Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ο Άγνωστος Πόλεμος (1971)»

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γραμμή 99: Γραμμή 99:
Image:agnostospalemos4a.JPG|Άγγελος Αντωνόπουλος, Μιράντα Κουνελάκη (3ος κύκλος)
Image:agnostospalemos4a.JPG|Άγγελος Αντωνόπουλος, Μιράντα Κουνελάκη (3ος κύκλος)
Image:agnostospalemos3a.JPG|Τόνια Καζιάνη, Γιώργος Τζώρτζης, Άγγελος Αντωνόπουλος(3ος κύκλος)
Image:agnostospalemos3a.JPG|Τόνια Καζιάνη, Γιώργος Τζώρτζης, Άγγελος Αντωνόπουλος(3ος κύκλος)
Image:agnostospalemos3b.JPG|Γκέλυ Μαυροπούλου, Κώστας Καραγιώργης (3ος κύκλος)
Image:agnostospοlemos3b.JPG|Γκέλυ Μαυροπούλου, Κώστας Καραγιώργης (3ος κύκλος)


</gallery>
</gallery>
Γραμμή 119: Γραμμή 119:
<gallery>
<gallery>
Image:agnostospalemos5a.JPG|Ελένη Ερημου. Άγγελος Αντωνόπουλος, Ντίνος Καρύδης (5ος κύκλος)
Image:agnostospalemos5a.JPG|Ελένη Ερημου. Άγγελος Αντωνόπουλος, Ντίνος Καρύδης (5ος κύκλος)
Image:agnostospalemos5b.JPG|Χρήστος Δακτυλίδης, Χρήστος Κωνσταντόπουλος (5ος κύκλος)
Image:agnostospοlemos5b.JPG|Χρήστος Δακτυλίδης, Χρήστος Κωνσταντόπουλος (5ος κύκλος)


</gallery>
</gallery>

Αναθεώρηση της 16:09, 3 Απριλίου 2015

Τίτλος τηλεοπτικής σειράς: Ο άγνωστος πόλεμος (1971)

Έτος: 1971

Τηλεοπτική Σειρά

Είδος: Πολεμική

Κανάλι: ΥΕΝΕΔ

Ημέρα/ημέρες προβολής: Τρίτη (1971), Τετάρτη & Παρασκευή (Φεβρουάριος 1972-1973), Τρίτη & Παρασκευή

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: 12 Οκτωβρίου 1971

Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου: 26 Φεβρουαρίου 1974

Κύκλοι επεισοδίων: 3

Αριθμός επεισοδίων: 226

Διάρκεια επεισοδίου: 45'

Μορφή εγγραφής ταινίας: Βίντεο

Εταιρία παραγωγής: Εκλογή

Παραγωγός: Νίκος Νικολαρέας

Σκηνοθεσία: Κώστας Κουτσομύτης

Νίκος Φώσκολος

Σενάριο: Νίκος Φώσκολος

Μουσική σύνθεση: Δανάη Ευαγγελίου

Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Φρεν

Φωτογραφία: Κώστας Τσαγκάρης

Δημήτρης Λαζαρίδης

Γρηγόρης Δανάλης

Σκηνικά: Γιώργος Στεργίου (II)

Μανώλης Μαριδάκις

Βοηθός Σκηνοθέτη: Σπύρος Φώσκολος

Πλοκή/Σχόλια: Ιστορίες κατασκοπείας με κεντρικό ήρωα τον συνταγματάρχη Βαρτάνη, ο οποίος υπηρετεί στο γραφεία αντικατασκοπείας του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Γ.Ε.Σ.) στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Γυρίστηκαν 5 κύκλοι επεισοδίων (ιστορίες):

1ος κύκλος: "Καταδικασμένη Σε Θάνατο" (12 Οκτωβρίου 1971-Φεβρουάριος 1972) (xx επεισόδια)

Το 1940, στις παραμονές του Ελληνο-ιταλικού πολέμου, ο γιος της Χριστίνας Ψάχου, αδερφής του συνταγματάρχη Διαγόρα Βαρτάνη και συζύγου του λοχαγού Έκτορα Ψάχου, απάγεται από τους Ιταλούς. Κάτω υπό το βάρος του εκβιασμού από τους Ιταλούς, η Χριστίνα Ψάχου βρίσκεται σε μεγάλο δίλημμα - να δώσει τις πληροφορίες που της ζητούν για να σώσει το παιδί της ή να μην δεχτεί να προδώσει την πατρίδα της και να χάσει το παιδί της;


