Εμπόλεμη ζώνη

Από retroDB
Αναθεώρηση ως προς 09:50, 7 Φεβρουαρίου 2015 από τον Nasos (συζήτηση | συνεισφορές) (Νέα σελίδα με '{{TVekpompes| Sname=Εμπόλεμη ζώνη| year=2003| season=9 airDay=| firstEpisodeAirDt=28 Οκτωβρίου 2003| lastEpisodeAirDt=4 Ιουλίου 2012| Channe...')
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεοπτικής εκπομπής: Εμπόλεμη ζώνη

Έτος: 2003

Τηλεοπτική Εκπομπή

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Κανάλι: Mega

Ημερομηνία προβολής πρώτης εκπομπής: 28 Οκτωβρίου 2003

Ημερομηνία προβολής τελευταίας εκπομπής: 4 Ιουλίου 2012

Κύκλοι εκπομπών: 9 airDay=

Αριθμός εκπομπών: 82

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γεράρδης

Κείμενα: Σωτήρης Δανέζης

Περιγραφή: Μηνιαία σειρά τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ, γυρισμένη στα πιο "θερμά" σημεία του πλανήτη μέσα από άγνωστες ή λιγότερο γνωστές ιστορίες του κόσμου. Με σπάνιες εικόνες, αποκαλυπτικές μαρτυρίες και ντοκουμέντα, ο δημιουργός και οι συντελεστές της σειράς αφηγούνται κινηματογραφικά την περιπέτεια των ανθρώπων, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη δίνη μεγάλων κρίσεων και αναδεικνύουν σύγχρονα προβλήματα αναζητώντας απαντήσεις σε κάθε τι που επηρεάζει το παρόν και απειλεί το μέλλον. Τα ντοκιμαντέρ, γυρισμένα σε διαφορετικούς λαούς και τόπους, καταγράφουν μια αλήθεια κοινή: Οι εμπόλεμες ζώνες είναι πολύ περισσότερες από τους πολέμους που υπάρχουν στον κόσμο. Είναι η κάθε σύγκρουση διαφορετικών ιδεών, κοινωνικών ομάδων, συμφερόντων και πολιτισμών με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Το 2003, ο Σωτήρης Δανέζης και οι συντελεστές της σειράς, μετέφεραν στην ελληνική τηλεόραση την ιστορία των πολέμων στο Βιετνάμ και τα Νησιά Φώκλαντ. Κατέγραψαν συγκλονιστικές μαρτυρίες από τη γενοκτονία στη Ρουάντα και εικόνες από το μεταπολεμικό Ιράκ, έδειξαν όσα δεν είδαμε στον Πόλεμο του Κόλπου και την αμερικανική επέμβαση στον Παναμά και βρέθηκαν σε μια στρατιωτική μονάδα πρώτης γραμμής, στον 38° παράλληλο, στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Το 2004, πραγματοποίησαν αποστολές στη Σομαλία, τη μοναδική χώρα στον κόσμο χωρίς κυβέρνηση, και στην Καμπότζη των ιστορικών Ερυθρών Χμέρ και του Πολ Ποτ. Απέκτησαν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις απ’ όπου ξεκίνησε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, κατέγραψαν την ομηρία των μαθητών στο σχολείο του Μπεσλάν και ερεύνησαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βυθίστηκε το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Κουρσκ».

Τo 2005, παρουσίασαν ένα σπάνιο ντοκιμαντέρ για τη Βόρεια Κορέα, βρέθηκαν στην πλημμυρισμένη Νέα Ορλεάνη, ταξίδεψαν στα διαφιλονικούμενα εδάφη της Δυτικής Σαχάρας και διέσχισαν με μια ομάδα λαθρομεταναστών τα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ. Αίσθηση προκάλεσαν τα επεισόδια της σειράς του Mega για την κοκαΐνη και τον εμφύλιο στην Κολομβία, τον πόλεμο και το εμπόριο διαμαντιών στη Σιέρα Λεόνε και το ιστορικό ντοκιμαντέρ για την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ.

Το 2006, κατέγραψαν τη φρίκη του λεγόμενου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» στο Αφγανιστάν, τα οικολογικά εγκλήματα που συντελούνται στο παρθένο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, την άγνωστη ιστορία ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης για γυναίκες κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν ανήλικα παιδιά στα ορυχεία του ανατολικού Κονγκό.

Οι εικόνες της Εμπόλεμης ζώνης τιμήθηκαν με το βραβείο της Καλύτερης Διεύθυνσης Φωτογραφίας στα τηλεοπτικά βραβεία «Πρόσωπα 2004». Στον ίδιο θεσμό, το 2007, ο Σωτήρης Δανέζης έλαβε το Βραβείο Καλύτερου Δημοσιογραφικού Ρεπορτάζ για το επεισόδιο της σειράς «Η επιστροφή των Ταλιμπάν».

(Η παρουσίαση δεν έχει ολοκληρωθεί)

Παρουσιαστές: Σωτήρης Δανέζης

Συζητήστε για την τηλεοπτική σειρά στο Retromaniax.gr