Οι Σκλάβοι στα Δεσμά τους (1981)
Τίτλος τηλεοπτικής σειράς: Οι Σκλάβοι στα Δεσμά τους
Έτος: 1981
Τηλεοπτική Σειρά
Είδος: Κοινωνική
Κανάλι: ΕΡΤ
Κύκλοι επεισοδίων: 1
Αριθμός επεισοδίων: 10
Έγχρωμη: Ναι
Μορφή εγγραφής ταινίας: Βίντεο
Εταιρία παραγωγής: Έψιλον TV
Παραγωγός: Άλκης Αγγελόπουλος
Σκηνοθεσία: Αντώνης Τέμπος
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Θεοτόκης
Σενάριο: Γιώργος Μιχαηλίδης (I)
Σκηνικά: Μανώλης Μαριδάκις
Στοιχεία/Trivia: Η σειρά δεν προβλήθηκε ποτέ από την ΕΡΤ.
● Η σειρά είχε αρχικά προγραμματιστεί να περιλαμβάνει 26 επεισόδια.
● Σύμφωνα με την Ρένα Θεολογίδου στην τηλεοπτική εκπομπή "Το Σήριαλ των Σήριαλ", η σειρά "Οι Σκλάβοι στα Δεσμά τους" είχε προταθεί από τον παραγωγό της και απορριφθεί από την ΕΡΤ πολλές φορές λόγω του "σοσιαλιστικού" της θέματος, ώσπου η τελευταία Διοίκηση της ΕΡΤ το 1981, πριν την αλλαγή της διακυβέρνησης της χώρας, έδωσε τελικά το "πράσινο φως" ώστε η σειρά να γυριστεί αλλά με πάρα πολύ μικρό προϋπολογισμό, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες δεν "επέτρεπε" την υλοποίησή του. Οι πολλοί γνωστοί ηθοποιοί που συμμετείχαν, δέχτηκαν να το κάνουν με πάρα πολύ μικρή αμοιβή προκειμένου να γυριστεί η σειρά.
Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της σειράς Αντώνη Τέμπο σε συνέντευξή του το 2010 στο retromaniax.gr:
"Η ιστορία της σειράς αυτής ξεκίνησε περίπου ένα χρόνο πριν με αιτήσεις, παρά-αιτήσεις, εγκρίσεις, παζάρια για τα λεφτά και τελικά η "ΕΡΤ" κατέληξε σε ένα ποσό. Είχαμε όλο αυτό το καστ το οποίο ήταν πανάκριβο και στήσαμε κάτι τεράστια ντεκόρ πάνω στα παλιά στούντιο του Φίνου στα Σπάτα. Δύσκολες σκηνές... Ο Γιώργος Μιχαηλίδης έγραψε το σενάριο. Ο λόγος του θεατρικός, δεν έχει την λιτότητα του κινηματογράφου. Πολύ ενδιαφέροντα και δυνατά σενάρια".
"Τα γυρίσματα ήταν δύσκολα. Γυρίζαμε με τρεις κάμερες μέσα σε πλατό, ενώ παράλληλα γινόταν το μοντάζ, το οποίο ήταν αρκετά δύσκολο, γιατί ήταν σε βίντεο 2 ιντσών. Οι σκηνές είχαν διάρκεια 7-8 λεπτά συνεχόμενα και έπρεπε ταυτόχρονα να βάζουμε τους ήχους και την μουσική. Όλα τα μηχανήματα ήταν μέσα σε ένα βαν. Δεν είχαν μεταφερθεί στο studio, γιατί το ίδιο αυτό βαν το χρησιμοποιούσαν και για εξωτερικά γυρίσματα, συνεντεύξεις κλπ. Έτσι μέσα στο βαν ήμουν εγώ απέναντι από τα μόνιτορ, να βλέπω τις κάμερες μέσα στο studio, δίπλα μου ήταν αυτός που ρυθμίζει την εικόνα, πίσω μου το μεγάλο βίντεο των 2 ιντσών που είχε ένα βουητό ατελείωτο και σε ένα υπερυψωμένο σημείο ήταν ο μουσικός επιμελητής, ο οποίος έριχνε την κατάλληλη μουσική στις σκηνές που είχαμε πει. Έπρεπε να συντονιστούν οι κάμερες, να πέσει η μουσική στα σημεία που έπρεπε με την κατάλληλη ένταση, να δοθεί εντολή για ζουμάρισμα... Ήταν σαν να γύριζες ένα ζωντανό πρόγραμμα και αυτό όπως καταλαβαίνετε ήταν αρκετά κουραστικό, λόγω της έντασης που υπήρχε μέσα στο βαν που κάναμε την εγγραφή.
Τα γυρίσματα γίνονταν τέλος καλοκαιριού του '81 και μέσα στον Σεπτέμβριο. Υπήρχαν και κάποια γυρίσματα σε φιλμ 16 χιλιοστών, τα οποία στη συνέχεια κάναμε telecine, γινόταν βίντεο και μετά το μοντάραμε με το υπόλοιπο υλικό. Το φιλμ μετά το πετούσαμε. Ήταν τόσα πολλά αυτά που γυρίζαμε εκείνη την περίοδο, δε σταματούσαμε καθόλου, πηγαίναμε στο επόμενο και μετά στο επόμενο... Πριν γυρίσω τους "Σκλάβους στα Δεσμά τους", είδα το "1900", την ταινία του Δαμασκηνού–Μιχαηλίδη, για να δω την εποχή, τα κοστούμια, το κλίμα γενικώς...".