2ος κύκλος: "Ο άνθρωπος Με Τα Δύο Πρόσωπα" (Μάρτιος 1972-Ιούνιος 1972) (xx επεισόδια)

Στην ζωή του συνταγματάρχη Βαρτάνη, της αδερφής του Χριστίνας και του συζύγου της λοχαγού Έκτορα Ψάχου, εμφανίζεται ένας δεύτερος Έκτωρ Ψάχος, ο οποίος επιμένει ότι αυτός είναι ο αληθινός από τους δύο. Η Χριστίνα βρίσκεται πάλι σε δίλημμα, ενώ ο Βαρτάνης τίθεται επικεφαλής της επιτροπής η οποία ανακρίνει και διερευνά ποιος από τους δυο άντρες που ισχυρίζονται πως είναι ο λοχαγός Ψάχος, είναι ο πραγματικός και ποιος ο κατάσκοπος.


3ος κύκλος: "Διαταγή Αυτοκτονίας" (Ιούλιος 1972-Δεκέμβριος 1972) (xx επεισόδια)

Ο συνταγματάρχης Βαρτάνης παγιδεύει Γερμανούς κατασκόπους που προσπαθούν να μάθουν λεπτομέρειες της γραμμής Μεταξά, βάζοντας σε κίνδυνο την καριέρα του. Παρά το γεγονός ότι καθαιρείται από το στράτευμα, εντούτοις παραμένει πιστός στο καθήκον. Αφού έχει διεισδύσει μέσα στο κατασκοπευτικό δίκτυο των Γερμανών, λίγο πριν από την εισβολή τους στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941, επιζητεί συνάντηση με τον αρχηγό του δικτύου, για να συζητήσει τους όρους της συναλλαγής... Παράλληλα, η Χριστίνα, ενώ οδηγεί το αυτοκίνητό της, δέχεται μια χειροβομβίδα από Γερμανούς κατασκόπους και τα θραύσματα του παραθύρου του αυτοκινήτου της, της προκαλούν προσωρινή τύφλωση. Το γεγονός αυτό την ανάγκασε για αρκετά επεισόδια να παραμείνει στο κρεβάτι του νοσοκομείου με επιδέσμους στα μάτια.


4ος κύκλος: "Στην Κόλαση Δεν Υπάρχουν Σύνορα" (Δεκέμβριος 1972-1 Ιουνίου 1973) (xx επεισόδια)

Η τραγική ιστορία της Βιργινίας Δέρβου. Κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας ήταν ο ταγματάρχης Καβάσης (Γιώργος Σίσκος) και η σύζυγός του, Βιργινία Δέρβου (Τζένη Ρουσσέα). Η Βιργινία εργαζόταν στο Βερολίνο, αλλά στην πραγματικότητα ήταν κατάσκοπος των Ελλήνων και, ενώ όλοι τη θεωρούσαν νεκρή, επέστρεψε μυστικά στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941, φέρνοντας μαζί της απόρρητα έγγραφα της ναζιστικής αντικατασκοπείας σχετικά με μελλοντική επίθεση των Γερμανών στην Κρήτη. Σημαντικό ρόλο έπαιζαν οι δύο "σκληροί" ναζί αξιωματικοί, Βίντερμαν (Γιώργος Βουτσίνος) και Στουρμ (Ντίνος Καρύδης), καθώς και ο πιο ανθρώπινος Βόιλερ (Νίκος Απέργης). Βασικό ρόλο έπαιζε επίσης και η μητέρα του Καβάση, Δέσποινα (Δάφνη Σκούρα), που είχε μεσολαβήσει ώστε να αναλάβει η νύφη της αυτήν την επικίνδυνη αποστολή. Η ιστορία τελείωσε με την επική μάχη της Κρήτης και τον τραγικό θάνατο της Βιργινίας, η οποία, καθώς ήταν ετοιμοθάνατη, προκειμένου να βοηθήσει τον άντρα της να την εγκαταλείψει και να φύγει με τους υπολοίπους για την Αφρική, αυτοκτονεί με μια χειροβομβίδα που ήταν κοντά στο κρεβάτι της. Σημειώνεται ότι ο ρόλος του Έκτορα Ψάχου (Κώστας Καραγιώργης) ήταν πολύ περιορισμένος σε αυτόν τον κύκλο, ο Βαρτάνης (Άγγελος Αντωνόπουλος) ήταν εντελώς απών και η Χριστίνα Ψάχου (Γκέλλυ Μαυροπούλου) εμφανίστηκε εκτάκτως μόνο σε ένα επεισόδιο.


