Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Έλλη Αβρααμίδου»

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
<gallery>
Image: elliavraamidou1.jpg
Image: elliavraamidou2.jpg
</gallery>
{{scenario
{{scenario
|dob=1917
|dob=1917

Τελευταία αναθεώρηση της 19:33, 14 Δεκεμβρίου 2022

Ημερομηνία Γέννησης: 1917

Ημερομηνία Θανάτου: 24 Δεκεμβρίου 2019


Σειρές στις οποίες έχει γράψει το σενάριο:

Σελίδα περιεχομένου Έτος Κανάλι
Η Φροσού 1977|1977 ΡΙΚ
Κατωθκιόν της Μαδαρής (1967) 1967|1967 ΡΙΚ


Κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες έχει γράψει το σενάριο:


Τηλεταινίες στις οποίες έχει γράψει το σενάριο:


Βιντεοταινίες στις οποίες έχει γράψει το σενάριο:


Τηλεοπτικές θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει γράψει το σενάριο:


Θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει γράψει το σενάριο:


Εκπομπές στις οποίες έχει γράψει τα κείμενα:


Τηλεπαιχνίδια στα οποία συμμετείχε:


Επεισόδια σειρών μυθοπλασίας & εκπομπών στα οποία έγραψε σενάριο ή κείμενα:


Βιογραφία: Γεννήθηκε στην Λευκωσία. Συγγραφέας και ηθοποιός που έγραψε πάρα πολλά σκετς για το ραδιόφωνο και σίριαλ για την τηλεόραση του ΡΙΚ και δίκαια θωρείται η «Μητέρα του κυπριώτικου σκετς».

Στην αρχή έγραφε θέματα για θρησκευτικές γιορτές και εθνικές επετείους, με την πάροδο του χρόνου όμως τα θέματά της ήταν παρμένα από τα ήθη και τα έθιμα της Κύπρου. Οι ιστορίες της διαδραματίζονται σε κυπριακό χωριό, όπου μας παρουσιάζει τον ρομαντικό έρωτα, τον θεσμό του γάμου, την παράδοση της προίκας, τα προξένια. Πολλές φορές η Αβρααμίδου επιχειρούσε τον συγκερασμό του παραδοσιακού με το μοντέρνο. Μας παρουσίασε επίσης τη γυναίκα της Κύπρου σωστή, καλή νοικοκυρά, σεμνή, μορφωμένη, εργαζόμενη. Τα έργα της ήταν πάντα γραμμένα στην κυπριακή διάλεκτο.

Στην τηλεόραση έλαβε μέρος στο πρώτο κυπριακό σίριαλ «Κατωθκιόν της Μαδαρής». Επίσης, έπαιξε στα σκετς «Το συμπεθθερκόν», «Η ελιά του Άη-Βασίλη», «Η κόρη της προξενήτρας», «Με το ζόρι μουχτάρης». Πάντα απλή, φυσική, με ταλέντο.

Στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ μερικά από τα σκετς που έγραψε ήσαν: «Η πουλουστρίνα», «Οι σήκωσες», «Όποιος θέλει τα πολλά», «Ειρήνη στον τόπο μας», «Φώτα ολόφωτα», «Αμαρτίες», «Οι συννύφισσες», «Η Αννέτα τζιαι η Μηλιά», «Κάλλιον να’ παιρνε την φτωσιήν», «Στην γην της Τηλλυρκάς», «Τα χαρτώματα της Βασιλούς», «Όποιος μεγαλοπιάννεται», «Τα λάθη μας», «Νύφη τζιαι πεθερά», «Τα πιο όμορφα Χριστούγεννα», «Οι τρεις χάριτες».

Στις 21 Ιουνίου 1964 άρχισε να μεταδίδεται το αγροτικό σκετς «Η Φροσού», που έγραψε η ίδια και που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και κράτησε 8 χρόνια. Έπαιξαν οι: Όλγα Ποταμίτου (Φροσού), Νεόφυτος Νεοφύτου (Δημήτρης), Πάπης Φιλιππίδης (Κέττηρος), Πίτσα Αντωνιάδου (Ισμήνη), Έλλη Αβρααμίδου (Χρυσταλλού), Γιάννης Παπαϊωάννου (Βάσος, γιατρός), Ανδρέας Ποταμίτης (Σάββας). Το σκετς αφορούσε όχι μόνο τα αγροτικά προβλήματα της οικογένειας των Κωσταράδων αλλά και τα οικογενειακά τους.

Το 1977 η «Φροσού» μεταφέρεται στην τηλεόραση του ΡΙΚ σε έξι επεισόδια, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αντωνιάδη. Στον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο η Πίτσα Αντωνιάδου, έλαβαν επίσης μέρος οι Γιώργος Ζένιος, Έλλη Κυριακίδου, Λίνα Ζένιου Παπά, Ανδρέας Μαυρομμάτης, Νανά Γεωργίου, Τάκης Σταυρινίδης κ.ά.

Trivia:

Συζητήστε για τον/την σεναριογράφο "{{{Sname}}}" στο Retromaniax.gr