Τα πρώτα 10 επεισόδια της σειράς γυρίστηκαν και παραδόθηκαν στην ΕΡΤ (όπως είχαν παραδοθεί και επεισόδια άλλων σειρών του 1981: "Ο Κίτρινος Φάκελλος (1981)", "Οι Φρουροί της Αχαΐας (1981)", το "Ζητείται Μικρός", οι "Ιστορίες του χωριού", η "Παγίδα (1981)" και "Τ' ανάποδα").
Παρόλα αυτά, η ΕΡΤ δεν πρόβαλε ποτέ τη σειρά, διότι η νέα της Διοίκηση (Διευθυντής Προγράμματος: Βασίλης Βασιλικός) που ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη του 1981 αποφάσισε να κάνει νέες μεταθέσεις για σειρές και να μην προβάλει τις σειρές που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη Διοίκηση, με αποτέλεσμα τα ολοκληρωμένα επεισόδια να μείνουν στις αποθήκες της ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της σειράς Αντώνη Τέμπο σε συνέντευξή του το 2010 στο retromaniax.gr:
«Υπήρχαν 9 επεισόδια έτοιμα, ένα ακόμα μισό που ήθελε κάποιες σκηνές για να ολοκληρωθεί και υπήρχαν και κάποιες άλλες ολοκληρωμένες σκηνές από τα επόμενα επεισόδια. Δόθηκε η εντολή να σταματήσουμε το γύρισμα και πλήρωσαν τα 9 επεισόδια που ήταν ήδη έτοιμα. Βέβαια τα επεισόδια που θα γυρίζαμε ήταν 26 και είχα 26 έτοιμα σενάρια από τον Μιχαηλίδη, έτοιμα, οργανωμένα, με έτοιμα ντεκόρ, συνεργεία, ρούχα, μακιγιέζ. Μεγάλη παραγωγή από τον παραγωγό Άλκη Αγγελόπουλο ("Έψιλον TV")».
Σύμφωνα, μάλιστα, με τη Ρένα Θεολογίδου στην εκπομπή "Το Σήριαλ των Σήριαλ", ο Βασίλης Βασιλικός παρακολούθησε τα επεισόδια που είχαν γυριστεί και παραδοθεί στην ΕΡΤ και μιλώντας σε κάποιους από τους συντελεστές της σειράς είπε: «Συγχαρητήρια, είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ΕΡΤ, αλλά δε θα βγει στον αέρα».
Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της σειράς Αντώνη Τέμπο σε συνέντευξή του το 2010 στο retromaniax.gr:
«Η νέα Διοίκηση αποφάσισε να σταματήσει όλες τις παλιές παραγωγές, τόσο αυτές που τότε προβάλλονταν, όσο και αυτές που είχαν εγκριθεί και γυρίζονταν. Η σειρά "Οι Σκλάβοι στα Δεσμά τους" κόπηκε πριν προβληθεί από την ΕΡΤ, όπως επίσης κόπηκαν και οι σειρές του Κώστα Κουτσομύτη, του Γιώργου Μιχαηλίδη, του Παντελή Βούλγαρη και άλλων... Σε κάποιες συναντήσεις που είχαμε τότε με τον Βασίλη Βασιλικό, τον Γιώργο Ρωμαίο, τον Δημήτρη Παναγιωτάτο και με άλλους από την ΕΡΤ, ρωτήσαμε γιατί κόπηκαν όλες αυτές οι δουλειές και μας απάντησαν ότι ήταν εντολή "να σφίξουν τα πράγματα" και ότι "από δω και πέρα θα κάνουμε άλλα πράγματα, ωραία...". Η ειρωνεία είναι ότι "Οι Σκλάβοι στα Δεσμά τους" ήταν το πιο σοσιαλιστικό έργο που είχε μέχρι τότε γυριστεί... Το άλλο παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι μια βδομάδα - 10 μέρες μετά από όταν τα έκοψαν, φωνάζουν εμένα, τον Μιχαηλίδη, τον Κουτσομύτη, τον Βούλγαρη και δεν θυμάμαι και ποιον άλλο και μας λένε: "Μπορείτε να μας ετοιμάσετε κανένα σήριαλ; Κάτι άλλο, κάτι καινούργιο..."».
Παρά το γεγονός ότι η σειρά δεν προβλήθηκε ποτέ, εντούτοις σώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ.
Η σειρά δεν προβλήθηκε ποτέ από το σταθμό.
Ηθοποιοί: Βέρα Κρούσκα (Ευλαλία Οφιομάχου)
● Φαίδων Γεωργίτσης (Γιωργής Οφιομάχος)
● Μίρκα Παπακωνσταντίνου (Αιμιλία Βαλσάμη)
● Αντώνης Καφετζόπουλος (Σπύρος Οφιομάχος)
● Κώστας Αρζόγλου (Άλκης)
● Γιώργος Δάνης (Αλέξανδρος Οφιομάχος)
● Κάκια Ιγερινού (Λουίζα Οφιομάχου)
● Πέτρος Ζαρκάδης (γιατρός Στεργιώτης, τοκογλύφος)
● Χρήστος Δοξαράς (Χανδρινός)
● Μαρία Μαρμαρινού (μητέρα Οφιομάχου)
● Μαρία Ζαφειράκη (μητέρα Άλκη)