5ος κύκλος: "Φλεγόμενη Έρημος: Νίκη Στη Βόρειο Αφρική" (6 Ιουνίου 1973-26 Φεβρουαρίου 1974) (xx επεισόδια)

Μια ιστορία αντικατασκοπείας κάπου στη Βόρεια Αφρική, λίγο πριν τη συμμαχική νίκη στο Ελ Αλαμέιν.

Στοιχεία/Trivia: Η θρυλική σειρά της Ελληνικής τηλεόρασης, η οποία έσπασε κάθε ρεκόρ θεαματικότητας. Ο "Άγνωστος Πόλεμος" θεωρείται ότι κατέχει την πρώτη θέση τηλεθέασης όλων των εποχών που έγινε ποτέ στην Ελληνική τηλεόραση με ποσοστό 76%.

Το δημοφιλέστερο τηλεοπτικό πρόγραμμα των σεζόν 1971-1972 και 1972-1973 και από τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά προγράμματα της σεζόν 1973-1974.

Η σειρά ήταν ασπρόμαυρη.

Την αυθεντική μουσική για τους τίτλους έναρξης της σειράς την έγραψε η Δανάη Ευαγγελίου, ενώ ο Γιώργος Φρεν ήταν υπεύθυνος για την μουσική επιμέλεια της σειράς.

Οι τρεις πρώτες ιστορίες της σειράς είναι βασισμένες σε κινηματογραφικά σενάρια του ίδιου του σεναριογράφου της σειράς Νίκου Φώσκολου, τα οποία είχαν γυριστεί προηγουμένως σε ταινίες. Επίσης, έπειτα από την επιτυχία της σειράς, πάλι με βάση τα ίδια σενάρια, ο Νίκος Φώσκολος γύρισε κάποιες ακόμα ταινίες για τον Ελληνικό κινηματογράφο. Συγκεκριμένα:

1ος κύκλος - "Καταδικασμένη σε θάνατο": "Κοντσέρτο για πολυβόλα" (1967 - γυρίστηκε πριν τον 1ο κύκλο) και "Έρωτας και προδοσία" (1972 - γυρίστηκε μετά τον 1ο κύκλο)

2ος κύκλος - "Ο άνθρωπος με τα δύο πρόσωπα": "Η λεωφόρος της προδοσίας" (1969 - γυρίστηκε πριν τον 2ο κύκλο)

3ος κύκλος - "Διαταγή αυτοκτονίας": "Ο δρόμος των ηρώων" (1971 - γυρίστηκε πριν τον 3ο κύκλο)

Η αρχική διανομή των πρωταγωνιστικών ρόλων στη σειρά ήταν ο Βασίλης Διαμαντόπουλος στο ρόλο του "στρατηγού" Διαγόρα Βαρτάνη και η Σμαρούλα Γιούλη στο ρόλο της αδερφής του, Χριστίνας Ψάχου. Τελικά, οι δύο αυτοί ηθοποιοί έκαναν μόνο ένα γύρισμα για το πρώτο επεισόδιο και αποχώρησαν από τη σειρά. Το υλικό αυτό από αυτό το γύρισμα δεν βγήκε ποτέ στον αέρα και οι σκηνές ξαναγυρίστηκαν με πρωταγωνιστές στους αντίστοιχους ρόλους τους Άγγελο Αντωνόπουλο και Γκέλυ Μαυροπούλου. Μάλιστα, λόγω του ότι ο Άγγελος Αντωνόπουλος ήταν μικρότερος σε ηλικία του Βασίλη Διαμαντόπουλου, αποφασίστηκε ο "Διαγόρας Βαρτάνης" να περιοριστεί στο βαθμό του "συνταγματάρχη" του Ελληνικού στρατού από "στρατηγός", προκειμένου να είναι πιο αληθοφανής η σειρά και ο ρόλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και ο "Άγνωστος πόλεμος" προβλήθηκε από το πρώτο ήδη επεισόδιο με τους Αντωνόπουλο και Μαυροπούλου, εντούτοις, μέχρι και τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη προβολής της σειράς, περιοδικά όπως η "Ραδιοτηλεόραση", αναφέρουν τους Διαμαντόπουλο και Γιούλη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους λόγω λανθασμένης ενημέρωσης από την ΥΕΝΕΔ.

