The Olympic Games in antiquity (2002)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: The Olympic Games in antiquity (2002) a.k.a. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα

Έτος: 2002

Διάρκεια: 83'

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία: Μάρκος Χολέβας

Σενάριο: Στέλλα Τσίκρα

Φωτογραφία: Γιάννης Βαλεράς

Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Παραγωγός: Στέλλα Τσίκρα , Χρήστος Χριστοδούλου , Δημήτρης Καρατζούνης

Εταιρία παραγωγής: Κοινοπραξία ΖΕΥΣ , Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού , Twin Pines , Hexagram

Περίληψη/Σχόλια: Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων στην αρχαία Ελλάδα από τους προϊστορικούς χρόνους έως το τέλος των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων. Τελεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και έχει υιοθετηθεί από το Μουσείο Ολυμπιακών αγώνων της Λοζάννης. Γυρίστηκε το 1999-200 με την τελευταία λέξη της σύγχρονης τότε τεχνολογίας και την συνεργασία Ελλήνων, Αμερικανών και Γερμανών επιστημόνων. Σπάνιο και άγνωστο αρχαιολογικό υλικό από τα μεγαλύτερα ελληνικά και ξένα μουσεία, καθώς και όλες οι επιστημονικές πληροφορίες για τον τρόπο διεξαγωγής και επίδρασης των Ολυμπιακών αγώνων στον αρχαίο κόσμο, αποτελούν τον βασικό κορμό του ντοκιμαντέρ. Το υλικό αυτό πλαισιώνεται από καταγραφές σε αρχαιολογικούς χώρους, όπου δοξάστηκε το ελληνικό αθλητικό ιδεώδες, όπως η Ολυμπία, οι Δελφοί, η Νεμέα, η Ίσθμια, η Αθήνα, το Δίον, η Κνωσός, η Μυκήνες και η Σαντορίνη.

Το σύνολο σχεδόν των κορυφαίων Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων που έχουν αναλώσει την ζωή τους στην μελέτη της Ελληνικής αρχαιότητας και των αθλητικών της ιδεωδών, συμμετέχει στην ταινία μαζί με κορυφαίους παράγοντες του Αθλητισμού και του Ολυμπισμού. Επιστημονικός Σύμβουλος της σειράς είναι ο διακεκριμένος αρχαιολόγος, ανασκαφέας και συγγραφέας Νίκος Γιαλούρης, ο άνθρωπος που έφερε στο φως την πόλη κοιτίδα των Ολυμπιακών αγώνων, την Αρχαία Ήλιδα. Από πλευράς της Γερμανικής Αρχαιολογικής σχολής που διενεργεί τις ανασκαφές στην Ολυμπία εδώ και 150 χρόνια, στην σειρά συμμετείχε ο καθηγητής κ. Ζην. Από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή, συμμετείχε ο καθηγητής κ. Μύλλερ, ανασκαφέας της Αρχαίας Νεμέας. Συμμετείχαν επίσης η Έφορος αρχαιοτήτων της Ολυμπίας κα Αραπογιάννη, των Δελφών κα Σκορδά, η συγγραφέας του βιβλίου «Ολυμπιακό πνεύμα» και έφορος αρχαιοτήτων στο Ναύπλιο κα Σπαθάρη, ο ανασκαφέας της Σαντορίνης κ. Ντούμας και άλλοι διακεκριμένοι επιστήμονες.

Η τεχνολογία ήρθε επίσης να προσθέσει την δική της διάσταση, σ' αυτή την προσεκτική αποκατάσταση των αθλητικών αγώνων και ιδεωδών της Ελληνικής αρχαιότητας. Όλα τα αθλήματα και ο τρόπος που διεξάγονταν αναπαριστώνται ζωντανά με βάση τα τεκμήρια που διασώθηκαν και με την βοήθεια των δισδιάστατων κινουμένων σχεδίων. Οι ναοί και τα κτίσματα που υπήρχαν στον ιερό χώρο της Ολυμπίας, αναπαριστώνται με τρισδιάστατα computer graphics. Η διαδικασία αυτή είναι η πιο σοβαρή και πολυδάπανη πλευρά της παραγωγής γιατί αποτελεί έναν συνδυασμό ιστορικής ακρίβειας, σκηνοθετικής ευρηματικότητας, σεναριακής πρωτοτυπίας και φυσικά υψηλής τεχνολογίας. Το μεγαλύτερο μέρος της σειράς αφιερώνεται στην αναλυτική περιγραφή μίας Ολυμπιάδας, δηλαδή στο τελετουργικό των αγώνων και στο πρόγραμμα των αγωνισμάτων. Περιγράφονται όλα τα βασικά αγωνίσματα καθώς και η αιώνια δόξα που απολάμβαναν οι Ολυμπιονίκες, καθώς και τα ηρωικά κατορθώματα φημισμένων Ολυμπιονικών στην αρχαιότητα.

Για να τονισθεί το αγωνιστικό πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων, στη σειρά συμπεριλαμβάνονται και οι Πανελλήνιοι αγώνες, τα Πύθια, τα Νέμεα, τα Ίσθμια, τα Παναθήναια και οι Ολυμπιακοί αγώνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο άρρηκτος δεσμός των αρχαίων ελλήνων με τον αθλητισμό εκφράζεται και μέσα από την τέχνη, και η επιρροή του σε όλες τις μορφές της, αποδεικνύεται από τα αριστουργήματα που έχουν διασωθεί μέχρι τις μέρες μας. Μετά τη δόξα και το μεγαλείο των Ολυμπιακών αγώνων ακολουθεί ο εκφυλισμός και η παρακμή τους στα ρωμαϊκά χρόνια μέχρι την πλήρη κατάργηση τους στην πρώιμη Βυζαντινή περίοδο.

Η σειρά τελειώνει αφενός με τα νεότερα ανασκαφικά δεδομένα για το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων και αφετέρου με μικρή αναφορά στην Αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων από τον Πιέρ ντε Κουμπερτέν και τον Δημήτριο Βικέλα και την πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα στην Αθήνα το 1896.

Στοιχεία/Trivia: Η σειρά είναι Καναδικής, Αγγλικής & Ελληνικής παραγωγής και η γλώσσα αυτής, Αγγλική, Γαλλική, Ιταλική, Ισπανική & Γερμανική.

Η ταινία προέρχεται απ' την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά "The Olympic Games in antiquity (1999)".

Ηθοποιοί: Ναταλία Καποδίστρια (παρουσιάστρια) , Ζην (ο ίδιος) , Μύλλερ (ο ίδιος) , Αραπογιάννη (η ίδια) , Σκορδά (η ίδια) , Σπαθάρη (η ίδια) , Ντούμας (ο ίδιος)

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr