματα, όσο ο Αλέξανδρος, και οι θέσεις του ακολουθούσαν μεν σταθερά τη στάση του αδελφού του, αλλά χωρίς μαχητικές εκρήξεις. Αφιερώθηκε συστηματικότερα στα Γράμματα, υπηρέτησε τη δημοσιογραφία ως συντάκτης των εφημερίδων "Φίλος του Νόμου" (Ύδρα), "Ηλιος" (Ναύπλιο) και "Αναγεννηθείσα Ελλάς", "Συνένωσις" και "Ηλιος" της Αθήνας. Χρημάτισε επίσης υπάλληλος σε πολλές δημόσιες θέσεις, από τις οποίες όμως απομακρυνόταν λόγω των αντικαθεστωτικών του πεποιθήσεων, με αποτέλεσμα να πεθάνει το 1868 πάμπτωχος. Τα κείμενα της εκπομπής είναι γραμμένα από την Αλεξάνδρα Σαμουήλ, η σκηνοθεσία από τον Αλέξη Κάραμποτ, η αφήγηση από την ηθοποιό Δήμητρα Χατούπη και η ανάγνωση κειμένων από τον Μανώλη Σορμαϊνη. (Προβολή στις 17.30)
Εκπομπή 7: (Τρίτη 18/6/1996) "Στρατηγός Μακρυγιάννης": Η εκπομπή αναφέρεται στο συγγραφικό έργο του αγωνιστή και συγγραφέα. Αυτοδίδακτος συγγραφέας απομνημονευμάτων, ο αγωνιστής του '21, αποτύπωσε μέσα στις λαϊκές αφηγήσεις του, όλο το πηγαίο ταλέντο και ύφος του. Η ζωή και η δράση του στρατηγού Μακρυγιάννη, έγιναν στις περισσότερες λεπτομέρειές τους γνωστές, χάρη στα "Απομνημονεύματά" του. Το έργο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του συγγραφέα, από τη γέννησή του ως τα τέλη του 1850. Η συγγραφή των "Απομνημονευμάτων", κατά μαρτυρία του ίδιου του Μακρυγιάννη, άρχισε το 1829 στο Αργος και συνεχίστηκε ως το 1850. Στο διάστημα 1836-1839, συνεργάστηκε με τον λαϊκό καλλιτέχνη Παναγιώτη Ζωγράφο, ο οποίος ανέλαβε να φιλοτεχνήσει σκηνές του αγώνα, σύμφωνες με τις δικές του περιγραφές. Το ενδιαφέρον του κειμένου, πέρα από την ιστορική πλευρά του, εστιάζεται και στη λογοτεχνική του αξία. Ο αγράμματος αγωνιστής χειρίζεται το νεοελληνικό λόγο με τρόπο ασυνήθιστα δυναμικό, με πλούτο εκφράσεων που έρχεται από τα βάθη της παράδοσης, συνδυάζοντας το πιο ακραίο λαϊκό ιδίωμα με την εκκλησιαστική γραμματεία και τη σύνταξη των λογίων. Οι χειρόγραφες σημειώσεις των "Απομνημονευμάτων", ακολούθησαν την περιπετειώδη ζωή του συγγραφέα. Το 1840 για να τις σώσει τις έστειλε στην Τήνο. Τις πήρε πίσω το 1844 και για λόγους προληπτικούς τις έκρυψε σ' έναν τενεκέ. Πολλά χρόνια μετά το θάνατο του στρατηγού, ο ιστοριοδιφικός ζήλος του Γιάννη Βλαχογιάννη τον οδήγησε στην ανακάλυψη του χειρογράφου, που το ξέθαψε μέσα από τον τενεκέ. Στο δεύτερο έργο του "Οράματα και θάματα", γραμμένο στο διάστημα 1851-1852, ο Μακρυγιάννης "μετακινείται" μέσα από το όνειρο και το όραμα στη θρησκευτική τελετουργία. Τα κείμενα της εκπομπής είναι του Δημήτρη Καλοκύρη, το σενάριο, η σκηνοθεσία του Αλέξη Κάραμποτ, η παραγωγή του Τάσου Ψαρρά και η αφήγηση του Θάνου Καληώρα. Η αφήγηση κειμένων του Μακρυγιάννη είναι του Λυκούργου Αγγελόπουλου. (Προβολή στις 17.30)
Παρουσιαστές: Δήμητρα Χατούπη (αφήγηση) , Θάνος Καληώρας (αφήγηση)
Συζητήστε για την τηλεοπτική σειρά στο Retromaniax.gr