Στον 4ο κύκλο επεισοδίων ("Στην κόλαση δεν υπάρχουν σύνορα") δεν συμμετείχαν οι ηθοποιοί Άγγελος Αντωνόπουλος και Γκέλυ Μαυροπούλου. Η απουσία του Βαρτάνη αιτιολογήθηκε στη σειρά με το πρόσχημα ότι έπειτα από την δικαίωσή του στο τελευταίο επεισόδιο του 3ου κύκλου γινόταν πάλι δεκτός στην αντικατασκοπεία, αλλά ο Βαρτάνης ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμούσε κάτι τέτοιο, διότι είχε αποφάσισε να πάει να πολεμήσει στο μέτωπο ως απλός στρατιώτης. Με τον τρόπο αυτό, ο Φώσκολος τροποποίησε το σενάριο για να προετοιμάσει την επόμενη 4η ιστορία στην οποία δεν θα έπαιζε ο Αντωνόπουλος. Αντίθετα, τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον 4ο κύκλο κρατούσε η Τζένη Ρουσσέα, η οποία ερμήνευε τον ρόλο της Βιργινίας Δέρβου.

Το τέλος της σειράς (τον Φεβρουάριο του 1974) ήταν κάπως απότομο και τα τελευταία επεισόδια είχαν ως βασικό ήρωα τον ταγματάρχη Κρέστα (τον οποίο υποδυόταν ο Χρήστος Δακτυλίδης). Ο ίδιος ο Φώσκολος είχε πει σε συνέντευξη ότι το δικτατορικό καθεστώς "έκοψε" τη σειρά όταν ο ίδιος δεν δέχτηκε την πρότασή του να συνεχίσει την ιστορία στα χρόνια του Εμφύλιου.

Τα γυρίσματα της σειράς γίνονταν στα "Studio ATA" στην οδό Λένορμαν.

Η ιστορία της σειράς, με την μορφή φωτορομάντζου, δημοσιεύτηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό "Ρομάντσο" σε 122 τεύχη, ξεκινώντας από το τεύχος Νο 1518, το οποίο κυκλοφόρησε στις 4 Απριλίου 1972. Το περιοδικό δημοσίευσε και τους 5 κύκλους επεισοδίων της σειράς, με την τελευταία συνέχεια να βρίσκεται στο τεύχος Νο 1626, το οποίο κυκλοφόρησε στις 30 Απριλίου 1974. Στη συνέχεια, από το τεύχος Νο 1627 και έπειτα, το "Ρομάντσο" δημοσίευσε και έναν 6ο κύκλο του "Αγνώστου πολέμου" με τον τίτλο "Η ώρα της νίκης" σε 13 συνέχειες μέχρι και το τεύχος Νο 1639, ο οποίος όμως δεν προβλήθηκε ποτέ από την τηλεόραση. Αναλυτικά, οι κύκλοι επεισοδίων δημοσιεύτηκαν στα ακόλουθα τεύχη:

1ος κύκλος - "Καταδικασμένη σε θάνατο": τεύχη 1518 (4/4/1972)-1541 (12/9/1972)

2ος κύκλος - "Ο άνθρωπος με τα δύο πρόσωπα": τεύχη 1542 (19/9/1972)-1554 (12/12/1972)

3ος κύκλος - "Διαταγή αυτοκτονίας": τεύχη 1555 (19/12/1972)-1577 (22/5/1973)

4ος κύκλος - "Στην κόλαση δεν υπάρχουν σύνορα": τεύχη 1578 (29/5/1973)-1xxx

5ος κύκλος - "Φλεγόμενη έρημος": τεύχη 1xxx-1626 (30/4/1974)

6ος κύκλος - "Η ώρα της νίκης - Η επιστροφή του Βαρτάνη" (δεν προβλήθηκε από την ΥΕΝΕΔ): τεύχη 1627 (7/5/1974)-1641 (13/8/1974)

Στην σειρά "Άγνωστος πόλεμος", λόγω της μεγάλης επιτυχίας της, αναφέρθηκαν στις κινηματογραφικές ταινίες της εποχής "Η προεδρίνα" (1972) και στην ταινία "20 γυναίκες κι' εγώ!" (1973), στην οποία οι πρωταγωνίστριες παρακολουθούν από τον 1ο κύκλο της σειράς μια σκηνή με την Γκέλυ Μαυροπούλου (στο 9'). Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για αληθινή σκηνή από την σειρά, αλλά αναπαράσταση. Επίσης, στην ταινία "Παράσταση για ένα ρόλο" (1978), προβάλλονται σκηνές από τη σειρά και τα γυρίσματά της (στο 151').

Η σειρά δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη από την ΕΡΤ (ΥΕΝΕΔ τότε), με εξαίρεση ένα διάστημα το καλοκαίρι (Αύγουστος) του 1972, κατά το οποίο προβάλλονταν κάθε Κυριακή στις 15.30 σε επανάληψη τα δύο επεισόδια της προηγούμενης εβδομάδας. Κατ' αυτόν τον τρόπο είχαν επαναληφθεί τότε τα επεισόδια από τον 2ο κύκλο ("Ο άνθρωπος με τα δύο πρόσωπα") και τον 3ο κύκλο ("Διαταγή αυτοκτονίας") της σειράς.

Η σειρά προβλήθηκε το 1972 (?) στην Κύπρο από το ΡΙΚ.

Λέγεται μάλιστα ότι ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου Μακάριος ήταν φανατικός θεατής της σειράς.

Η σειρά ΔΕΝ σώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ.

Η τηλεοπτική αυτή σειρά γυρίστηκε το 1986 σε δύο βιντεοσειρές ως remake, πάλι με τον Άγγελο Αντωνόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Την "Άγνωστος πόλεμος 1: Καταδικασμένη σε θάνατο" & την "Άγνωστος πόλεμος 2: Ο άνθρωπος με τα δυο πρόσωπα". Το remake αυτό δεν γνώρισε την επιτυχία της πρωτότυπης σειράς, αλλά είναι και το μοναδικό που σώζεται σήμερα. Οι βιντεοσειρές αυτές προβλήθηκαν αργότερα ως τηλεοπτική σειρά στον ΑΝΤ1 με τίτλο "Άγνωστος πόλεμος (1990)".

Επαναλήψεις: 197? (ΡΙΚ)

Ηθοποιοί: Άγγελος Αντωνόπουλος (συνταγματάρχης Διαγόρας Βαρτάνης (1ος-3ος κύκλος, 5ος κύκλος))

Κώστας Καραγιώργης (λοχαγός Έκτωρ Ψάχος)

Γκέλυ Μαυροπούλου (Χριστίνα Βαρτάνη Ψάχου (1ος-3ος κύκλος, 5ος κύκλος))

Γιώργος Σίσκος (ταγματάρχης Καβάσης)

Τζένη Ρουσσέα (Βιργινία Δέρβου, σύζυγος Καβάση (4ος κύκλος))

Θόδωρος Έξαρχος (στρατηγός - Υπαρχηγός Επιτελείου)

Μιράντα Κουνελάκη (Έρρικα)

Γιώργος Τζώρτζης (I) (στρατηγός Βέργος (3ος κύκλος))

Ελένη Ερήμου (κατάσκοπος Λίζα (5ος κύκλος))

Γιώργος Βουτσίνος (Γερμανός αξιωματικός Βίντερμαν)

Τόνια Καζιάνη (Ρεγγίνα Δραγούμη (3ος κύκλος))

Νίκος Κούρος

Τίμος Περλέγκας

Γιώργος Κυρίτσης (Έρβιν Ρόμμελ)

Ντίνος Καρύδης (Γερμανός αξιωματικός Στουρμ (4ος & 5ος κύκλος))

Νίκος Απέργης (Γερμανός αξιωματικός Χέρμαν Βόιλερ)

Νίκος Παπαχρήστος (συνταγματάρχης Τσόκρης)

Χρήστος Δακτυλίδης (λοχαγός Κρέστας)

Βασίλης Τσιβιλίκας

Γιώργος Κόκκαλης (I)

Νίκος Δενδρινός

Κώστας Τσαπέκος

Ανδρέας Συρογιάννης

Γιώργος Βελέντζας

Γιάννης Ξανθογιώργης

Αγγέλα Καζακίδου

Άρης Τσιούνης

Γιώργος Ζαϊφίδης

Μιχάλης Δεσύλλας

Γιάννης Χειμωνίδης

Ντίνος Κωνσταντινίδης

Νίκη Τσιγκάλου (Θάλεια Βαρτάνη)

Νίκη Τριανταφυλλίδη

Δάφνη Σκούρα (Δέσποινα Καβάση, μητέρα του ταγμ. Καβάση (4ος κύκλος))

Ανδρέας Φιλιππίδης

Χρήστος Κωνσταντόπουλος (στρατηγός Ντίντριχτ)

Θεματική ενότητα στο Retromaniax.gr

Σκηνή από ένα επεισόδιο του 3ου κύκλου της σειράς, "Διαταγή αυτοκτονίας". Μία από τις λιγοστές σκηνές της σειράς που σώζονται.


Αφιέρωμα στον Νίκο Φώσκολο και στη σειρά, με κάποιες σκηνές από τα γυρίσματα και συνέντευξη της Γκέλυς Μαυροπούλου